Неделя, 23 Септември 2018
21
май
 

От печата: Протести в Ловеч, проблеми в Пловдив, спасено бебе

Понеделник, 21 Май 2018 | 09:12:41


Седмици наред проблемите на ловешката болница фокусират вниманието на медиите. Днешният ден не прави изключение. „Трета поредна неделя медици от Ловешката болница и жители на града блокираха за час, вчера следобед движението по главния път София - Варна в района на пътен възел Абланица заради продължаващото тежко финансово състояние на областната болница и неясното й бъдеще, съобщи БНР. След като и през миналата седмица не получиха заплати, ловешките медици продължиха да настояват държавата да предприеме спешни мерки за излизане на болницата от тежкото й финансово състояние”, пише „Земя”.

„Ще протестираме, докато видим реални действия, не само някакви планове на хартия” категорични бяха протестиращите”, допълва вестникът и уточнява: „Прокуристът на болницата в Ловеч д-р Ченко Чалъков пък съобщи в петък за общественото радио, че заплатите ще бъдат изплатени чак в края на месеца”.

За друга болница с проблеми четем в „Труд”. „Община Пловдив ще даде нов безлихвен заем на задлъжнялата към куп кредитори Първа градска, която е нейна собственост, този път, за да може болницата да плати борчовете си към самата община. Става дума за натрупаните данък сгради, такса смет и местния налог за моторните превозни средства”, информира изданието.

„МБАЛ „Свети Мина” не е плащала тези задължения от 2011 г. и натрупаната сума е 179 051,91 лв. Затова зам.кметът Розалин Петков предлага на общинските съветници да одобрят отпускането на кредита. Той ще е в размер на 180 000 лв. и ще бъде погасен на 18 равни вноски по 10 000 лв.”, уточнява още публикацията и коментира: „Болницата неведнъж е получавала безлихвени заеми от общинския бюджет, но за да бъдат платени борчовете към външни доставчици. Планираното сега отпускане на пари малко напомня преместване от единия в другия джоб, на практиката е общината да плаща сама на себе си данъци за сградния си фонд и за автомобилния си парк. Не са редки и случаите, в които администрацията бави погасяването на тези налози и така попада в ситуацията да е едновременно свой кредитор и длъжник. Първа градска натрупа много задължения в последните години и за да не стигне до фалит, Общинският съвет взе решение да се влее във финансово стабилната общинска болница „Св. Пантелеймон”.

Няколко издания се спират и на животоспасяваща операция на бебе. „Момченце с вроден перитонит бе спасено в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. То било докарано в тежко състояние от друго здравно заведение в Южна България на втория ден след раждането си”, информира „24 часа”.

„Животът му висеше на косъм. Беше въпрос на часове. Коремчето на бебето бе пълно с фекалии. Изчистихме некрозиралата тъкан и отворихме дупчица в тънкото черво, за да може да се изхожда”, обясниха от Клиниката по детска хирургия, където е извършена сложната операция”, допълва вестникът.

„В момента малкият пациент се чувства добре. Предстои му втора интервенция за възстановяване на проходимостта на червата”, уточнява всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ux$S


Още новини
Доц. Мила Любомирова: Често пациентите ни стават приятели до живот
23.09.2018 10:38:19 Надежда Ненова

Доц. Мила Любомирова: Често пациентите ни стават приятели до живот

Доц. Мила Любомирова работи в Клиниката по нефрология на Александровска болница от 1997 г., п ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...