Петък, 04 Декември 2020
05
юли
 

От печата: Спешна помощ вече кара пациентите до най-близката болница, без значение какво искат те

Вторник, 05 Юли 2016 | 15:08:25


„Запор на средствата от здравната каса е наложил частен съдебен изпълнител

„Запор на средствата от здравната каса е наложил частен съдебен изпълнител на болницата в Попово, срещу която има изпълнително дело за непогасени задължения по санирането на сградата”, съобщава днес „Труд”.

„Запорът можел да блокира възможността за работа на лечебното заведение. За да не се стигне до кризисна ситуация, общинският съвет е гласувал в края на юни помощ от 280 000 лв. Месец преди това е утвърден друг трансфер от 120 000 лв., съобщи кметът на Попово д-р Людмил Веселинов. Запорът бил пък за 400 000 лв. и той очаква разблокиране на сметките”, допълва вестникът.

„Земя” разговаря с директора на ЦСМП – София д-р Георги Гелев във връзка с обвиненията към столичната спешна помощ през медиите. Пред изданието д-р Гелев отново повтаря данните, изнесени и на пресконференция от него преди дни. Той съобщава, че от 18?170 хоспитализирани пациенти от началото на годината, 1362-ма са откарани в частни болници, а конкретно от тези с кардиологично заболяване 676 пациенти са отведени в по-отдалечени болници. „Анализът показа, че от тях 185 са при изрично настояване на пациента или близките му. При останалите случаи причините за хоспитализация в по-отдалечени лечебни заведения са чисто обективни – липса на легла в най-близката болница, ремонт на отделението, възпрепятстване поради ремонтните дейности в столицата”, казва д-р Гелев.

По думите му, след дебатите в медиите вече пациентите се карат изрично в най-близкото лечебно заведение, без значение какво е желанието на пациента или на неговите близки. „Това малко ще изостри обстановката при хоспитализациите, особено когато даден човек много настоява да бъде закаран на конкретно място”, смята той.

Д-р Гелев също така припомня, че за нередности са наказани 14 служители в спешна помощ, като 13 от тях са наказани със забележка, а последният – с предупреждение за уволнение. „Това е случаят с хоспитализацията на болна жена от квартал "Хаджи Димитър" в болница "Витоша", която се намира на бул. "Симеоновско шосе", или на повече от 9 км разстояние”, пояснява той и допълва: „На всеки от тях е поискано и писмено обяснение. Винаги наказанията стават въз основа на писмено обяснение от страна на служителя, който е нарушил нормата. Лошото е, че няма нито едно смислено обяснение за тези 13 случая, които предхождат хоспитализацията на жената от "Хаджи Димитър". А пък за нея обяснението, че е избран най-равният път, е изключително неубедително. И във връзка с друга проява на колегата, която няма общо с хоспитализациите, му беше наложено наказание предупреждение за уволнение”.

„Монитор” алармира, че тестовете, с които в България се проверява кръвта, дадена от дарителите, не улавят инфекциите в прозоречния период - времето, в което още не са се изразили, но вирусът или бактерията вече са налице. Вестникът цитира директора на Националния център по транфузионна хематология д-р Николай Андреев и отбелязва, че така може да бъдат пропуснати смъртоносни инфекции като хепатит и СПИН. „Причината е, че маркерите, които се ползват в родните болници, или са от по-старо поколение, защото те са по-евтини или пък методологията е такава, че не хваща прозоречния период при инфекцията, обясниха хематолози”, допълва вестникът и пояснява: „При различните инфекции прозоречният период е различен, но например при Хепатит С е между 30 и 40 дни. Така, ако човек се е заразил с болестта, но не знае за това и отиде и дари кръв именно в този период, тестовете, правени у нас, няма да могат да засекат заразата и тя може да попадне при пациент, на който бъде влята кръвта”.

Вестникът се спира и на друг проблем, споделен от д-р Андреев - петте центъра в страната работят с различен тип машини за изследване на дарения материал. „Апаратите трябва да се подменят с такива от един и същи вид, настоява той. По думите му, макар и работещи по различни технологии, те показват с категоричност дали човек е инфектиран с някакво заболяване или не, но след като е отминал "прозоречния период". Ако обаче те са от един и същи тип, държавата ще обявява обществени поръчки и ще ползва големи отстъпки за тестове, като така може да се спестят средства и за въвеждане на нови методи за изследване на кръвта”, пише „Монитор”.

„Дума” пък информира за рекорден брой двойки при кандидат-медиците в Стара Загора. „46% са слабите оценки на кандидатстудентския изпит по биология, който се проведе на 30 юни в Тракийския университет в Стара Загора. Средният успех на всички явили се 405 кандидати, участвали в изпита, е едва 3,13. Според проф. Гюрга Михайлова, заместник-ректор по учебната дейност в Тракийския университет, лошите оценки се дължат на слабата подготовка на кандидатите”, четем в изданието, което допълва: „70 са обявените места в специалност хуманна медицина в Тракийския университет тази година. Квотата е разделена поравно - 35 момичета и 35 момчета. Минималният бал е 24, а максималният 36. Ако момчетата, които покриват изискванията, са по-малко от 35, бройката ще бъде допълнена с момичета. За да участва кандидат-студент в класирането, трябва да изкара минимум среден успех и на двата изпита -по биология и по химия.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YWp4


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ясен е съставът на Съвета на националния ваксинационен щаб
04.12.2020 12:23:32 Полина Тодорова

Ясен е съставът на Съвета на националния ваксинационен щаб

Ясен е съставът на Съвета на националния ваксинационен щаб. Членовете му бяха обявени от неговия ...

ДКЦ „Софиямед“ -Люлин вече с експресен PCR тест за COVID-19
04.12.2020 12:14:30

ДКЦ „Софиямед“ -Люлин вече с експресен PCR тест за COVID-19

ДКЦ „Софиямед“-Люлин вече предлага възможност за тестване на пациенти суспектни за CO ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...