!
Неделя, 08 Септември 2024
24
юли
1
 

Повече от 130 души се изследваха безплатно за хепатит В и С в Смолян

Вторник, 24 Юли 2018 | 13:38:40
1

132-ма души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на първата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 23 юли 2018 г. на площад „Свобода” в Смолян, съобщиха организаторите. По вр

132-ма души се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на първата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе на 23 юли 2018 г. на площад „Свобода” в Смолян, съобщиха организаторите.

По време на изследванията се отчетоха два положителни резултата за хепатит С – жена на 25 години и жена на 55 години, които са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.

Инициативата стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Смолян, г-н Марин Захариев, заместник-кмет на община Смолян, г-н Андриян Петров, заместник-областен управител, д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян, г-н Кирил Николчев, генерален мениджър на АбВи България и Силвана Лесиндренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

В рамките на речта си д-р Дариткова подчерта, че благодарение на успехите на държавата в осигуряването на лечение на пациентите с хепатит С бройката на излекуваните пациенти е над 3000 души, като сред успехите на България е и въвеждането на ваксинацията срещу хепатит В при новородените.

Зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев приветства организаторите и участниците, като подчерта значението на ранното диагностициране на хепатита от гледна точка постигане стратегията на Световната здравна организация за елиминиране на хепатита до 2030 г. и готовността на общината за реализиране на подобни инициативи и в бъдеще. Той демонстрира ангажираността си към инициативата, като се изследва за хепатит и подкани всички да го направят в името на здравето си.

Д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян подчерта значимостта на периодичното изследване за хепатит В и С от гледна точка на факта, че това са заболявания, които сериозно увреждат организма, а често протичат безсимптомно. Тя предостави статистика за заболеваемостта от хепатит в региона, като акцентира върху факта, че след 1992 г., когато е въведена задължителна имунизация за хепатит В, тенденцията е за снижаване на заболеваемостта, а случаите на хепатит С са единични. Тя подкани хората да се изследват, като подчерта, че РЗИ – Смолян също разполага с тестове и е в готовност да изследва хората.

Генералният мениджър на АбВи България Кирил Николчев изказа благодарността си към организаторите и специално към д-р Дариткова, като подчерта нейната роля за поставяне на темата за хепатитите като дискусия между всички заинтересовани страни – пациенти, лекари, политици, индустрия, експерти и др. Той акцентира върху факта, че именно поради това към момента в България няма нито един пациент с хепатит, който да е диагностициран, а да не е лекуван. И сега е времето да се поставят на дневен ред скринингът и превенцията от заболяванията, посочи Николчев.

След официалните приветствия и речи всички участници засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“ и дадоха старт на безплатните скринингови изследвания за гражданите на Смолян.

Инициативата в града представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2018 г., и се провежда с подкрепата на Министерство на здравеопазването, община Смолян и Регионална здравна инспекция – Пазарджик.

Тя е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Кампанията има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Световният ден за борба с хепатита - 28 юли се отбелязва ежегодно от 2008 г. насам. Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят. Инициативата цели да повиши информираността на хората относно тези заболявания, да ги насърчи да се изследват и лекуват.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6BMz

Гост 24.07.2018 20:32:04

Смолянското GP не отговаря ли за 7 милиона българи, а не за 132 смолянчани?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...