!
Неделя, 08 Септември 2024
28
ноем
6
 

Пловдивска психиатърка източила 500 000 лева от Здравната каса с фалшиви рецепти

Четвъртък, 28 Ноември 2019 | 14:31:28
6

Пловдивска психиатърка е източила над половин милион от Здравната каса, издавайки рецепти на фиктивни пациенти. Лекарката изготвяла комплект фалшиви документи, с които е получавал изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения. Тези л

Пловдивска психиатърка е източила над половин милион от Здравната каса, издавайки рецепти на фиктивни пациенти. Лекарката изготвяла комплект фалшиви документи, с които е получавал изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения. Тези лекарства се изплащат от Здравната каса. Чрез посредници докторът е получавал ампулите от аптеките, а след това ги продавал на черно. Това съобщи директорът на ОД МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, цитиран от trafficnews.bg .

"Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура. Вчера служители на ОД на МВР са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули", уточни Рогачев.

Схемата е стартирала през януари 2017 година. До този момент са разпитани  80 свидетеля, иззети веществени доказателства , ампули, компютърни конфигурации.

 Според събраните доказателства 52 лица, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства.  Разследването показва , че тези хора не знаят за тези лекарства, не са били на преглед, нито  познават психиатъра. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Схемата е в изключително големи мащаби и на виновния лекар предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама, като наказанието което го очаква е между 1 и 8 години затвор. Говорителят на Районна прокуратура  Атанас Илиев заяви , че предстои да бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на лекарката е открит силиконов печат на Здравната каса. Той благодари на директора на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев за огромната работа, свършена от Икономическа полиция.

Лекарката е задържана за 24 часа , предстои да й бъде наложена  мярка за неотклонение за 72 часа.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
16r7

Гост 01.12.2019 07:17:37

Гост 29.11.2019 13:37:55 20 годишна практика има д-р Инна Бончева, арестувана в Пловдив за това, че чрез измама е източила от НЗОК над 500 000 лв за скъпоструващи лекарства за параноидна шизофрения. 92 пациенти фигурират в списъка, уточнен засега от следствието, което продължава. Хората, които са в него, не са болни от това тежко заболяване- нещо повече, не са минавали преглед през кабинета й, не я познават, а някои от тях изобщо са били в чужбина по времето, когато уж са се лекували. За да се получат трите лекарства, пациентът първо трябва да отиде с направление от джипи при специалист, който да му постави диагноза. Специалистът трябва да прецени, че те се нуждаят от терапия точно с тези скъпоструващи лекарства. Цената на една ампула, която е депо и се слага през две седмици, е между 700 и 900 лв. Има и редица ограничения за тяхното изписване- възраст, тест на здравословното състояние, определени кръвни параметри. Следва изготвяне на протокол за пред Здравната каса, а след като протоколът и здравната книжка бъдат заверени в Здравната каса, тя потвърждава, че поема лечението на пациента за един, три или шест месеца. След това пациентът трябва да отиде с протокола при джипито или при специалист, който да му изготви рецептата и с нея да отиде да си получи лекарството в аптеката. Над 80 души вече са разпитани, в кабинета на лекарката е намерен и фалшив печат на здравната каса, разследването продължава. Повечето пациенти са от малки населени места извън Пловдив. Лекарката се е срещала с лични лекари извън града и е предлагала да и изпращат пациенти, срещу които ще плаща по 7 лв за всеки на лекаря. Твърде вероятно е личните лекари, насочвали пациенти, да са нямали и най- малка представа за измамната схема. От личния профил на д-р Бончева във Фейсбук личи, че тя е ходила на екскурзии и почивки на екзотични места. Предстои съдът да реши мярката и за неотклонение. Прочети още : https://www.actualno.com/plovdiv/d-r-inna-boncheva-e-psihiatyryt-iztochil-nad-500-000-lv-ot-zdravnata-kasa-news_1410862.html © Actualno.com Ххахахах 30.11.2019 15:45:38 Много добре са знаели джипките за какво е ставало дума. Същото се отнася и за контрольорите из РЗОК-то и НЗОК-то. Всеки е папкал благо от схемичката.

Гост 29.11.2019 09:14:11

„Д-р Инна Бончева изготвяла фалшиви документи на името на пациенти за скъпи лекарства за параноидна шизофрения, които се покриват от НЗОК. След одобрение на заплащането лекарката е пращала посредници да вземат медикаментите от аптеката. Това са ампули, които струват между 700 и 800 лв. и се поставят всеки месец чрез инжектиране. Докторката ги продавала на черно за по 300лева, верояутно за износ, а мулетата получавали по 30 лв. за услугата да й ги занесат. Това обявиха в Пловдив шефове от полицията и прокуратурата. "Все още не е ясно кои точно са клиентите на черния пазар. Един от вариантите е да са истински болни и да се опитват да се снабдят с необходимите им лекарства, без да разкриват за заболяването си, но има и други възможности",

Гост 28.11.2019 22:10:24

Средата е подходяща за такива практики , ама нали НЗОК и държава стоят зад тях с тоталното си бездействие по отношение на контрол .

Гост 28.11.2019 15:07:26

А тъпанарите в РЗОК не са ли видели ,че няма амбулаторни листове от личния лекар с изписване на лекарствата ? Или просто както в случая с Пловдив касиерките също са в играта. Няма как да не са. Даже и печат на РЗОК са и дали.

Гозт 29.11.2019 10:17:51

Интересното е, че е имало амб. листа от личен лекар за рецепти от фиктивни прегледи !!!

Гост 28.11.2019 16:15:30

Farmata plashta dobre na kradcite


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...