Петък, 04 Декември 2020
14
юни
 

От печата: Промени при лекарствата, инфаркти сред младежи, превенция на ХИВ

Вторник, 14 Юни 2016 | 15:08:25


„По-ясни правила на фармацевтичния пазар и въвеждане на добрите европейски

„По-ясни правила на фармацевтичния пазар и въвеждане на добрите европейски практики при формирането на цените на лекарствата - това е целта на промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Корекциите в документа бяха публикувани снощи за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването. Според прогнозите на ведомството, оглавявано от Петър Москов, с приемането на промените ще бъде оптимизирано изразходването на държавни пари за осигуряване на важни за населението медикаменти (ваксини, лекарства за СПИН, туберкулоза)“, пише днес „Труд“.

„Още миналата седмица на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов похвали Петър Москов за мерките, които ще доведат до поевтиняване на цените на лекарствата у нас. Корекциите в наредбата са именно част от този план. Страната ни обаче трябва да изработи и стратегия за общи процедури за търгове на лекарства. Тогава здравният министър обяви, че договарянето на цените на медикаментите на територията на целия ЕС е несправедливо. Той увери, че през 2017 г. целият план за поевтиняване на лекарствата ще започне да работи“, допълва вестникът. Какви точно са промените, от публикацията не става ясно.

„Телеграф“ алармира за зачестили инфаркти сред млади хора. „Случаите на млади хора с инфаркт на миокарда стават все почести, съобщи "Дарик". Кардиолози от болница "Тракия" спасиха 27-годишен младеж от Стара Загора, получил масивен инфаркт на миокарда. Само преди седмица в същото кардиологично отделение лекарите спасяват 35-годишен мъж, получил инфаркт. Младежите, които пушат, употребяват анаболни стероиди или знаят, че родителите им са пострадали от инфаркт, е добре периодично да се обръщат към кардиолог и да извършват редовни профилактични прегледи на сърцето, съветват лекари“, четем в ежедневника.

„Дума“ пък се спира на плановете на МЗ за лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции у нас. „От 2017 г. дейностите за превенция и лечение на ХИВ и СПИН ще се финансират изцяло от бюджета на МЗ, става ясно от доклада на здравния министър Петър Москов по проекта на решение за приемане на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2016-2020 г. ДУМА припомня, че до момента основно дейностите за превенция и лечение на ХИВ и СПИН у нас бяха финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, който от 2004 г. дава на България безвъзмездна финансова помощ. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ на 100 хил. души население у нас са близо 3 пъти по-малко, отколкото в Европа. Например Гърция е в състояние на предепидемична обстановка, а след като Глобалният фонд прекрати дейността си в Румъния, новорегистрираните случаи многократно се увеличиха. Припомняме, че фондът трябваше да се оттегли в края на 2015 г. и от т.г. държавата ни да финансира тези дейности, но ново споразумение удължи дейността му до края на 2016 г.“, пише вестникът.

„Новата национална програма предвижда 20 471 млн. лв. за 5 години, но не е сигурно дали това ще е достатъчно, защото Глобалният фонд досега инвестираше годишно между 5 и 10 млн. лв. Целите на националната програма са доста амбициозни, като се има предвид, че средногодишно се падат по 4 млн. лв. Намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ инфекция, достигане до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск, достигане през 2020 г. до 95% от бременните жени с изследване за сифилис и до 90% с изследване за ХИВ“, информира публикацията и уточнява: „У нас от 49 регистрирани ХИВ серопозитивни през 2000 г. броят им достига 213 през 2014 г. Към момента в страната са разкрити 5 специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в градовете София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Към септември 2015 г. 1044 пациенти са на лечение и наблюдение в центровете: в София са 705 пациента, в Пловдив - 177, във Варна - 134, в Стара Загора са 13 пациента и в Плевен - 15.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L4Qf


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Премиерът: Най-добрите експерти трябва да отговорят на въпросите за ваксините
04.12.2020 13:36:00

Премиерът: Най-добрите експерти трябва да отговорят на въпросите за ваксините

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Ст ...

БЛС до Борисов: Искаме гаранция, че догодина усилията на българските медици ще са оценени и подкрепени
04.12.2020 13:17:59

БЛС до Борисов: Искаме гаранция, че догодина усилията на българските медици ще са оценени и подкрепени

БЛС настоява за спешна среща с премиера Борисов, заради притеснение, че догодина няма да може да ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...