Сряда, 23 Септември 2020
20
юли
2
 

От печата: Смяната на личния лекар, смъртта на мъж след преглед, вербална агресия срещу медик

Четвъртък, 20 Юли 2017 | 09:37:53
2

„Близо 130 000 души са сменили личния си лекар през месец юни. От възможността да си изберат нов джипи са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна”, пише днес „Монитор”, като уточнява, че най-много з

„Близо 130 000 души са сменили личния си лекар през месец юни. От възможността да си изберат нов джипи са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна”, пише днес „Монитор”, като уточнява, че най-много здравноосигурени, сменили личния си лекар, са от столицата.

„Вече сменят личен лекар предимно хора, които променят местожителството си и когато той напусне или почине, коментира говорителят на касата Багряна Маркова.

От финансово-осигурителната институция уточниха, че през декември миналата година от тази възможност са се възползвали 126 240 човека. Най-голям е бил техният брой в столицата -26 644 души, а най-малък в Смолян – 874”, пише още вестникът.

„Основните причини за смяна на личен лекар са прекратен договор на НЗОК с общопрактикуващия лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените лица”, четем още в ежедневника, който уточнява, че за цялата 2016 г. броят на здравноосигурените лица, сменили личния си лекар, е 448 825 души.

„24 часа” продължава да следи случая с военния командир от Благоевград, който почина след „преглед” от негов познат студент по медицина. „1 ч и 45 мин липсват от записа на видеокамерите в спешното отделение на благоевградската болница в деня, когато е починал зам.-командирът на поделение 26400 подп. Пламен Пацов. Това каза директорът на болницата Огнян Митев”, информира изданието.

„В събота около 14 ч там пристигнал военният заедно с познатия си Станимир Ацев, студент по медицина. Младежът направил ЕКГ на Пацов, защото екипите били заети с други спешни случаи. Двамата си тръгнали, 3 часа покъсно Пацов починал в дома си от белодробна тромбоемболия”, припомня случая публикацията. „Според д-р Митев няма записи за времето от около 13 до 14,30 ч, когато е било посещението им. В самата шокова зала, където се правят манипулациите на пациентите, няма камери. Има 2-3 в коридора и една пред входната врата”, пише вестникът.

„Няма никакви записи за този период. Питах фирмата за охрана, казаха, че е имало токов удар. Не вярвам - има голям UPS и не би трябвало да прекъсва захранването", каза д-р Митев. „Няма изтрити записи. Имало е технически проблем в компютъра, но камерите са работили и се надявам скоро специалистите да възстановят всичко”, обясни шефът на охраната Емил Георгиев”, четем още в ежедневника.

Ацев твърди, че показал ЕКГ-то на лекарката, а тя отрича. Появи се и версия, че случайно минаващ медик погледнал и казал, че няма нищо притеснително. Тя също се проверява, информира материалът.

Изданието припомня, че случаят се разследва от прокуратурата.

„Телеграф” пък съобщава за отсъдена глоба за агресивен пациент. „Районният съд във Варна наложи за нарушение по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство, административно наказание - глоба от 300 лева на 37-годишен мъж от квартал „Аспарухово”, пише изданието.

„През последните години той пребивавал във Франция. Придружаван от жената, с която живеел на съпружески начала, мъжът влязъл в късния следобед на 17 юли т.г. в кабинета на непозната лекарка от ДКЦ „Иван Рилски” и троснато заявил, че иска направление за детето си. Без обяснение подал написана на хвърчащ лист ръкописна бележка, при което лекарката направила опит да получи повече информация по случая. Вместо да й обясни, мъжът изпаднал в ярост, разтреперил се и започнал да псува и да обижда на висок глас, като отправял вербални нападки и обидни квалификации към жената. В кабинета пристигнал неин колега от съседен кабинет, но и в негово присъствие мъжът продължил да се държи арогантно и агресивно. Незабавно бил подаден сигнал на тел. 112 и след като скандалджията разбрал, че идва полицейски екип, излязъл с жена си от кабинета. Открит бил от служителите на реда да чака за прием при друг лекар”, разказва вестникът.

„Пред съда заявил, че бил разтревожен от заболяването на 6-годишното си дете и необходимостта да получи спешно направление за настаняване в болница. В публично съдебно заседание той се извини на обижданата от него лекарка”, информира публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6Pzj

20.07.2017 12:15:30

На мен от няколко дни нещо двигателят на колата ми не работи добре, придърпва и гасне. Пратих жена ми да ходи в сервиза да "поговори" с майсторите и да поиска съвет какво да правим с колата. Обяснили и, че трябва автомобилът да се закара в сервиза на преглед. ---- Сега се чудя другата седмица дали да го карам, или да се обадя на един ученик от Механотехникума, приятел. Вие какво ще ме посъветвате да направя?

Гост 20.07.2017 18:01:29

Поискай талон за NASA - 'така да го видят целия както казва българския пациент, ако трябва да го настанят за 'за едни ама пълни изследвания' ха-ха-ха


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Трета руска ваксина излиза на пазара през ноември
23.09.2020 16:09:44

Трета руска ваксина излиза на пазара през ноември

Центърът за изследване и развитие на имунобиологични препарати „П. М.Чумаков“ в Москв ...

Теодора Табакова e новият началник на кабинета на министъра
23.09.2020 15:27:18

Теодора Табакова e новият началник на кабинета на министъра

Новият началник на кабинета на министъра на здравеопазването е Теодора Табакова, показва справка ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...