Четвъртък, 24 Септември 2020
17
юни
 

От печата: Такса „тегло“ в частни линейки, полицаи в помощ на медици при агресия

Петък, 17 Юни 2016 | 15:08:25


„Частни линейки репетират болни с такса "дебелак", установи проверка на "Те

„Частни линейки репетират болни с такса "дебелак", установи проверка на "Телеграф" сред фирмите в бранша. Оказва се, че тарифите на спешните медицински услуги са различни в зависимост от теглото на пациента. Така например ако се налага човек да бъде пренесен на носилка, но тя не се побира в асансьора, той ще трябва да брои по 10 лв. на етаж, в случай че тежи до 60 кг. Ако кантарът показва повече, цената скача двойно. Освен това някои фирми налагат изисквания, според които пациенти с тегло от 91 до 140 кила са длъжни сами да си осигурят помощници за сваляне и качване по стълбите“, пише днес „Телеграф“.

„Частните линейки са единствен изход за възрастни хора по селата, които нямат друг по-лесен достъп до Спешна помощ и лечебница. Цените на услугите започват от около 50 лв., и то ако най-близката болница е в рамките на 20 км. За всеки допълнителен километър сумата варира от 1 до 2,50 лв. Някои фирми са още по-нагли, като таксуват престоя и дори празния курс, ако например пациентът трябва да бъде хоспитализиран в болница“, информира ежедневникът и добавя: „Най-солено излиза, когато случаят е по-специален и човекът трябва непременно да бъде докаран до София от друга точка на страната. Тогава сумите могат да стигнат до 500-700 лв., колкото например е транспортът от Шумен или Варна до София. Обявените суми обаче не включват каквато и да е медицинска помощ, намеса или интервенция, а само пренасяне и транспортиране на клиента. За допълнителни „екстри“ се взимат още пари.“

От публикацията става ясно, че „екстрите“ включват придружаване от медсестра, фелдшер или лекар, като за цял екип тарифата е от 100 лв. нагоре.

Друга публикация в изданието се спира на проблемите на спешните медици, свързани с нападенията над тях, и начините за решаването им в Перник, където тези нападения рязко зачестиха. „Дежурните полицаи в Перник са дали номерата на личните си телефони на спешните медици. Целта е при евентуално нападение да не се губи време и да се минава през тел. 112, а директно да се вика помощ. Това разказаха от ОДМВР в миньорския град пред "Телеграф". Перник е сред регионите, където има най-много нападения над медици“, пише изданието и информира, че преди дни е била проведена и работна среща между областния управител, шефа на Спешния център и ръководството на полицията, на която са били обсъдени начините на взаимодействие и по-бързи реакции при агресия срещу лекари.

„Едно от исканията на лекарите било в линейките да се монтират паник-бутони, които да са свързани с полицията. Друга идея била, когато трябва да се посети адрес в някоя по-конфликтна махала посред нощ, със спешния екип да тръгва и патрулка. "Обикновено ни викат пияни или след масово сбиване, там има голяма агресия, която се излива и върху нас, това трябва да спре", коментираха лекари. За да станат реалност исканията на медиците обаче, трябва да бъде изготвен документ от здравното министерство, който да се съгласува с МВР. Затова и единственото към момента, което можели да предприемат ченгетата от Охранителна полиция, е да си дадат личните телефони и тези в дежурните части. По този начин се спестявало време да се чака вдигане от 112, както и операторите да бавят викането на ченгетата с минути“, четем още във вестника.

„24 часа“ пък се спира на летния университет за общопрактикуващи лекари. „Инициативата "Летен университет за общопрактикуващи лекари" отбелязва 15-годишен юбилей. Новото издание е от 1 до 3 юли в Банско, съобщи д-р Емил Илиев, организатор на форума.

Целта е личните лекари да опреснят знанията си по често срещани проблеми в практиката, както и за нови подходи в лечението на масовите хронични заболявания“, пише изданието и допълва: „Тази година за първи път в инициативата се включват специалисти от Военномедицинската академия, отбеляза д-р Илиев. Участват и лекари от УБ "Лозенец", ИСУЛ, УМБАЛ "Св. Анна", МБАЛ "Токуда" и др.

Сред традиционните лектори са гастроентерологът проф. Захарий Кръстев, проф. Теменуга Донова, кардиолог, проф. Николай Цанков, дерматолог, проф. Витан Влахов, фармаколог, и др.

Предвидени са лекции за нездравословното хранене и препоръки за промени от проф. Веселка Дулева, специалист по хранене и диететика, за антибиотичното лечение при белодробни инфекции от проф. Коста Костов от ВМА, за кърменето и захранването на бебетата и др.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9mYf


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Ангелов: Бием се с невидим враг, а тази битка се печели само с единение
24.09.2020 14:19:36 Надежда Ненова

Проф. Ангелов: Бием се с невидим враг, а тази битка се печели само с единение

Не се предвижда затягане на мерките. Към настоящия момент ще останат тези мерки, които са в момен ...

Гърция: Лекари протестират срещу недостига на персонал и легла в държавните болници
24.09.2020 13:36:15

Гърция: Лекари протестират срещу недостига на персонал и легла в държавните болници

В Гърция протестират лекари, учители и ученици, оргинизирана е демонстрация пред Министерството н ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...