Четвъртък, 24 Януари 2019
09
окт
6
 

Повече центрове и обучения за лечение на инсулт обеща здравният министър

Понеделник, 09 Октомври 2017 | 16:20:07
6

Министерство на здравеопазването ще създаде програми за обучение и повече центрове в страната, насочени към модерен метод за спасяване на пациенти с исхимичен инсулт. Такъв ангажимент е бил поет от здравния министър проф. Николай Петров по време на Тре

Министерство на здравеопазването ще създаде програми за обучение и повече центрове в страната, насочени към модерен метод за спасяване на пациенти с исхимичен инсулт. Такъв ангажимент е бил поет от здравния министър проф. Николай Петров по време на Третия конгрес на Българската асоциация по мозъчна хемодинамика, който се проведе в София в края на изминалата седмица, а темата му бе „Иновации в медицината“.

Като част от него се проведе и регионален обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология, който се проведе в столицата. Събитието, на което Петров бе патрон, събра рекорден брой учени от Европа – 200 от 19 страни.

Министър проф. Николай е поел ангажимент за внедряване в практиката на метода, спасяващ пациенти с исхемичен инсулт, които обикновено стигат късно до болница, за да оживеят и да се възстановят. Опитът на българските учени в прилагане на метода за механичното изсмукване на тробмите от мозъчните съдове бе основната тема на форума.

Засега той се прилага в две наши болници, но министър Петров е заявил, че Министерството на здравеопазването ще създаде програми за обучение и повече центрове в страната. „Става дума за изключително ефективен, полезен и резултатен метод на лечение. Дори имам участие в изготвянето на този мултидисциплинарен стандарт за лечение на исхемичен мозъчен инсулт. А пътят до него е  в създаването на повече центрове в страната. За да навлезе рутинно в практиката у нас, е необходима и програма за обучение на специалисти и изработването на механизъм за финансирането на метода,“ е посочил той.

В рамките на четирите дни на форума водещи учени в неврологията от цяла Европа са обсъдили възможностите за по-доброто лечение на болните и са споделили съвременните аспекти в лечението на мозъчните инсулти.

Огромен интерес е предизвикал докладът на акад. проф. Екатерина Титянова за „Активното дълголетие чрез обучение и реобучение на мозъка“.

„Обърнах внимание на съществен детайл, че няма лекарство, което да доведе до реобучение на мозъка. За целта трябва да се използват специфични методи и те да са насочени към конкретните дефицити. Когато тромб запуши кръвоносен съд в мозъка, възможностите за лечение не са много. И обикновено зависят от бързата реакция. Механичната тромбектомия обаче значително удължава възможностите за терапия. Затова новия метод заслужено прикова вниманието на експертите. Както при поставянето на стент катетърът влиза през артерията на бедрото, но вместо към сърцето отива към главата.

Пациентът може напълно да оздравее, без да развие остатъчен неврологичен дефицит“,  е допълнила проф. Титянова, която е председател на БАНМХ.

„Знаем, че болните, преживели мозъчен инсулт, често са трайно инвалидизирани, а някои и не преживяват. А този метод дава възможност да лекуваме дори и тези случаи, които преди не са могли да се лекуват. Подобна перспектива увеличава неимоверно процентите на ефективно лечение“, е посочила още проф. Титянова.

„Вярвам, че регионалният обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология неслучайно се радва на голям интерес в страната и чужбина и ще спомогне за повишаване на информираността на гражданите относно социално значимите заболявания“, е заявил от своя страна министър Николай Петров. „В последните 10-20 г. се говореше за интердисциплинарен подход, а отскоро и за мултимодален подход. Излязохме от зоната на великите лекари лечители енциклопедисти,  минахме през етапа на тясната специализация и на големите корифеи в много малка област. В последно време правим нещо много добро от двете – със съвместни усилия, понякога от различни специалности, насочени в една посока, касаещи все по-голямо качество за пациента.  Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика като организация се разви пред моите очи“, е споделил той, посочвайки, че БАНМХ е сравнително млада организация, но още на своя 3-ти конгрес е с впечатляващо чуждестранно присъствие и признание

На форума са присъствали специалисти от Австрия, Германия , Грузия, Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, които са станали членове на група за лечение на мозъчни инсулти към БАНМХ към новосъздадената Балканска секция по невросонология и международна.

Резултатите от престижния научен форум ще се дискутира в следващите месеци от 190-те специалисти по неврология, по кинезитерапия, по физикална медицина и рехабилитация от България и други страни, участвали във форума.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pCsN

Грета 10.10.2017 12:50:44

Чудесно ! Крайно време е да се внедри този метод на лечение във всички областни градове на страната ни знаейки колко важно е да се реагира своевременно.Ние сме страна в челните места по смъртност причинени от съдови заболявания.Свмесната работа на лекари ,кинези и физиотерапевти е неуспорим факт ,но на първо място за мен е превенцията....По добре да пазим здравето на здравите и лекуваме болните! Така ще се спестят средства които биха били насочени в други направления.Адмирации към професор Петров винаги е на точното място

Гост 10.10.2017 05:46:22

Титянова на коя академия е академик????

xantip 10.10.2017 11:04:11

На БАНИ-Българска академия за наука и изкуство със седалище в гр.Смолян,мисля!

Гост 09.10.2017 23:26:31

Къде си бе академик Миланов да изпееш" аз съм мъничко човече на децата мил другар"ще гълташ прахта на съвремените болници във Варна Пловдив и София нямаш нито скенер нито ЯМР чула жабата че подковават коня и тя дигнала крак

Гост 09.10.2017 21:59:41

Pratnoglaviqt fatmak dnes se pokazal kato '' otlichen'' lekar. Da go razsledvat kak ot komplexarshtina mu e pochinal chovek

невролог-литератор 09.10.2017 18:40:06

„Знаем, че болните, преживели мозъчен инсулт, често са трайно инвалидизирани, а някои и не преживяват. "Някои болни се намират в две състояния едновременно-преживели и непреживели.Пълен нонсенс!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...