Неделя, 20 Януари 2019
16
окт
4
 

От печата: Проверки на рискови болници и на джипита за фалшиви диагнози, проблеми със скъпоструващи лекарства

Понеделник, 16 Октомври 2017 | 09:57:20
4

Здравната каса ще прави целеви проверки на рискови болници, информира „Сега“. „Ще се проверят отчетените в цялата страна случаи от до 100 клинични пътеки, по които минават най-много пациенти и за които касата плаща най-много - хирурги

Здравната каса ще прави целеви проверки на рискови болници, информира „Сега“. „Ще се проверят отчетените в цялата страна случаи от до 100 клинични пътеки, по които минават най-много пациенти и за които касата плаща най-много - хирургични, АГ, сърдечно-съдови, онкологични. След това ще се установи в кои болници има най-много преминали такива пациенти - ако например в сходни по големина и обем дейност средномесечно у нас се правят 50 операции от херния, а в една или две болници - 100 и повече, то тези болници ще бъдат проверени“, пише изданието.

От медията допълват, че Касата е решила да започне целеви проверки и за изписване на скъпи лекарства. „Ще се определят медикаментите, които товарят най-много бюджета на касата, лекарите, които изписват най-скъпите протоколи за лечение, както и болниците с най-високи разходи за лекарства, и там също ще отидат контрольори. Причината е обичайният преразход в бюджета на касата, който традиционно идва от перата за болнична помощ и лекарства“, пише „Сега“.

Същевременно фармацевтичните компании алармираха, че съществува сериозен риск програмите за достъп до животоспасяващи лекарства да спрат и хиляди пациенти да доплащат за медикаментите си. За това съобщават „Земя“ и „Сега“. Според „Земя“ проблемът е в отпаднала мярка срещу изчезването на лекарства от аптеките и изнасянето. „Пациентите най-често не си дават сметка. Но голяма част от жизненоважните за тях онколекарства, или за диабет, респираторни, кардиологични, артритни, нефрологични и  неврологични заболявания се осигуряват на 50 или 75 процента. И тъй- като става дума най-често за много скъпи лекарства, малцина са тези, които могат да си ги доплатят“, цитира изданието д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. 

"Лекарствата стават на цени, които са твърде атрактивни, и по-скоро се изнасят, отколкото да се продават в България. Това е причината да се спре с отстъпките към търговците“, пък пояснява „Сега“, позовавайки се на думите на директора на Асоциацията на иновативните компании в България Деян Денев.

Под лупа се гледат медицинските бележки на ученици с над 50 часа отсъствия, съобщи „24 часа“, позовавайки се на шефката на здравната инспекция в Пловдив д-р Ваня Манчева.

"Ако се установи, че документът не е издаден от общопрактикуващия лекар и е подправен, на ученика се начисляват неизвинени отсъствия. Недобросъвестни джипита ще се санкционират от здравната каса", казва д-р Манчева пред медията. По думите й някои директори били разбрали погрешно, че на електронната поща на РЗИ трябва да се подават всички медицински бележки, и я залели. Наложило се от инспектората по образование да информират допълнително, че става въпрос само за дългите болнични.

За глад за спешни лекари в страната съобщава „Монитор“. „Свободни места за лекари и други специалисти има и в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Бургас. От здравното министерство съобщиха, че са предвидени мерки за решаване на проблема. В София дежурят средно по 15 екипа на денонощие. Според експерти за обслужването на града с над два милиона жители са нужни 60. Желаещи да работят в линейките почти няма, защото работата е тежка“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N@GE

БЛС-Въоръжено Крило 16.10.2017 16:25:21

'Касата е решила да започне целеви проверки и за изписване на скъпи лекарства' Тези галфони какво ще проверяват личните лекари. Такива диагнози се поставят от тесни специалисти по профила на заболяването със съответните протоколи ОДОБРЕНИ и ПОДПЕЧАТАНИ ОТ НЗОК и РЗОК. Кого ще проверявате бе кретени ? Вие нямате АКТУАЛНА ВАЛИДНА ЛЕКАРСКА ДИПЛОМА, при все че се титуловете д-р,. Нито знания, нито квалификация, нито компетенция имате с повече от 3 години само с кламерите, печата и телбода в канцелариите на Касата. ХА-ХА-ХА

Гост 16.10.2017 16:20:24

Тази Манчева ,майна, е гафаджийката на годината. То бива калпави чиновници, ама такива като тези в РЗИ Пловдив са направо каймака на помията в администрацията. ЕТО ЗАТОВА 5 лева за медицинска бележка на ученика да им дойде акъла с кой ще се е бавaт. Колеги ОПЛ, кйто не е въвел още такси за тези ненужни бюрократични неща и амбулаторните листи на другарката Мачева от Плводив майна, значи който не взима такси е глупаво комуне от Бузлуджа и туй то

Гост 16.10.2017 13:09:56

Рисковите болници постоянно са проверявани. Какво още ще проверяват, освен да наложат нови глоби, които след това да се обжалват. Това е вече тормоз!

Гост 16.10.2017 10:17:26

Желаещи да работят в линейките почти няма. --------------------------------------------- За 1000 лв няма. За 10 000 лв може и да има!


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...