!
Неделя, 08 Септември 2024
27
ян
6
 

Планират 33 резервни екипа за Спешна помощ с парамедици

Петък, 27 Януари 2023 | 10:22:45 Надежда Ненова
6

Определеният необходим брой мобилни екипи на национално ниво е 352 екипа, само с 5 по-малък от наличния брой екипи в системата за Спешна медицинска помощ (357) и може да се приеме, че настоящият брой на екипите в страната е относително достатъчен и съо

Определеният необходим брой мобилни екипи на национално ниво е 352 екипа, само с 5 по-малък от наличния брой екипи в системата за Спешна медицинска помощ (357) и може да се приеме, че настоящият брой на екипите в страната е относително достатъчен и съобразен с потребностите на населението. Това показва Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, приета от Министерски съвет.

Анализът сочи обаче, че в този брой не са взети предвид туристите, нито е предвиден резерв от екипи за реакция при катастрофи, бедствия и тежки аварии с много пострадали. Заради необходимостта и от гарантиране на достъпа на населението в някои слабо населени и труднодостъпни райони, този брой следва да бъде увеличен.

Затова са планирани общо 33 резервни екипа – по 1 резервен екип за почти всички ЦСМП, за ЦСМП-Пловдив и ЦСМП-Варна – по 2 екипа и за ЦСМП-София, който обслужва две административни области – 5 екипа. Предвижда се това да стане за сметка на наличните в момента в системата на ЦСМП спешни екипи, които не са обезпечени с медицински персонал. Те

ще бъдат трансформирани в парамедицински екипи,

които да бъдат използвани както за чисто транспортни дейности в обхвата на функциите на ЦСМП (транспортиране на кръв и кръвни продукти, трансплантационни и други специализирани екипи и др.), така и за оказване на спешна медицинска помощ при необходимост.

„Така общият брой мобилни спешни екипи, необходим за функционирането на системата, в т.ч. осигуряване на капацитет за реакция при катастрофи, бедствия и тежки аварии с много пострадали, е 385 – 352 за покриване на обичайните потребности от спешна помощ и 33 резервни екипа в случай на необходимост. Този брой екипи съответства на наличните в момента в системата на ЦСМП 385 екипа, в т.ч. 357 спешни медицински и 28 транспортни екипа“, се казва в анализа.

За осигуряване на дейността на мобилните екипи следва да се гарантира 30% резерв от оборудвани санитарни автомобили или общо 500 линейки.

По отношение на териториалното разпределение на структурите за спешна медицинска помощ също е необходима промяна, показват данните от Картата. 65% от цялото население на страната – или 4 432 752 души – е локализирано в 36 града в България. Анализът на данните за времето на достъп на мобилните екипи показва, че във времевата рамка до 8 минути се вписват 87,39% от случите, до 20 минути – 96,96%, а до 30 минути – 99,01%. Извън обхвата на системата за спешна помощ във времевата рамка от 30 минути остават 0,09% от обслужваното население. Само в три областни града – Хасково, Кърджали и Монтана, обслужваното население с осигурен достъп от мобилен екип във времевата рамка от 8 минути е между 72 и 75%, което предполага в тези области да бъде извършен последващ анализ за възможностите за

определяне на допълнителни локации на мобилните екипи с цел подобряване на достъпа,

без изграждане на нови структури.

36 са и населените места в България с жители между 10 000 и 25 000. Общият брой на населението в районите на обслужване на структурите за спешна медицинска помощ, локализирани в тях, е 1 001 799, което е 14% от цялото население на страната.

В 32 от всички 37 населени места (с кв. Ботунец) има функциониращи многопрофилни болници за активно лечение. Това са малки общински лечебни заведения, които не разполагат със спешно отделение и имат ограничен капацитет за последващо лечение на пациенти със спешни състояния (изключение е МБАЛ-Панагюрище, която има разкрито Спешно отделение). В останалите 5 населени места липсват лечебни заведения за болнична помощ, но има лечебни заведения за специализирана извънболнична помощ (медицински центрове; диагностично-консултативни центрове, медико-диагностични лаборатории) с добър медико-диагностичен капацитет.

Поради незадоволителния капацитет на тези лечебни заведения да приемат за лечение пациенти със спешни състояния, не е целесъобразно в конкретните населени места поддържане на ФСМПС с помещения за краткотраен престой и зала за ресусцитация. Достатъчно е филиалите за спешна помощ да разполагат със стационарна част, която включва кабинети и манипулационна с апаратура за спешна помощ.

