Вторник, 22 Януари 2019
03
окт
 

От печата: Триаж в „Пирогов”, дела за лекарски грешки, липсващо лекарство

Вторник, 03 Октомври 2017 | 09:44:26


Проблемните случаи на неприети пациенти и по-скоро развитието им и резулатите от тези случаи продължават да събират медийното внимание. Повечето издания днес се спират на промените, въведени в „Пирогов” и съобщени от директора на лечебното

Проблемните случаи на неприети пациенти и по-скоро развитието им и резулатите от тези случаи продължават да събират медийното внимание. Повечето издания днес се спират на промените, въведени в „Пирогов” и съобщени от директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

„Нова система за разпределяне на пациенти, потърсили лекарска помощ, заработи в „Пирогов”. Става въпрос за т. нар. триажна система, която директорът на най-голямото спешно лечебно заведение у нас - проф. Асен Балтов, въведе”, пише „Труд”.

„От 1 октомври във фоайето на болницата лекари вече насочват болните към съответните кабинети. Надеждата е по този начин да се избегнат пропуски, като тези довели до случая на Спас Добрев. В средата на септември той издъхна след като бе потърсена, но неполучена лекарска помощ за него в кабинет с претоварен екип на "Пирогов". Последва уволнение на медиците, които не са реагирали, а след това - и протест на техни колеги срещу заповедта на проф. Балтов”, припомня изданието.

„Новата триажна система ще позволи всички пациенти да бъдат записвани и насочвани към съответните кабинети от лекари, а не от санитари и медицински сестри, разясни директорът на „Пирогов”, допълва публикацията.

В коментарен материал във връзка със случаите „24 часа” пише: „Извън емоциите пациентското недоволство показва за пореден път, че са налице нерешавани с години системни проблеми на здравеопазването. Начело с недостатъчното публично финансиране на сектора те са истинската причина за напрежението между лекари и пациенти, което се нагнетява периодично у нас. Нужни са хладнокръвие, критично мислене и достатъчно ниво на информираност от страна на всеки, който интерпретира темата, за да не се увеличават дългосрочните щети за цялото общество. Кога забравихме, че лекарят и пациентът не са и не могат да бъдат врагове, те са от една и съща страна на барикадата? В последните години всички сме потърпевши от неуредените правила в здравеопазването. Живеем с лицемерното внушение, че „здравната каса плаща всичко”. В действителност тя плаща около 2/3, а в някои направления и едва половината от „всичко”.

Вероятно провокиран от същата тема, „Сега” представя кратка статистика на дела за лекарски грешки. „51% от исковете се отхвърлят, 31% се уважават от съда, а в 18% от делата няма влязло в сила съдебно решение все още, сочат данните от заведените дела за лекарски грешки у нас, събрани от адвоката по медицинско право Мария Шаркова. Тя е събрала информация за 240 съдебни дела от последните 10 години, тъй като досега у нас нямаше специализирана база данни за съдебната практика в областта на медицинското право. Данните сочат, че броят на заведените дела расте през годините - от няколко през 2004 г. до около 40 във всяка една от последните години”, пише вестникът.

„Дума” пък съобщава за нов проблем с лекарство в аптечната мрежа. „За притеснителна липса на инсулин в аптеките в София сигнализират страдащи от диабет тип 1. За втори пореден месец в столицата се наблюдава недостиг на инсулина „Новорапид”, съобщиха за ДУМА пациенти. Както е известно, инсулиновата терапия е напълно безплатна за болните от диабет, но все повече аптеки не са в състояние да изпълнят рецептите им, тъй като нямат в наличност необходимите количества”, четем в ежедневника.

„Проблемът с инсулина циклично се повтаря през годините, но за първи път той е толкова осезаем в София, споделиха пред ДУМА представители на пациентски организации. Те са категорични, че държавата продължава да не въвежда надежден механизъм за осигуряване на животоподдържащия медикамент. Всеки път от НЗОК се оправдават, че не е в правомощията им да упражняват контрол при търговията на едро с лекарствени продукти, нито пък върху паралелния износ. Преди месеци здравното министерство декларира, че започва съвместно със здравната каса, НАП и Агенция „Митници” масирани проверки на паралелния износ на медикаменти, предназначени за болните в България. И до момента няма съобщение за ефекта от тези проверки”, отбелязва изданието.

„Между 6 и 10% от фармацевтичния пазар в страната е паралелен износ на лекарствени продукти, заяви през април т.г. Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Но когато износът води до дефицити, които застрашават здравето на населението, договорът за установяване на ЕС дава възможност на държавите да се намесят и да ограничат тази дейност, изтъкна той”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zvx3


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...