Неделя, 20 Януари 2019
09
май
1
 

Фондът за лечение на деца с дългове към множество болници

Параграф 22 с лечението на малката Самуела

Вторник, 09 Май 2017 | 12:13:01
1

Продължава проблемът с лечението с 8-годишното момиче, което се нуждае от операция заради тежко гръбначно изкривяване и чието семейство разчита на помощ от фонда за лечение на деца. Казусът със Самуела обаче на практика разкрива поредните административ

Продължава проблемът с лечението с 8-годишното момиче, което се нуждае от операция заради тежко гръбначно изкривяване и чието семейство разчита на помощ от фонда за лечение на деца. Казусът със Самуела обаче на практика разкрива поредните административни пречки пред лечението на български деца.

Своеобразният параграф 22, пред който попада 8-годишното дете, но и който рискува здравето на редица други, коментираха пред БНР директорът на фонда за лечение на деца, адвокат и представител на пациентски организации.

Припомняме, оказва се, че заради административни неуредици фондът не може да заплати нужната за детето сложна интервенция и съответното медицинско изделие на частната болница, където родителите искат то да бъде оперирано. Причината е, че лечебното заведение няма договор за обществена поръчка.

Директорът на фонда д-р Тинка Троева припомни, че заради промяна в Закона за обществените поръчки частните лечебни заведения са освободени от задължението да сключват договори по тях. „Той не им забранява да го правят, те просто са освободени от тази процедура, тоест за тях за тях стои решението да сключат договор или да не сключат. Ако не сключат, никой няма да ги санкционира. Ако сключат, ще могат да работят с фонда“, заяви тя.

На коментар, че всъщност само една фирма произвежда нужното за операцията на детето изделие и съответно няма как да се проведе обществена поръчка за него, Троева призна, че не е компетентна по отношение на самите импланти, но обясни, че в ЗОП има регулирани множество различни процедури и посъветва юристите на лечебното заведение да се запознаят с тях.

„Няма начин аз да наруша закона, нищо, че общественият съвет е гласувал положително“, изтъкна oще тя. 

В становище от болницата, където родителите настояват да бъде извършена операцията, твърдят, че след промяната на правилника на фонда е налице административен парадокс, който затруднява достъпа до лечение на децата. От там настояват и за решение на административния хаос, така че да се даде възможност на висококвалифицирани специалисти да помагат на български деца.

Проблемът бе коментиран и от адвокат Петър Кънчев, който посочи, че действително с промяната на ЗОП частните болници са били освободени от това да бъдат възложители на обществени поръчки. „В момента ние сме изправени пред ситуация при лечение в страната, да нямаме механизъм да накараме тези болници да изпълнят изискванията на правилника“, заяви той. По думите му обаче в конкретната ситуация самият фонд нарушава закона, като изисква да се приложи един по-нисък по ранг нормативен акт, какъвто е правилникът за работа на институцията. Нещо повече, от думите му стана ясно, че ЗОП дава възможност за пряко договаряне, когато има случаи на неотложност.

Предвид дългите процедури, които има законът за обществените поръчки и предвид лимитираното време за лечение на Сами, считаме, че тази хипотеза е налице“, изтъкна той, като отбеляза, че както самият директор на фонда, така и юристите на МЗ са запознати с тази възможност. Що се отнася до варианта все пак да се премине към обществена поръчка адвокатът разясни, че това не би могло да се случи, защото в случая има една фирма-производител, една фирма-вносител и един екип, който може да извърши тази процедура.

„Има опит да се прехвърли отговорността на фонда и на МЗ върху частно търговско дружество, вместо те да поемат случая, при положение, че те имат какво да направят, без да се наруши закона“, категоричен бе Кънчев. Той отбеляза, че фондът има големи задължения към множество лечебни заведения, включително и към това, в което семейството на Самуела настоява да се извърши операцията. „Този, който плаща в момента сметката, обаче едно дете“, подчерта Кънчев. „Тези родители не заслужават това, което им се случва. – те си плащали здравните осигуровки, плащали си са данъците и поради ината на няколко бюрократа се спъва лечението на детето им“, коментира той, като посочи, че е възможно да се стигне до съдебен развой на ситуацията.

Пенка Георгиева, която е представител на пациентски организации „Заедно с теб“ и член на обществения съвет на фонда, заяви, че случаят не е единствен.

Тя посочи, че целта на провеждането на обществените поръчки е да не се стига до заплащане с публични средства на изделия на многократно завишени цени. По думите й обаче фактът, че това изискване не е било съобщено на родителите  на детето  е изключително некоректно от страна на бившия директор на фонда в лицето на проф. Пилософ и те са били подведени.

Георгиева съобщи, че заради факта, че фондът не може да заплаща изделия, които не са осигурени по линия на ЗОП, има натрупани задължения към редица лечебни заведения. За конкретната болница те възлизат на общо 450 000 лв. „По същата причина има и 100 000 лв. задължения към ортопедията на „Пирогов“, както и в някои частни болници“, информира още тя. Тя допълни, че ще постави въпроса на вниманието на новия здравен министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q4NK

ЛЕКАР 09.05.2017 13:06:33

не ! не е пар.22.! това е бЕзумието на медицина подчинена на алчността на ГЕРБ,на БОКО ТИКВАТА ! МЕДИЦИНА ПОДЧИНЕНА НА БОГ МАМОН ! медицината при капиталистическия строй.! КАКЪВ ХИПОКРАТ,КАКВА КЛЕВТВА,КАКВИ 5 ЛВ.! Капиталистическата медицина е най-безжалостната и най-безсрамната към здравето и живота на хората,при нея-имаш пари-лекуваш се както трябва.нямаш пари-боледуваш докато пукнеш!ЕТО КАК 25 Г.ДЪРЖАВАТА ПРОИЗВЕЖДА ДОЖИВОТНИ ИНВАЛИДИ! А ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ЧУДИ КАК ДА ИМ РЕЖЕ ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ !НАЙ-ГОЛЯМИТЕ ГАМЕНИ В ЗДАВЕОПАЗВАНЕТО ПОЧ.ИМ ПРЕДСЕДАТЕЛ ИГНАТОВ,ЗЪБАРА СЕМЕРДЖИЕВ,ИЗЦЪКЛЕНИЯ МОСКОВ,ЗАСТРАХОВАТЕЛКАТА ВИТКОВА ,ПРАВИСТКАТА АТАНАСОВА И....СВЕЩЕН УЖАС.ТЪРГОВЦИ В ХРАМА НА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА.!!!!!


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...