Понеделник, 24 Септември 2018
02
ян
 

Светослав Павлов, представител на британска фирма за подбор на кадри:

Парите не са основната причина лекарите ни да търсят реализация в чужбина

Основният проблем на системата е недофинансирането й, смята пък пулмологът д-р Венцислав Павлов

Вторник, 02 Януари 2018 | 15:23:58


Парите не са основната причина българските лекари да търсят реализация в чужбина. Това заяви категорично Светослав Павлов, представител на британска фирма за подбор на български лекари, пред БНР.

„Някои лекари изпитват остър дефицит на справедливост и на норми в областта, в която работят, както и доста спорни перспективи за професионално развитие. Трудно ми е обаче да обобщя, защото при нас идват неудовлетворените и недоволните, а тези, които са доволни, не си търсят работа в чужбина. Интересът към работата в чужбина сред завършващите студенти е 70%, но реално заминаващите в чужбина, по данни на БЛС, намаляват. За миналата година те са 357 души“, каза той.

Светослав Павлов заяви, че един от основните митове в българското здравеопазване е твърдението, че напускането на българските лекари е изтичане на мозъци и е вредно за българската икономика. „Великобритания приема и много лекари, които да работят временно там на седмични или няколкодневни дежурства, но това са лекари, които печелят парите си във Великобритания и ги харчат в България. Може би половината лекари, които са заминали чрез нас във Великобритания, работят по този начин“, поясни той.

„Поне двама лекари имаме, които се върнаха от Великобритания, защото в България взимат повече пари и то при по-ниска степен на отговорност. И двамата са инвазивни кардиолози. Около 5-10% от лекарите в София взимат по-добри заплати от колегите им във Великобритания, но това е за сметка на всички останали, липсата на правила и норма и лобистки интереси. В зависимост от това кой управлява НЗОК и Министерството на здравеопазването и с какви дългосрочни перспективи влиза на тези длъжности, може определени медицински дейности в България да се окажат доста добре финансирани за сметка на други. Основното логическо обяснение е, че има социално значими болести, които са предимно в кардиоваскуларните болести, в неврологичните болести и заради това там трябва да има повече финансиране, но това не е само в абсолютен размер, но и като остойностяване на дейностите и според мен причината за това е лобистки интерес по-скоро, отколкото някакви други причини“, допълни още Павлов.

По думите му почти във всички развити държави има оплаквания от здравеопазването. „Действително в някои аспекти българското здравеопазване е лошо, но пък в други е много добро. Достъпността до лекар е много добра в България. Във Великобритания за планови операции се чака с месеци. От гледна точка обаче на качество на услугата нещата стоят по съвсем друг начин. Ако въпросът в много развити държави е не как и дали ще получи качествена услуга, а кога, в България въпросът е какво ще стане, когато влезеш в лечебното заведение. Правила и норми често липсват дори във водещи болници“, заяви още Павлов.

Според пулмолога д-р Венцислав Павлов, който над 20 години работи в Австрия пък, основният проблем на българското здравеопазване е недофинансирането на системата.

„И тук има много недостатъци, които следва да бъдат оправени, но доболничната помощ е много добре организирана, много добре финансирана и много добре контролирана. В частните клиники се лекуват само болни, които са допълнително осигурени или могат да си платят лечението там. Много съм се чудил как в България здравната каса издържа и държавното, и частното здравеопазване. Системата не върви и то защото е недофинансирана“, каза д-р Павлов.

„Основният проблем в България е, че няма политическа воля да се направи реформа в здравеопазването. Това, което познавам от края на 70-те и началото на 80-те години, когато аз съм учил и работил в България, не се е променило особено“, допълни той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XNk8

UK doctor 04.01.2018 16:23:56

Светослав Павлов e прав. Аз напуснах България през 2010 точно заради липса на справедливост и ред и не мисля да работя повече да работя там като лекар. Една много малка част от съсловието в България е облагодетелствано за сметка на мнозинството. Разлика в заплащането от 20 до 50 пъти за лекари с еднакво ниво на професионално развитие няма никъде по света, само в България. Инвазивните кардиолози трябва да са луди за да работят в Англия, където ДОД достига до 45%, a разходите за жилище и транспорт са космически. Освен това и заплатите в NHS са стандартни и не толкова високи както се смята. За специализант (Registrar) са £36,461 ST1-2 or £46,208 ST3+, за специалист (Specialty Doctor) са от £37,547 до £70,018, за консултант са между £76,761 - £103,490 на година бруто. Източникът е от днес: https://www.jobs.nhs.uk/xi/search_vacancy/88cd8885a0498965ab5f573f2263142d/

