Събота, 25 Май 2019
03
ноем
 

От печата: Промени в ИАМО, още за пръстовия идентификатор, пациентски проблеми

Четвъртък, 03 Ноември 2016 | 15:08:25


„Медицински одит се превръща в болнична полиция. Това става чрез разширяван

„Медицински одит се превръща в болнична полиция. Това става чрез разширяване правомощията на изпълнителната агенция, гласувано на заседание на Министерския съвет в сряда“, пише днес „Труд“.

„С изменения в Закона за лечебните заведения функциите на институцията се увеличават, като са й възложени дейности, свързани и с процедурата по издаване на разрешения за лечебна дейност“, уточнява вестникът.

„Приета е Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, а на "Медицински одит" се възлага допълнително извършване на проверки в болниците преди сключване на договори с касата.

Във връзка с това щатът на агенцията нараства с 10 души - от 68 на 78 души. Така ще бъде осигурена възможност за укрепване на кадровия потенциал, за да не се допуска забавяне в работата й, породено от нарасналия обем дейност, се посочва в решението на Министерския съвет“, допълва още ежедневникът.

„Сега“ се спира на информацията, изнесена вчера от Zdrave.net, по отношение на реакцията на общопрактикуващите лекари към предстоящото въвеждане на регистрация с пръстов идентификатор в извънболничната помощ. „Столичните общопрактикуващи лекари са категорично против въвеждането на пръстовия отпечатък в първичната извънболнична помощ, пише в становище на регионалната лекарска колегия. То е планирано за догодина. Според джипитата той не носи никаква здравна информация и ползи за пациента“, пише изданието.

„Не е ясно как ще се автентифицират болните на легло в домашни условия и децата до 18 години“, отбелязват лекарите. Според тях новата система ще доведе до листи от чакащи пациенти, както и до предпоставки за агресия спрямо лекарите“, допълва публикацията.

„Към момента липсва техническа и интернет поддръжка при всички практики, необходима за безпроблемното функциониране на системата. Не е ясно какъв хардуер и софтуер ще са необходими за функционирането на устройството“, отбелязват джипитата. Те обявяват, че няма да купят за своя сметка нужната апаратура и тя трябва да е за сметка на институцията, която въвежда принудително пръстовата идентификация“, четем още във вестника.

„Дума“ отразява вчерашния протест на пациенти с ревматоидни заболявания във връзка с достъпа им до съвременно лечение. „Лечението на 4500 пациенти, представлявани от "Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит" и Българското сдружение на болестта Бехтерев е под въпрос, алармира председателката на АПРА Роза Чегалска по време на протест пред Министерския съвет.

Пациентите с ревматични заболявания отново напомниха за проблемите си вчера. На протестна акция преди няколко месеца те занесоха пред НЗОК ковчег“, припомня материалът.

„Сериозен проблем за лечението им е амбулаторната процедура 38, за която преди дни алармираха и пациенти с диабет.

Амбулаторната процедура, остойностена от НЗОК на 22 лв., е за проследяване на всеки болен, който се лекува със скъпоструващи биологични препарати. Но средствата по нея всяка година се изчерпват към септември, казаха болните. Те настояват въпросната амбулаторна процедура да се извади от общия бюджет на болниците. Всеки пациент, който получава скъпите биологични лекарства, трябва да направи определен набор от изследвания, но когато лимитът по амбулаторна процедура 38 се изчерпи, хората трябва сами да си ги плащат, което им струва над 195 лв.“, пише „Дума“.

„Капитал Daily“ пък се спира на резултатите на застрахователите, включително и по отношение на здравните застраховки. „Здравният сектор продължава да е сред най-бързо растящите в застрахователната дейност в страната, показват последните данни на КФН. Приходите по полици, класифицирани като застраховки „Заболяване“ на животозастрахователните компании, нарастват с близо 20% на годишна база към края на август. Сумата по всички такива застраховки наброява почти 25 млн. лв. за първите осем месеца на годината“, информира ежедневникът.

„Най-голям дял от този пазар държи "Булстрад живот", които са привлекли малко над половината от всички приходи при здравните застраховки. След това се нареждат "Уника живот" с 22% и "ДЗИ - животозастраховане" с 18% пазарен дял в бизнеса със здравно осигуряване. Трябва да се има предвид, че класификацията застраховки "Заболяване" не покрива всички типове здравни застраховки, но най-общо показва тенденциите на пазара“, отбелязва публикацията.

„Въпреки стабилните приходи компаниите са успели почти да не променят разходите си по това перо. Докато през миналата година компаниите са изплатили обезщетения в размер на 7.9 млн. лв., тези суми нарастват минимално до 8 млн. лв.“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q6Dx


Още новини
Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%
25.05.2019 10:33:05

Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%

Четири фармацевтични компании във Великобритания са обвинени в незаконно сключване на договори за ...

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко
24.05.2019 12:09:25

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко

Всички знаят, че има голям недостиг на медицински сестри и той ще се увеличава в следващите годин ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...