!
Неделя, 08 Септември 2024
02
окт
 

Под знака на иновациите и традициите в опазване здравето на човека премина Нощта на учените в МУ-Варна

Вторник, 02 Октомври 2018 | 16:46:09


Науката е велика, но тя е нищо, ако не е в услуга на хората и за хората. Това имаха за цел да покажат и докажат всички участници в тазгодишната Нощ на учените в МУ - Варна, посветена на приноса от научните из

Науката е велика, но тя е нищо, ако не е в услуга на хората и за хората. Това имаха за цел да покажат и докажат всички участници в тазгодишната Нощ на учените в МУ - Варна, посветена на приноса от научните изследвания и иновациите за запазване на културното наследство. Събитието  откриха заместник-ректорът по международно сътрудничество проф. Тодорка Костадинова и заместник-ректорът по научната дейност проф. д-р Светослав Георгиев, информират от ВУЗ-а.

Публиката участва в две научни експедиции с екипажа на учени от катедрата по химия на МУ-Варна. Научното кино „Традиции и култура за опазване живота и здравето по варненското крайбрежие“ представи мисията, целите и задачите пред  изследователите, а именно да установят наличието на  биотоксини у морските обитатели. Съвместно със свои колеги от Германия в хода на проучването екипът установява наличието на два нови, нерегистрирани до момента токсина. За традициите и културата за опазване на човешкия живот и здраве на морския бряг разказа доц. Димитър Ставрев от Катедрата по медицина на бедствените ситуации.

Екипажът на университетската ветроходна лодка направи демонстрация на морски възли. Умението как да връзва най-често използвания в морското дело възел – моряшкият възел, искаха да усвоят най-малките. Те разбраха от екипажа на лодката защо е важно да можеш да връзваш моряшки възел и с една ръка, макар че малцина бяха тези, които успяха да се справят с нелеката задача.

След подводния свят на морето, гостите бяха потопени в още по-необятния свят на биомедицинската електроника и технологии в дискусионния клуб с участието на  специалния гост доц. Кристина Близнакова от Технически университет – Варна, стипендиант по програма Мария Склодовска – Кюри. Тя представи проект, отобластта на биомедицинската електроника, спечелен по програмата за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. Доц. Близнакова разказа за разработени от нея и нейния екип нови методи и технологии за ранно откриване на туморни образувания на млечната жлеза. Нейната презентация бе придружена от демонстрация на 3D принтер.  

След светлинното „огнено-лед“ шоу, нощта на учените беше осветена и от химичните експерименти на студенти и преподаватели от катедрата по химия. В научната лаборатория „Вълшебството на химичните елементи“ гл. ас Диана Добрева и нейните асистенти направиха огнена дъга и заря под вода. Показаха и как с помощта на няколко вида соли може да си направим „водорасли“ за нашия аквариум и как да „държим“ огъня в ръце, като не пропуснаха да посъветват присъстващите никога да не правят това в къщи.

 

След като в средата на миналия месец бе обявено началото на конкурса за детска рисунка „Мистериозната наука за морето, корабоплаването и корабите“, в Нощта на учените настъпи и дългоочакваният от малките художници, изследователи и естествоизпитатели момент – награждаването. Ето имената на първите трима:

 

1-во място - Виктор Диков, 10 г.

2-ро място - Антон Апостолов, 12 г.

3-то място - Румяна Ставрева, 9 г.

 

Журито награди със специална награда за нестандартен поглед към темата и:

 

Никола Петров, 5 г.

Гергана Ганчева, 10 г.

Стефан Славов, 9 г.

Даниел Йорданов, 11 г.

Калоян Хаджистойчев, 10 г.

 

Наградени бяха и авторите на фотоизложбата, представена в двора на МУ-Варна – фотографът на университета Петко Момчилов и библиографът Марина Клисурова, сертифициран водолаз с дългогодишна практика в спускането под вода.

Освен в двора на МУ-Варна, Нощта на учените се проведе и в Музея по история на медицината, където гостите имаха възможност да направят обиколка. С фотоизложба, конкурс за рисунка, научно кино и участие на бележити варненски учени премина Нощта на учените в Юнашки салон, където организатор е „Образователен център – Варна” към Международна фондация «Св. Св. Кирил и Методий», асоцииран партньор на МУ-Варна по проекта. „Образователен център – Варна“ бе организатор и на обиколката във Военноморския музей.

Европейската нощ на учените 2018 се осъществява в рамките на проект K-TRIO 3 „Researchers in the Knowledge Triangle”, по програма „Хоризонт 2020“,  където  МУ-Варна участва като партньор в консорциум с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  Тази година към инициативата, се присъединиха и филиалите на МУ-Варна в Шумен и Велико Търново, където също имаше фотоизложба, научно кино и конкурс за рисунка. В Шумен организаторите направиха и демонстрация на раждане на близнаци, а във Велико Търново – измерване на кръвната захар на желаещите.   

Не позволявайте на любопитното дете у вас и до вас да спре да се пита „Защо“! С това послание на организаторите и водещите завърши поредното издание на Нощта на учените, посветено на науката и нейните ползи за хората и обществото.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yEYQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...