Събота, 19 Септември 2020
06
февр
 

От печата: Смекчаване на лимитите, болници пред фалит, отново за мръсния въздух, предизборни обещания

Понеделник, 06 Февруари 2017 | 15:08:25


В първото си интервю за печата, дадено за „24 часа“, служебният здравен министър д-р Илко Семе

В първото си интервю за печата, дадено за „24 часа“, служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев засяга подробно темата, свързана с лимитите на лечебните заведения, като отново посочва, че ще има смекчаване в тази насока.
„Ще има обаче смекчаване на тази твърдост в лимитирането, защото лимитите сега са до ниво брой болнични легла по области - така е според задължителната здравна карта, която е част от Закона за лечебните заведения. Говорим за балансиране на взаимоотношенията НЗОК - лекарски съюз, районни здравни каси - лечебни заведения, така че да смекчим малко ефектите на законово заложените рестрикции. Можем да смекчим разпоредбата кой какво трябва да прави, за да няма и листа на чакащите“, заявява той. В болниците има свободни легла, които не могат да се използват поради лимитите, отбелязва още д-р Семерджиев, допълвайки, че болничните мениджъри не могат да управляват собствените си структури

Здравният министър коментира и контролните функции на НЗОК. „Откакто извадиха медицинския контрол от касата, естествено те останаха само финансови и административни. Има начин да се балансира това и смятам да го покажа тази седмица“, заявява той.  Става дума за структурни промени с функционален характер. Промяната е насочена към Изпълнителната агенция за медицински одит, допълва Семерджиев.

Вестникът предоставя и справка на Агенцията по заетостта за свободните работни места в момента, от която става ясно, че след учителите най-много се търсят лекари. За преподавателите обаче не се обявяват предварително заплащането, докато за медиците то е над 1100 лева, отбелязва изданието.

23 дка от двора на пловдивската Белодробна болница се подготвят за продажба, информира още ежедневникът. Заведението е закрито и не извършва дейност. В същото време разполага с огромен парк, към който от години се проявяват инвестиционни апетити, се допълва в публикацията.

За финансовите проблеми на друго лечебно заведение - Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра, информира „Труд“. Тя не е получавала средства за покриване на надлимитната си дейност. Лечебното заведение е на прага на фалита и няма пари за капиталови разходи, а увеличението на минималната работна заплата допълнително усложнява обстановката. НЗОК реши да отпусне на болниците в страната допълнителни 92 млн. лева за покриване на надлимитната им дейност за периода април-ноември 2016 година. Силистренската болница обаче няма да получи средства, пише изданието

Вестникът продължава и темата с мръсния въздух, като отбелязва, че България е сред тринадесетте най-токсични държави в света и втората най-замърсена в Европа след Люксембург. Това се посочва в изследването "Най-токсичните държави в света" на британската компания The Eco Ekxperts. Класацията е на база фактори като замърсяване на въздуха, смъртност, причинена вследствие на това, консумация на енергия на глава от населението, изпускани емисии въглероден диоксид.

„Телеграф“ се спира на темата за трансплантациите, като съобщава за случаи, при които българи пътуват до Франция, за да им бъде присаден бъбрек. Това е една от държавите, в които се извършва операцията, когато не може да бъде направена у нас, са посочили  от Изпълнителната агенция по трансплантациите пред ежедневника. В последните години се увеличава броят на младите хора с болни бъбреци. Сред пациентите на хемодиализа вече има и такива на 20-30 години. Българите, подложени на процедурата, са общо 3800, от тях около 1000 са в листата на чакащите за бъбрек, е съобщил проф. Емил Паскалев, шеф на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска".

Вестниците не пропускат и предизборните обещания на партиите.

В здравеопазването БСП обещава да премахне въведената от предното правителство пръстова регистрация на пациентите. Както и да осигури "работещ механизъм" за лечение на хората без здравни осигуровки. Не се уточнява как ще стане това, нито колко ще струва. По настояване на делегати се реши, че ще се удвоят средствата за фонда за лечение на деца в чужбина, пише по въпроса „Сега“.

„24 часа“ информира за намерението на ГЕРБ да премахне монопола на НЗОК. Националната здравноосигурителна каса да загуби монопола си и да бъдат създадени няколко частни здравноосигурителни дружества, които да я конкурират. Това обяви като управленски намерения на ГЕРБ в здравеопазването лидерът на партията и доскорошен премиер Бойко Борисов, посочва изданието.

„Дума“ предоставя интервю с изпълнителния директор на здравноосигурителен фонд "Доверие" Мими Виткова, която коментира идеята за втори здравноосигурителен стълб. „Тези, които говорят за фондове, би трябвало да знаят, че фондове вече няма. Има застрахователни компании - и от животозастраховането, и от общото застраховане, които правят застраховка "Заболяване". Но така лансирана, идеята ми се струва неясна както за авторите, така и за публиката. Говори се за едни 2% от вноската или Бог знае от какво, които да бъдат дадени на подобни несъществуващи субекти“, посочва тя.

Според нея не е ясно какво ще се плаща с тези 2%. „Мисля, че би могло тази идея да се използва като начало на дебат: какви са проблемите на системата за финансиране на здравеопазването и как могат да бъдат решени. Аз лично бих подходила към тази така подхвърлена идея по този начин. Виждаме, че от нейното подхвърляне досега продължение няма“, допълва още Виткова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5$vc


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...