!
Неделя, 08 Септември 2024
26
окт
1
 

Ива Димова:

Пациенти с псориазис са дискриминирани дори по отношение на работа и училище

Започват безплатни прегледи в редица болници в страната

Петък, 26 Октомври 2018 | 12:45:24 Надежда Ненова
1

По случай 29 октомври - Световният ден за борба с псориазиса, потърсихме Ива Димова - председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, да разкаже за проблемите, с които се сблъскват страдащите от това заболяване.

По случай 29 октомври - Световният ден за борба с псориазиса, потърсихме Ива Димова - председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, да разкаже за проблемите, с които се сблъскват страдащите от това заболяване.

Г-жо Димова, колко са болните с псориазис в страната? Има ли някакъв регистър за това заболяване?

В България регистър няма. По данни на Световната здравна организация 3% от населението е с псориазис, което за България според преброяването е между 90 000 и 110 000.

Като приемем, че това са хора  от различни социални групи и прослойки, може ли да се каже, че хората имат достъп до лечение?

Има поддържаща терапия и тя за всеки човек е специфична и всеки се повлиява от различна терапия. Първият основен проблем е, че много късно се стига до дерматолог. В голяма част от случаите симптомите не са разпознаваеми от личните лекари. Смята се за суха кожа, когато е още на ранен етап и че може да се мине с някои по-леки кремчета и т.н. Когато вече се стигне до дерматолог и той установи, че е псориазис, то вече е сравнително напреднал псориазис и тепърва започва лечението. А лечение има, но голяма част от него пациентите си го покриваме сами, тъй като Здравната каса заплаща само биологичната терапия и имуносупресорите. Тоест преди да стигнем до скъпото лечение, което НЗОК вече ни отказа, ние си го заплащаме сами. Друг е въпросът, че в момента Здравната каса въведе рестрикции и за хората, които са в най-тежко състояние, и вече няма да ни лекуват нашите дерматолози, а ще ни лекува Здравната каса. Защото през точка за разходоефективност тя поема най-евтиния медикамент, а не това, което е преценил дерматологът, че е най-ефективно за мен. Така че ако ме питате „Окей ли са хората с псориазис” – не, въобще не са окей. 

Какво може да се направи, за да се преодолеят тези проблеми?

Това е ангажимент на държавата, защото това  е социално-значимо заболяване. Пациентите в голяма част от случаите са дискриминирани дори по  отношение на работа и училище. Има един университет в България, който няма да го цитирам кой е, където в устава на университета е залегнало, че нямат право да кандидатстват студенти с псориазис, уртикария и атопичен дерматит. Да не говорим, че хората с псориазис много често не са наемани на работа заради петната, които се виждат. Голяма част от тези хора се самоизолират поради същите тези причини, които изредих. А какво може да се направи по отношение на това, че държавата не проявява мъдра мисъл по отношение на тези хора – мога да кажа да си преосмисли решението. Защото когато  един пациент се влоши, той влиза в болница и тогава струва много по-скъпо на държавата. А относно лечението и как да бъде лекуван един пациент, в България има консенсус. Нашите лекари лекуват добре, ние им вярваме, въпросът е, че явно държавата не им вярва. Най-рестриктивният критерий за псориазис е в България от целия Европейски съюз. Има един критерий покривността на кожата – колко процента от кожата е покрита. В европейските държави биологична терапия се изписва за 10% покривност с псориазис на кожата. В България се изписва за 20%. Българските пациенти какви сме – европейски или някакви други? За съжаление в навечерието на Световния ден, който е 29 октомври, не можем нищо хубаво да кажем. Освен това никой и не следи усложненията на тези хора, тъй като пациентите с псориазис развиват метаболитен синдром, развиват диабет, проблеми със сърцето... тези неща  остават толкова на заден план, че даже не се и говори за тях.

Ще имате ли някакви инициативи във връзка със Световния ден?

Има безплатни прегледи, които ще бъдат направени в няколко града – София, Сливен, Пазарджик, Пловдив и Кърджали. Тази година ще обърнем по-специално внимание на пациентите с псориатичен артрит и на децата с псориазис. Мотото на кампанията е „Виж мен, не кожата ми!“.

График на безплатните прегледи:



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sgf7

Евгения 26.10.2018 20:56:09

Ще си го носим до гроб.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...