Петък, 05 Юни 2020
28
септ
 

От печата: Скандалът в МУ-София

Сряда, 28 Септември 2016 | 15:08:25


От общо 417 дни от управлението си бившият ректор на Медицинския университет - София - акад. д-р Ваньо Мит

От общо 417 дни от управлението си бившият ректор на Медицинския университет - София - акад. д-р Ваньо Митев е прекарал 68 в командировки. Това съобщава „24 часа“ като се позовава на одитния доклад от 64 страници, който министър Кунева дава на прокуратурата.

„Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни. Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за "надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане". Какъвто и да е ефектът от тези командировки, средствата, похарчени за тях, измерени в разходите, които държавата плаща за 1 студент (приблизително 6600 лв. годишно). са равни на издръжката на 38 студенти за 1 година“, пише изданието.

Акад. Ваньо Митев е бил заместник-декан, заместник-ректор и два мандата ректор на Медицинския университет в София. Два мандата е и председател на Съвета на ректорите. През 2015 г. е избран за академик. Ректор е на Медицинския университет в София до 15 април 2016 г.

„24 часа“ съобщава още, че одитният екип отчита, че като ръководител проф. Митев е изразходвал бюджетни пари за командировки в екзотични дестинации в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Освен командировките на ректора в одитния доклад пише, че "липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати за длъжностите в Ректората, както и решения на Академичния съвет за определяне на заплатите в Ректората". „Така деликатно одиторите се опитват да обяснят защо брутната работна заплата на ректора е 8937 лв“, пише медията.

Пред изданието акад. Митев коментира, че в одитния доклад няма абсолютно нищо сериозно. „Ние отговорихме с 25 страници. За съжаление, не се съгласиха с нито една забележка и не са взети предвид. Излиза, че аз, който оставих университета на плюс 100 милиона, съм престъпник и трябва да се занимавам с ДАНС, прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция“, казва акад. Митев.

„Дума“ информира за вътрешната реорганизация на НЗОК, решена на Надзорният съвет на Здравната каса на заседанието от 17 септември. Контролната дейност в НЗОК се обединява в една дирекция. Тя ще обхваща и контрола в районните здравни каси. В момента има две дирекции - "Болнична медицинска помощ" и "Извънболнична медицинска и дентална помощ", но според функционалния анализ контролната дейност и методологичната трябва да бъдат отделени. При предложената структура дирекциите "Болнична медицинска помощ" и "Извънболнична медицинска и дентална помощ" остават само като методологични. Освен това директорите на контрола в РЗОК в страната да бъдат държавни служители, да бъдат назначавани от управителя на НЗОК и да са подчинени на дирекцията, т.е. директорите на това звено в РЗОК няма да са на подчинение на РЗОК, а директно на управителя на НЗОК. На директно подчинение на управителя остават финансовият контрольор, дирекцията "Вътрешен одит". Създава се самостоятелен актюерски отдел "Анализи, планиране и прогнози на дейността на НЗОК". Дирекция "Правна" става с два отдела - "Правни дейности" и "Обществени поръчки" в състава на общата администрация. Дирекцията "Връзки с обществеността и протокол" остава на подчинение на главния секретар, "Човешки ресурси" остава самостоятелен отдел, а "Счетоводство" като самостоятелна дирекция в състава на общата администрация. Отделът "Сигурност" ще бъде директно подчинен на управителя“, пише медията.

Оставките на четирима членове на Обществения съвет при Фонда за лечение на деца са невалидни, пише „Монитор“. „Те трябва да бъдат гласувани от Министерския съвет, докато това не стане, четиримата не могат да се считат освободени“, заявява за изданието председателят на фонда проф. Владимир Пилософ, припомняйки правилника за работа на Обществения съвет, чийто състав също се гласува от кабинета.

„Монитор“ припомня, че преди броени дни оставки подадоха директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, журналистът и представител на частните медии Милена Златкова, а преди това и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева и Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...".

„24 часа“ съобщава за семейство дало 200 лв. подкуп на лекари от ТЕЛК в Стара Загора, за да не порежат съпруга, който страда от болестта на Бехтерев, в процентите за инвалидност. Информацията е по показания на съпругата Нели Райкова в спецсъда по дело за рушвети срещу 3 лекарки и секретарка от старозагорската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

„Според обвинението председателката на 3-и състав на ТЕЛК д-р Надежда Тодорова, още 2 лекарки и секретарката Димитрина Рангелова за 6 месеца прибрали над 5 хил. лв. от рушвети, за да издават фалшиви решения за инвалидност“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
upM7


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа
05.06.2020 17:36:00 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа

Парламентът вчера прие окончателно измененията в Закона за донорството и трансплатациите, с к ...

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година
05.06.2020 17:07:20 Невена Попова

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година

Цените на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти у нас не са променяни от 2011 г., То ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...