Сряда, 23 Септември 2020
17
юли
1
 

От печата: Седалището на ЕМА, профилактични прегледи, проверка в СПО

Понеделник, 17 Юли 2017 | 09:47:57
1

„Можем да пестим на Европейския съюз 85 млн. евро годишно, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) бъде преместени у нас след Брекзит, пише изданието Euobserver, позовавайки се на свои изчисления”, четем днес в „Телеграф”.

„Можем да пестим на Европейския съюз 85 млн. евро годишно, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) бъде преместени у нас след Брекзит, пише изданието Euobserver, позовавайки се на свои изчисления”, четем днес в „Телеграф”.

„Ако България приюти Европейската агенция по лекарствата, а северната ни съседка Румъния вземе Европейския банков орган, съюзът ще пести близо 85 млн. евро годишно. Фрапантната сума идва от разликата в заплащането на служителите в страните от Европейския съюз. В момента във Великобритания работещите в двата органа взимат солидни заплати, които в пъти надвишават дори припечеленото от колегите им в Брюксел. Коефициентът за изчисляването на заплатите е базиран на стандарта на живот в съответната страна. Именно затова преместването на агенцията по лекарствата в България ще коства на ЕС по-малко разходи за заплати на работещите в нея”, обяснява изданието. Преговорният период пък съвпада с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г. Това се смята за голяма възможност, ако се използва по правилния начин, уточнява вестникът.

„Състезанието за двата важни за ЕС органа ще бъде доста оспорвано. Доста страни вече са заявили желание да влязат в битката, като Франция, Хърватия, Швеция, Дания, Германия, а Испания и Италия вече съвсем открито водят кампаниите си в тази насока”, допълва „Телеграф”, като посочва още, че България ще се бори усърдно за Европейската агенция по лекарствата.

„Сега” пък информира, че все по-малко хора ходят на профилактичен преглед. „И без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар, намалява. 37 на сто от осигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващия си лекар за профилактичен преглед през 2016 г., сочи отчетът за дейността на здравната каса за миналата година. През 2015 г. на такъв преглед при джипито си са отишли 39% от хората”, пише вестникът.

„Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - цели 51 на сто от осигурените, следват хората в Пловдив - 49 на сто, и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29 на сто прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18 на сто отчетени профилактични прегледи”, информира публикацията.

„От години различни здравни министри искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина. Периодично се искат по-високи вноски за непосетилите личния си лекар или даване право на ден отпуск за профилактичен преглед, но дори не са внасяни подобни промени в закона”, коментира вестникът.

И още: „Далеч по-често хората водят на профилактичен преглед децата си. 83% от децата от 7 до 18 години са се обърнали към лекаря си с тази цел, при по-малките - от 2 до 7 години, посещаемостта е средно 1.5 пъти на дете, т.е. по-малките ходят повече от веднъж на профилактика годишно.”

Няколко издания пък съобщават за инцидент с мъж, заради който започва проверка на спешно отделение на болница. „Вътрешна проверка ще започне в спешно-приемното отделение на благоевградската болница заради смъртта на 43-годишния зам.-командир на поделение подп. Пламен Пацов”, пише „24 часа”.

„В събота мъжът се почувствал зле и отишъл на преглед в спешното. Дежурният лекар му направил кардиограма, която показала, че няма проблем със сърцето. Военният се прибрал в дома си. Няколко часа по-късно състоянието му се влошило и бил извикан екип на спешния център, но мъжът починал в апартамента си в кв. „Еленово”, разказва публикацията и уточнява: „Първоначално имаше съмнения, че е получил инфаркт. Аутопсията обаче показала, че е получил белодробна тромбоемболия.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7U5q

Работещ в ЕМА 17.07.2017 15:28:40

'В момента във Великобритания работещите в двата органа взимат солидни заплати, които в пъти надвишават дори припечеленото от колегите им в Брюксел.' Лъжа - разликата е по-малко от 50% и коефициентите могат да се проверят онлайн. И второ ЕМА никога няма да се премести в България, защото дори не е кандидатствала, а за това остават по-малко от 2 седмици.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Теодора Табакова e новият началник на кабинета на министъра
23.09.2020 15:27:18

Теодора Табакова e новият началник на кабинета на министъра

Новият началник на кабинета на министъра на здравеопазването е Теодора Табакова, показва справка ...

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с над 780 хил. лв. печалба на полугодието
23.09.2020 14:35:31

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с над 780 хил. лв. печалба на полугодието

Великотърновската областна болница „Д-р Стефан Черкезов“ е на печалба от над 780  ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...