Неделя, 05 Април 2020
20
юли
2
 

От печата: Смяната на личния лекар, смъртта на мъж след преглед, вербална агресия срещу медик

Четвъртък, 20 Юли 2017 | 09:37:53
2

„Близо 130 000 души са сменили личния си лекар през месец юни. От възможността да си изберат нов джипи са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна”, пише днес „Монитор”, като уточнява, че най-много з

„Близо 130 000 души са сменили личния си лекар през месец юни. От възможността да си изберат нов джипи са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна”, пише днес „Монитор”, като уточнява, че най-много здравноосигурени, сменили личния си лекар, са от столицата.

„Вече сменят личен лекар предимно хора, които променят местожителството си и когато той напусне или почине, коментира говорителят на касата Багряна Маркова.

От финансово-осигурителната институция уточниха, че през декември миналата година от тази възможност са се възползвали 126 240 човека. Най-голям е бил техният брой в столицата -26 644 души, а най-малък в Смолян – 874”, пише още вестникът.

„Основните причини за смяна на личен лекар са прекратен договор на НЗОК с общопрактикуващия лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените лица”, четем още в ежедневника, който уточнява, че за цялата 2016 г. броят на здравноосигурените лица, сменили личния си лекар, е 448 825 души.

„24 часа” продължава да следи случая с военния командир от Благоевград, който почина след „преглед” от негов познат студент по медицина. „1 ч и 45 мин липсват от записа на видеокамерите в спешното отделение на благоевградската болница в деня, когато е починал зам.-командирът на поделение 26400 подп. Пламен Пацов. Това каза директорът на болницата Огнян Митев”, информира изданието.

„В събота около 14 ч там пристигнал военният заедно с познатия си Станимир Ацев, студент по медицина. Младежът направил ЕКГ на Пацов, защото екипите били заети с други спешни случаи. Двамата си тръгнали, 3 часа покъсно Пацов починал в дома си от белодробна тромбоемболия”, припомня случая публикацията. „Според д-р Митев няма записи за времето от около 13 до 14,30 ч, когато е било посещението им. В самата шокова зала, където се правят манипулациите на пациентите, няма камери. Има 2-3 в коридора и една пред входната врата”, пише вестникът.

„Няма никакви записи за този период. Питах фирмата за охрана, казаха, че е имало токов удар. Не вярвам - има голям UPS и не би трябвало да прекъсва захранването", каза д-р Митев. „Няма изтрити записи. Имало е технически проблем в компютъра, но камерите са работили и се надявам скоро специалистите да възстановят всичко”, обясни шефът на охраната Емил Георгиев”, четем още в ежедневника.

Ацев твърди, че показал ЕКГ-то на лекарката, а тя отрича. Появи се и версия, че случайно минаващ медик погледнал и казал, че няма нищо притеснително. Тя също се проверява, информира материалът.

Изданието припомня, че случаят се разследва от прокуратурата.

„Телеграф” пък съобщава за отсъдена глоба за агресивен пациент. „Районният съд във Варна наложи за нарушение по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство, административно наказание - глоба от 300 лева на 37-годишен мъж от квартал „Аспарухово”, пише изданието.

„През последните години той пребивавал във Франция. Придружаван от жената, с която живеел на съпружески начала, мъжът влязъл в късния следобед на 17 юли т.г. в кабинета на непозната лекарка от ДКЦ „Иван Рилски” и троснато заявил, че иска направление за детето си. Без обяснение подал написана на хвърчащ лист ръкописна бележка, при което лекарката направила опит да получи повече информация по случая. Вместо да й обясни, мъжът изпаднал в ярост, разтреперил се и започнал да псува и да обижда на висок глас, като отправял вербални нападки и обидни квалификации към жената. В кабинета пристигнал неин колега от съседен кабинет, но и в негово присъствие мъжът продължил да се държи арогантно и агресивно. Незабавно бил подаден сигнал на тел. 112 и след като скандалджията разбрал, че идва полицейски екип, излязъл с жена си от кабинета. Открит бил от служителите на реда да чака за прием при друг лекар”, разказва вестникът.

„Пред съда заявил, че бил разтревожен от заболяването на 6-годишното си дете и необходимостта да получи спешно направление за настаняване в болница. В публично съдебно заседание той се извини на обижданата от него лекарка”, информира публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Kb%

20.07.2017 12:15:30

На мен от няколко дни нещо двигателят на колата ми не работи добре, придърпва и гасне. Пратих жена ми да ходи в сервиза да "поговори" с майсторите и да поиска съвет какво да правим с колата. Обяснили и, че трябва автомобилът да се закара в сервиза на преглед. ---- Сега се чудя другата седмица дали да го карам, или да се обадя на един ученик от Механотехникума, приятел. Вие какво ще ме посъветвате да направя?

Гост 20.07.2017 18:01:29

Поискай талон за NASA - 'така да го видят целия както казва българския пациент, ако трябва да го настанят за 'за едни ама пълни изследвания' ха-ха-ха


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души
05.04.2020 17:34:59

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от ...

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас
05.04.2020 12:10:16

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лаборатории ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...