Неделя, 20 Януари 2019
20
юли
2
 

От печата: Смяната на личния лекар, смъртта на мъж след преглед, вербална агресия срещу медик

Четвъртък, 20 Юли 2017 | 09:37:53
2

„Близо 130 000 души са сменили личния си лекар през месец юни. От възможността да си изберат нов джипи са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна”, пише днес „Монитор”, като уточнява, че най-много з

„Близо 130 000 души са сменили личния си лекар през месец юни. От възможността да си изберат нов джипи са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна”, пише днес „Монитор”, като уточнява, че най-много здравноосигурени, сменили личния си лекар, са от столицата.

„Вече сменят личен лекар предимно хора, които променят местожителството си и когато той напусне или почине, коментира говорителят на касата Багряна Маркова.

От финансово-осигурителната институция уточниха, че през декември миналата година от тази възможност са се възползвали 126 240 човека. Най-голям е бил техният брой в столицата -26 644 души, а най-малък в Смолян – 874”, пише още вестникът.

„Основните причини за смяна на личен лекар са прекратен договор на НЗОК с общопрактикуващия лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените лица”, четем още в ежедневника, който уточнява, че за цялата 2016 г. броят на здравноосигурените лица, сменили личния си лекар, е 448 825 души.

„24 часа” продължава да следи случая с военния командир от Благоевград, който почина след „преглед” от негов познат студент по медицина. „1 ч и 45 мин липсват от записа на видеокамерите в спешното отделение на благоевградската болница в деня, когато е починал зам.-командирът на поделение 26400 подп. Пламен Пацов. Това каза директорът на болницата Огнян Митев”, информира изданието.

„В събота около 14 ч там пристигнал военният заедно с познатия си Станимир Ацев, студент по медицина. Младежът направил ЕКГ на Пацов, защото екипите били заети с други спешни случаи. Двамата си тръгнали, 3 часа покъсно Пацов починал в дома си от белодробна тромбоемболия”, припомня случая публикацията. „Според д-р Митев няма записи за времето от около 13 до 14,30 ч, когато е било посещението им. В самата шокова зала, където се правят манипулациите на пациентите, няма камери. Има 2-3 в коридора и една пред входната врата”, пише вестникът.

„Няма никакви записи за този период. Питах фирмата за охрана, казаха, че е имало токов удар. Не вярвам - има голям UPS и не би трябвало да прекъсва захранването", каза д-р Митев. „Няма изтрити записи. Имало е технически проблем в компютъра, но камерите са работили и се надявам скоро специалистите да възстановят всичко”, обясни шефът на охраната Емил Георгиев”, четем още в ежедневника.

Ацев твърди, че показал ЕКГ-то на лекарката, а тя отрича. Появи се и версия, че случайно минаващ медик погледнал и казал, че няма нищо притеснително. Тя също се проверява, информира материалът.

Изданието припомня, че случаят се разследва от прокуратурата.

„Телеграф” пък съобщава за отсъдена глоба за агресивен пациент. „Районният съд във Варна наложи за нарушение по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство, административно наказание - глоба от 300 лева на 37-годишен мъж от квартал „Аспарухово”, пише изданието.

„През последните години той пребивавал във Франция. Придружаван от жената, с която живеел на съпружески начала, мъжът влязъл в късния следобед на 17 юли т.г. в кабинета на непозната лекарка от ДКЦ „Иван Рилски” и троснато заявил, че иска направление за детето си. Без обяснение подал написана на хвърчащ лист ръкописна бележка, при което лекарката направила опит да получи повече информация по случая. Вместо да й обясни, мъжът изпаднал в ярост, разтреперил се и започнал да псува и да обижда на висок глас, като отправял вербални нападки и обидни квалификации към жената. В кабинета пристигнал неин колега от съседен кабинет, но и в негово присъствие мъжът продължил да се държи арогантно и агресивно. Незабавно бил подаден сигнал на тел. 112 и след като скандалджията разбрал, че идва полицейски екип, излязъл с жена си от кабинета. Открит бил от служителите на реда да чака за прием при друг лекар”, разказва вестникът.

„Пред съда заявил, че бил разтревожен от заболяването на 6-годишното си дете и необходимостта да получи спешно направление за настаняване в болница. В публично съдебно заседание той се извини на обижданата от него лекарка”, информира публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nhYy

20.07.2017 12:15:30

На мен от няколко дни нещо двигателят на колата ми не работи добре, придърпва и гасне. Пратих жена ми да ходи в сервиза да "поговори" с майсторите и да поиска съвет какво да правим с колата. Обяснили и, че трябва автомобилът да се закара в сервиза на преглед. ---- Сега се чудя другата седмица дали да го карам, или да се обадя на един ученик от Механотехникума, приятел. Вие какво ще ме посъветвате да направя?

Гост 20.07.2017 18:01:29

Поискай талон за NASA - 'така да го видят целия както казва българския пациент, ако трябва да го настанят за 'за едни ама пълни изследвания' ха-ха-ха


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...