Понеделник, 06 Юли 2020
15
февр
1
 

Папа Франциск се обяви срещу насилието над медици

Световната медицинска асоциация приветства позицията на главата на Римокатолическата църква

Събота, 15 Февруари 2020 | 10:32:18
1

Световната медицинска асоциация (World Medical Assotiation WMA) приветства традиционното послание на папа Франциск в Световния ден на болните (World Day of the Sick), което той посвети на темата за нападенията над медици. Асоциацията изрази одобрението

Световната медицинска асоциация (World Medical Assotiation WMA) приветства традиционното послание на папа Франциск в Световния ден на болните (World Day of the Sick), което той посвети на темата за нападенията над медици. Асоциацията изрази одобрението си дни след като главата на Римокатолическата църква осъди агресията над хората в бяло и отправи думи на подкрепа към медицинското съсловие от цял свят по повод 11 февруари. Датата е въведена в календара от папа Йоан Павел Втори като ден, в който човечеството да си припомни колко важно е вниманието към страдащите от болест хора и колко необходимо за цялата световна общност е да има подкрепа към онези, които се посвещават на грижата за болните.    

Тази година на Световния ден на болните папа Франциск избра да подкрепи медиците. В официалното си изявление си по повод на деня той заяви:

„Трагично е при война, насилие и конфликти да бъдат нападани медицински специалисти и места, които приемат и подпомагат болните. Някъде обаче политиците на власт също се опитват да манипулират медицинските грижи в своя полза, като по този начин ограничават законната автономия на медицинската професия. А нападането на тези, които се посвещават на службата на страдащите членове на обществото, не служи на интересите на никого“.

Позицията на папа Франциск бе коментирана от президента на WMA д-р Мигел Хорхе: „Годишният Световен ден на болните е подходящ момент за съжаление срещу всички атаки срещу медицински специалисти и приветстваме думите на папата. За съжаление, в целия свят  продължава да се отчита инцидент с насилие над лекари и здравни заведения по целия свят. Тези безсмислени атаки единствено допринасят за страданието и нещастието на онези болни хора, за които се грижат, или в болница, или другаде“, посочи д-р Хорхе.

Президентът на асоциацията оцени високо и призива на Светия отец за персонализиран подход към болните, който папа Франциск формулира в посланието си така:
„Има толкова много тежки страдания: неизлечими и хронични заболявания, психологически заболявания, ситуации, призоваващи за рехабилитация или палиативни грижи, многобройни форми на увреждане, детски или гериатрични заболявания…Понякога човешката топлина липсва в нашия подход към тези. Необходимо е персонализиран подход към болните, не само за излекуване, но и за грижа, с оглед на цялостното изцеление на човека.

"Уважаеми здравни специалисти, нека винаги помним, че диагностичните, превантивни и терапевтични лечения, изследвания, грижи и рехабилитация всякога са в услуга на болния човек. В действителност съществителното „човек” има предимство пред прилагателното „болен”. В работата си нека винаги да се стремите да издигате достойнството и да защитавате живота на всеки човек и да отхвърляте всеки компромис по посока на евтаназия, подпомогнато самоубийство или потискане на живота, дори в случай на терминална болест“.

Вземайки повод от тези думи на папа Франциск, д-р Хорхе припомни: „В моята встъпителна реч миналата година като президент на WMA говорих за студенти и лекари, които са толкова вглъбени в науката медицина, че забравят емоционалните нужди на своите пациенти. Посланието на папата е навременно напомняне на всички нас, че не трябва да бъде така“.  

Световният ден на болните има интересна история. Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на хората, които страдат. Учреден е на 13-ти май 1992 година по инициативата на покойния папа Йоан Павел Втори. В специалното послание, написано по този повод той отбелязал, че ежегодното отбелязване на такъв ден има определена цел.

Папата я е определил тази цел по следния начин: "Да се предаде усещането на многобройния медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчаване на тяхното страдание". През 1991 г. Йоан Павел Втори е бил диагностициран с болестта на Паркинсон, но заболяването му е станало публично достояние доста по-късно. През 1993 г. той излиза с предложението за учредяването на  Световен ден на болните. Датата е избрана поради факта, че католиците по цял свят от векове отбелязват 11 февруари като Ден на пациента, защото именно на този ден според легендата във френския град Лурд Света Богородица (Дева Мария от Лурд) се е появила наяве и е излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символ на спасител на болните.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sw2@

? 15.02.2020 23:12:28

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Проруското л@йно Иван Пачелиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Учени: Коронавирусът се предава и по въздушен път, СЗО да ревизира препоръките си
06.07.2020 14:30:53

Учени: Коронавирусът се предава и по въздушен път, СЗО да ревизира препоръките си

Голяма група учени от цял свят учени твърдят, че разполагат с доказателства, според които по-малк ...

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли
06.07.2020 13:17:42 Надежда Ненова

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юли

Удължава се извънредна та епидемична обстановка до края на юли. Това съобщи министърът на здравео ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...