В сравнение с осигуреността на населението, обслужвано от филиалите, разположени в големите градове с над 25 000 души, се наблюдава по-незадоволителна осигуреност с достъп до спешна помощ във времевата рамка до 8 минути за критични спешни пациенти, което се обяснява с по-малкия относителен дял на компактното население и по-големия дял обслужвано население в определения район на обслужване извън населеното място - център на филиала. Допълнителни фактори се явяват наличната незадоволителна пътна инфраструктура, географски особености на много от районите на обслужване и др. Последващите възможности за подобрение на достъпа следва да се основават не на екстензивното развитие на нови филиали, а на

подобряване на организацията на дейността,

в т.ч. определяне на локации на мобилните екипи, различни от постоянното местоположение, както и на авиомедицински екипи, който да осигури своевременна спешна медицинска помощ по въздух, когато това не може да бъде постигнато с наземен мобилен екип.

В населените места в България с население от 4000 до 10 000 души, в които са локализирани 13% от цялото население на страната, средната численост на населението в един район на обслужване е 14 000 души. Съгласно приетите критерии там следва да функционират филиали на ЦСМП с мобилни екипи и стационарна част за оказване на спешна помощ на място при условие, че е невъзможно осигуряване на достъп до населените места в рамките на до 8 минути от друга алтернативна локация. 68 от 82-те населени места липсва възможен достъп от друга локация в посочената времева рамка до 8 минути. В 63 от тях в момента функционира филиал за спешна медицинска помощ. В 1 населено място - с. Камено, обл. Бургас, достъпът е осигурен чрез локация на мобилен екип от ФСМП-Бургас. Установено е, че съществуващите филиали и изнесени екипи не осигуряват достъп на населението във времевата рамка до 8 минути само в 4 населени места - гр. Кричим, гр. Перущица, гр. Суворово и с. Розино. При тях оказването на спешна медицинска помощ в момента се осигурява от съществуващи филиали за спешна медицинска помощ,

осигуряващи достъп за повече от 8, но под 30 минути

Това обосновава извода, че в тези населени места не е необходимо разкриване на нови ФСМП, предвид гарантирания достъп до стационарна структура във времевата рамка от 30 минути. Достъпът на населението във времевата рамка до 8 минути може да бъде осигурен чрез допълнителна локация на мобилен екип от съществуващ филиал.

В 594 населени места жителите са под 4000 души, като общият брой на населението в района на обслужване на тези филиали е 552 207 души или 8% от населението на страната. Анализът на времето за достъп на населението от посочените райони от други алтернативни локации показва, че не е възможно осигуряване на достъп във времевата рамка до 8 минути. Във времевата рамка до 20 минути е възможно да бъде осигурен достъп на 283 116 души, или 51 %. Останалите 49% от населението са извън времевата рамка за обслужване при спешни случаи с триажни категории код червен и код жълт. Осигуряването на спешна помощ в тези региони чрез алтернативен авиомедицински транспорт е единственото действащо решение за гарантиране на здравната сигурност на населението.

Анализът в Националната карта показва необходимостта от изграждане на система за предоставяне на спешна медицинска помощ по въздуха с последващо транспортиране на пострадалите до специализирани медицински заведения (Helicopter Emergency Medical Service (HEMS)), което да осигури своевременен достъп на населението до спешна медицинска помощ, в случаите, когато това не може да бъде осигурено с наземен спешен транспорт.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1HqG

Спешен медик 28.01.2023 19:26:45

Докато Спешна помощ Обслужва адреси въведи на ВСЯКАКВИ, ТОВА НЯМ как да се случи!!!

ганьовец 28.01.2023 08:38:47

Не щем парамедици. Искаме да ни се въртят десетина професора!

Гост 27.01.2023 23:18:42

НСО е от първостепенна важност за депутатите, ЦСМП - не.

Гост 27.01.2023 15:37:24

Няма персонал! Вече има достатъчно частни линейки - лежащи таксита.

Гост 27.01.2023 12:04:05

Когато чакате линейка и не я дочакате помнете ,че за близо 3милионен град население като София има само 12 екипа на СП за 24 часа , а в същото време над 50 автомобила (голяма част от тях бронирани) на НСО возят всякакви дебели глутеуси из София и България безлимитно.

от бранша 27.01.2023 11:02:41

Празни приказки.Статистика.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...