Четвъртък, 24 Януари 2019
09
ноем
4
 

От печата: Съвети към министъра, бюджетът на касата, вотът на недоверие

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 10:16:59
4

Съвети към бъдещия здравен министър – това откриваме в „24 часа“, който пита трима медици от своята инициатива „Лекарите, на които вярваме“ за „рецепти“. „Проблемите са повече, но ето кои определя

Съвети към бъдещия здравен министър – това откриваме в „24 часа“, който пита трима медици от своята инициатива „Лекарите, на които вярваме“ за „рецепти“.

„Проблемите са повече, но ето кои определям като първите 3 и те са свързани.

Първо, трябва да се смени начинът на финансиране от здравната каса, защото тя сега много се източва. Второ, наложително е да се създаде система за контрол на качеството на медицинската дейност. Има готови работещи модели по света, може бързо да се вземе такъв и да се направи за българската здравна система.

Трето, нужен е и контрол върху това, което плаща здравната каса. Въвеждането на електронната здравна карта би намалило до минимум надписването на дейности“, казва пред изданието директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Според шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пък поставя на първо място проблема с лимитите и финансирането на болниците. „Увеличаване на лимитите на лечебна дейност в структуроопределящите болници. Повишаване на стойността на преглед и лечение на спешен пациент по методиката на Министерството на здравеопазването. В момента цената е между 9 и 15 лв., което е крайно недостатъчно от позиция на съвременните условия“, посочва той пред „24 часа“.

„Да се възстанови задължителното извършване на обществени поръчки при изразходването на публичен ресурс, за да са всички болници равнопоставени и с прозрачни договори, така ще е ясно на какви цени се сключват договорите“ е втората точка според проф. Балтов. На трето място той посочва възстановяването на единните стандарти за различните специалности с необходимите нива на компетентност.

Третият съветник е проф. Григор Горчев. Според него най-важно е да се запази мораториумът върху разкриването на нови болници. На второ място той поставя насочването на усилия за създаване на условия за преостойностяване на клиничните пътеки, а на трето – увеличаване на лимитите за дейност, но само на университетските болници, тъй като по думите му те поемат най-тежките и голяма част от спешните случаи в страната.

Бюджетът на касата, който бе приет вчера от парламента на първо четене, не буди особен интерес у вестниците. Немалка част от тях просто припомнят отдавна известните числа, заложени във финансовата рамка. Все пак има и такива, за които приемането на парите за здраве не е маловажно събитие. „Поисканата от здравната каса и защитена от Министерството на финансите забрана догодина да се финансират каквито и да било нови болници и нови дейности във вече съществуващи може да претърпи промяна при второто четене на бюджета на НЗОК. При приемането на бюджета на първо четене в парламента вчера шефът на здравната комисия в НС Даниела Дариткова от ГЕРБ се обяви против мораториума в този му вид“, четем в „Сега“.

„Забраната трябва да се коригира и да се обвърже с националната здравна карта, която Министерството на здравеопазването трябва бързо да публикува отново, така че да не се допускат договори за нови дейности и за нови лечебни заведения там, където вече има свръхпредлагане, но да се разрешат в райони, където има дефицит“, обяви тя.

Дариткова даде пример със своя избирателен район - Смолян, където догодина ще бъде открито отделение по инвазивна кардиология, изградено с държавни средства. „Ако НЗОК не може да сключи договор за тази дейност, хората ще продължат да пътуват за това лечение по 100 км“, обясни тя“, пише вестникът.

Ежедневниците се спират на предстоящия вот на недоверие, за който вчера постигнаха съгласие от БСП и ДПС. „Четири теми за вота на недоверие към правителството обсъждат БСП и ДПС, които вчера проведоха среща помежду си в парламента.

Преговарящите екипи от двете формации си стиснаха ръцете за това, че вот ще има, и се разбраха той да бъде внесен след приключването на бюджетната процедура. Сред възможните теми са борбата с корупцията, както и политиката в сферата на националната сигурност и отбрана, предложени от левицата, и демографската криза и здравеопазването - от ДПС, посочи депутатът от движението Йордан Цонев“, четем в „Телеграф“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rvyU

blio 09.11.2017 15:22:49

Балтов, оти не станеш ти министър бре, па и акъл даваш. Гиди социалиста ти ниеден, какви тъпотии говориш!Меринджей - още пироговци чакат от теб 6 милиона на плюс обещани!

БЛС-Въоръжено Крило 09.11.2017 14:11:58

'Първо, трябва да се смени начинът на финансиране от здравната каса, защото тя сега много се източва' ПРИКАЗКИ ОТ СЕДЕНКАТА НА КАКА СИЙКА ОТ ЧУДОМИРОВИТЕ ФЕЙЛЕТОНИ ' 'СЕ ИЗТОЧВА' - БЕЗЛИЧНА ФОРМА, нито си показал кой , къде и кога, какво е източил , просто си хвърляш семето в публичното пространство ако фане ,фане. Изключително прости хора може да продължават да вярват,че 15 години говедата от властта мучат как се източвало нещо и .....никакви факти, доказателства, разследване, прокуратура съд . НИКОЙ НИЩО НЕ Е ПОКАЗАЛ, ДОКАЗАЛ,ОСЪДИЛ и т.н просто си плямпаме защото тази теза е удобна на болшевишката власт.

лекар от Общинска болница 09.11.2017 11:12:31

Какво ще направи г-н Кирил Ананиев като министър на здравеопазването за Общинските болници.Той знае ли техните проблеми.ЩЕ ИМА ЛИ ФИНАНСИРАНЕ ЗА ОТДАЛИЧЕНИТЕ И ТРУДНО ДОСТЪПНИ РАЙОНИ.

Гост 09.11.2017 22:40:57

Няма да има - отговарям ти от тяхно име. А иначе отдалечените и трудно достъпни райони са идеални да започнете частна практика и свободни цени . Пациентелата няма къде да ходи. Така ,че на чакайте комунисти да ви хранят , а седнете и си отпечатайте ценоразписите и почвайте. Скоро и ние почваме в по-централните части.


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...