!
Петък, 20 Септември 2024
16
юли
1
 

Пак внесоха в парламента предложението за денонощни държавни и общински аптеки

Този път от „Възраждане“ искат и намаляване на корпоративния данък за фармацевтите и помощник-фармацевтите в малки населени места

Вторник, 16 Юли 2024 | 11:59:43
1

Държавата да финансира откриването на аптеки, включително денонощни, или продажбата на лекарствени продукти чрез автомати в областите, общините и населените места, за които в Националната аптечна карта е установен недостиг на открити аптеки. Предложени

Държавата да финансира откриването на аптеки, включително денонощни, или продажбата на лекарствени продукти чрез автомати в областите, общините и населените места, за които в Националната аптечна карта е установен недостиг на открити аптеки. Предложението е на „Възраждане“ и беше внесено отново в парламента, след като в 49-то Народно събрание беше прието на първо четене в Здравна комисия, но беше отхвърлено в зала.

Според сега предложените изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина държавата трябва да осигури откриването на поне една аптека в съответната област, община и населено място, в които е установен недостиг в Националната аптечна карта. „С тази цел в съдържанието на Националната аптечна карта се добавя оценка на минималните потребности на населението от достъп до лекарствени продукти и в денонощни аптеки. В общинските центрове, където не може да има аптека, с денонощен режим на работа е необходимо да има автомат за продажба на лекарствени продукти съобразно регулацията на действащата нормативна уредба за тази конкретна дейност. Макар и да е невъзможно да бъдат обхванати всички видове лекарствени продукти, които да бъдат продавани в подобни самостоятелни автомати, то все пак това би било в голяма помощ за населението в тези общински центрове и ще им осигури възможност и в тъмната част на денонощието, когато там няма работеща аптека, да получат достъп до лекарствени продукти“, казват от „Възраждане“.

Те предлагат контролът върху вендинг машините за лекарства да бъда възложен на ИАЛ.

В законопроекта се предлага още намаляване на корпоративния данък на фармацевтите и помощник-фармацевтите, които извършват търговия с лекарствени продукти в малки и трудно достъпни населени места, от 10% на 8%.

В законопроекта обаче отново липсва финансова обосновка. Изтъкнато е само, че с предложените промени жителите на всички области и областни центрове ще получат равен достъп през цялото денонощие до лекарствени продукти и ще се „премахне дискриминацията на териториален признак между жителите на Монтана, Видин и Силистра например, от една страна, и София, Пловдив и Варна, от друга, заради оставянето на преценката за поддържането на денонощни аптеки единствено в ръцете на частни търговски фирми“.

„Гарантирането със закон на възможността за работа на дипломирани фармацевти в аптечната мрежа в цялата страна ( а не само в 14 общини) ще доведе до създаването на нови работни места за покриване на необходимите нощни смени, а това от своя страна ще се отрази положително в борбата с обезлюдяване на регионите в тези 251 общини без денонощни аптеки и даже може да доведе до привличането на такива медицински специалисти в някои от тези общини“, пише още в мотивите към законопроекта.

Текста на предложението можете да видите тук.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K%EP

Гост 16.07.2024 19:12:37

"ще доведе до създаването на нови работни места" Едни червени боклуци никога нищо не са управлявали освен програматорът на пералня и няма представа от собствен бизнес,който не наема просто работни места за кефа на Маркс и Енгелс без да има някаква икономическа логика и ефективност, Педе ъъъ комунисти ,сър


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравната комисия в НС при на второ четене общия законопроект за изменение на ЗЗ
19.09.2024 17:59:33 Надежда Ненова

Здравната комисия в НС при на второ четене общия законопроект за изменение на ЗЗ

Здравната комисия в НС при на второ четене общия законопроект за изменение на Закона за здравето ...

Още месец без износ на инсулини и някои антибиотици
19.09.2024 17:22:20

Още месец без износ на инсулини и някои антибиотици

Забраната за износ на инсулини, техни аналози и антиинфекциозни лекарствени продукти за системна ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...