!
Неделя, 08 Септември 2024
23
окт
1
 

Пациенти: Медиите да работят за по-деликатна и щадяща социална среда

Хората с диагноза „рак“ да се доверят на лекарите си, а не да очакват чудеса

Сряда, 23 Октомври 2019 | 16:32:01
1

Лечението на рака на гърдата у нас отговаря на най-съвременните световни стандарти, неговата ефективност е в пъти подобрена, но погрешното говорене по темата нанася непоправими вреди на пациентите и в тази посока е необходима промяна. Този извод прозву

Лечението на рака на гърдата у нас отговаря на най-съвременните световни стандарти, неговата ефективност е в пъти подобрена, но погрешното говорене по темата нанася непоправими вреди на пациентите и в тази посока е необходима промяна. Този извод прозвуча по време на дискусията „Как говорим за рака на гърдата“, организирана в столицата по идея на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. В нея участваха лекари, пациенти, психолози, журналисти.

Специалистите отчитат близо 80 на сто увеличена 10-годишна преживяемост на пациентите с тази диагноза, Въпреки това обаче медиите и особено социалните медии поднасят информация, която за съжаление е негативна и им влияе крайно неблагоприятно.

„Ракът не е една, а около 200 болести, сходни в протичането и в някои от методите на лечение Ако през 1900 г. само 5% от хората с рак са имали 5-годишна преживяемост, а 90 г. по-късно делът им е 50%. „Сега процентът достига 76-77%“, обясни проф. Дудов, от Аджибадем Сити  Клиник. Другият показател – 10-годишна преживяемост, при всички видове рак на млечната жлеза, е налице при около 76% от пациентките през 2014 г. и делът им постоянно се повишава като добрите резултати през последните години се дължат на иновациите, сред които е и един от най-големите пробиви на нашето време – персонализираната медицина. уточни той.

Онкологът обърна внимание на изключителната вреда, която нанася погрешната информация, разпространявана в публичното пространство. 

 „Дори не можете да си представите какво чуваме ние, лекарите за алтернативните методи - сини скорпиони, изпражнения от скални орли, мумийо, германий, кръв от костенурки, хирудотерапия и всякакви други чудеса. Напоследък например се казва все по-често, че захарите хранели туморите, но туморите не са животни и не се хранят“, каза проф. Асен Дудов

За психологическите проблеми и стигмата върху рака в българското общество говори д-р Маргарита Тарейн, клиничен психолог. „Лечението при хора, които се доверяват на лекаря си и имат добра връзка с него протича по съвсем различен начин спрямо това на хора, които ги нямат, дори и на физическо ниво“, каза д-р Тарейн. Тя акцентира и върху натоварването върху пациента с очакванията на близките той да бъде силен, да устоява, да се бори. Съобщаването на диагнозата е ключов момент. Има начини да бъдат подкрепени и близките на пациентите, сред които особено внимание трябва да се отделя на децата“, допълни  психологът Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик.

Пациенти призоваха медиите да проявяват по-голяма отговорност и да работят за една по-деликатна социална среда, която осигурява спокойствие и комфорт на онкологично болните. Медиците бяха категорични, че медицината у нас днес може да осигури адекватно съвременно лечение на хората с диагноза „рак“, които не трябва да живеят с нагласата за „чудеса“, а да се доверят на лекарите си.    



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cavz

БайЗмей 24.10.2019 22:25:03

Дудов копира Шишко войвода(Каракачанов): с дънки и вратовръзка, ха-ха. кафа и от тия платени т.нар пациентски организации като Адърска. И агентите на американците.....


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...