БЛС-Въоръжено Крило 03.01.2018 14:17:30

'Много съм се чудил как в България здравната каса издържа и държавното, и частното здравеопазване' Абе другарю да бе ни да си комуне някакво или изобщо не знаеш каквa е органзацията на здравната система в Австрия. Пациентът си внася здравните вноксои там и той определя къде ще се лекува дали в обшинска болница (няма там държвни освен няколко унивеситетски със такъв формален статут) или в частна според това във какъв фонд се осигурява и с кои болници фондът има договор. Само комунета тук правят разлика в собствеността на болниците. Там в нормаlната Европа никой не прави разлика в собствеността. Пациентът със вноските си определя пазара и в здравното дело. Няма такова нещо държавата , правителството да му казва къде да си харчи вложените средства. Комунисти ли сте с представите си от соца , профани ли сте или като онзи циганин измислени доктори ....?

Гост 02.01.2018 20:17:19

В статията има факти,които се тълкуват неправилно.Това за работата в Англия го знаем отдавна,с дежурните rezident medical officers по една седмица.Много колеги прескачат до там и се връщат..Само инвазивните кардиолози са добре платени в Бг,като новите болници са кардиологии собственост на мутри.Така че всичко е в пълен хаос.

Компетентен 02.01.2018 16:42:35

Продавачът на доктори много точни наблюдения има, аз бих казал че не 5-10 а поне 30. % от бг лекарите печелят по-добре от немските и английските колеги, познавам лично 3 ортопеди които се върнаха от Германия. Но останалите едва кретат, няма общо ниво, стабилитет няма в кочината

Гост 02.01.2018 18:20:11

Tи си мислиш,че си компетентен,а всъщност дрънкаш глупости!

Компетентен 02.01.2018 20:55:25

Направи сметка - в Германия доктор специалист получава чисто от 2800 до 5000 евро в зависимост от позицията и дежурствата. Оттука почвай да режеш наем, транспорт, разходки до Родината , членство в камара, съюзи ядене пиене и пр. И накрая кво ? В България наем не плащаш и рушветите прибираш дЕректно ни данъци ни такси. Че и секс на раб. Място за безмангиз предимствата са юногп

До долния некомпетентен 03.01.2018 21:38:48

Чичка там се осигуряват реално, а не като теб символично осигурен с 30 евро на месец'. На германеца и 40% данъци им се връщат като реални услуги които данъкоплатеца УСЕЩА. А тук се водите осигурени сополи със сополи и претендирате да е да имате същото германско обслужване. А българския лекар предпочита да взима ТАМ тези 10 000 евро макар и да му взимат 4000 , не е като да взимаш написаната сума във фиша 800 лева на която има също 45% данъци и пари , които даже не отиват за собствената ти пенсия ,а за текущото плащане на социалните помощи на разни мангали. Колко е 45 % реално държавно крадене от тези 800 лева хайде си сметни сам какво реално получава лекар тук и кога ще се върне заради теб да те дундурка безплатно...

Компетентен 03.01.2018 19:17:10

Сумите, за които пишете са във фиша. В Германия ако заплатата ти е 6500, получаваш чисто 3700. Вервайте ми, моля. Има защо .

Гост 03.01.2018 14:08:48

Глупако , лекар интернист с 25 годишен стаж в Германия получава 7000 евро месечна заплата без да дава дежурства дори. Дават ги младите колеги. А хирургичните специалности в това число ортопеди още повече до 10-12 000 евро месечно с дежурствата. А в частните болници няма и таван. Не ни пробутвай тъпизми, бе комуне тъпо. Връщат се само хора по семейни причини да си гледат близките в България или с деца ученици тук .Или пълни неудачници не можещи да работят в железен ред и дисциплина. Ако искаш да бачкаш 5 за 4 може и да се върнеш. Мда, тук не ти искат толкова отговорност, защото пролетариите тук скоро ще се радват и на парамедици и медсестри ....ако и те останат

! 02.01.2018 16:02:34

Mutrite ot sic i ds sa se zarekli da smackat lekarskoto saslovie. Tova e tqhnoto otmashtenie za razvetite sini evropeiski znamena ot lineiki l bolnici v nachaloto na falshiviq psevdoprehod.


Още новини
Доц. Мила Любомирова: Често пациентите ни стават приятели до живот
23.09.2018 10:38:19 Надежда Ненова

Доц. Мила Любомирова: Често пациентите ни стават приятели до живот

Доц. Мила Любомирова работи в Клиниката по нефрология на Александровска болница от 1997 г., п ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...