Събота, 18 Август 2018
23
март
5
 

От печата: Проверка в ИАМО, нужни промени, болнични проблеми

Петък, 23 Март 2018 | 09:21:31


„Върховната административна прокуратура стартира проверка в Изпълнителна агенция „Медицински одит” по съмнения за нарушения и покриване на сигнали за злоупотреби в лечебните заведения. Новината за проверката съобщи пред „Монитор” ръководителят на ВАП и зам. главен прокурор Ася Петрова”, пише вестникът днес и уточнява, че в прокуратурата постъпил сигнал от човек, работещ в ИАМО.

„Сигналът е в две посоки - за системни закононарушения при извършването на административно-наказателната дейност на агенцията, както и за методически указания, които противоречат на Закона на административните нарушения и наказания, обясни прокурор Петрова.

В документа се твърди, че в агенцията е въведен предварителен съгласувателен ред при извършването на проверки по медицинския одит, което е незаконно. На практика това означава, че след като одиторът установи административни нарушения в дадено лечебно заведение и състави констативен протокол, вместо да започне административно-наказателно производство, одиторът пише доклад до няколко от шефовете в агенцията. Това е все едно катаджия да установи на улицата, че шофьорът е нарушил правилата за движение по пътищата и вместо да напише фиш или да състави акт, да направи доклад до началника си и да чака нареждане какво да прави, обясниха пред „Монитор” прокурори. В сигнала до ВАП се твърди и още нещо - че има случаи на заигравате с маловажността на констатирани административни нарушения, научи „Монитор” от Ася Петрова”, допълва публикацията.

„Проверката на прокуратурата е съвсем в началната си фаза, тъй като е започнала в сряда. При установяването на нарушения те ще бъдат оповестени”, информира още изданието.

„24 часа” пък разговаря със зам.-председателя на Столичната лекарска колегия д-р Александър Заимов, който коментира проблемите в системата. „Едно от основните неща, което трябва да се промени, е да се намали огромният брой нормативни документи, които се издават, немалка част от тях дори си противоречат. НЗОК, която беше създадена като независим от държавата обществен фонд, постепенно се одържави. Сега здравната каса е направо отдел на Министерството на финансите

Бюджетът й е част от консолидирания бюджет на държавата и се приема от парламента. Налице е дълбок конфликт: солидарна здравноосигурителна система с бюджетно финансиране. Необходимо е да се възстанови статутът на НЗОК като независим от държавата обществен фонд”, смята д-р Заимов.

„Много голям проблем са и лимитите. В болничната помощ няма конкуренция и е ликвидиран основният принцип на системата, според който пациентът избира къде да се лекува, а парите го следват, касата заплаща услугата там, където той е избрал.

Регулативните стандарти, които са финансовата рамка на работещите в доболничната помощ, да издават направления за консултации и изследвания на пациентите, са недостатъчни. Когато личният лекар изчерпи лимита си, отказва направления, защото ще бъде глобен от здравната каса и така се стига до първата конфликтна точка с пациентите”, отбелязва той и посочва: „Така се получава, че основното в управлението на финансите в здравеопазването е правенето на икономии”.

„Труд” пък се спира на ситуацията в добричката болница. „Хората в Добрич няма да останат без хирургия, въпреки че лекарите от отделението в МБАЛ-Добрич подадоха колективна оставка заради ниски възнаграждения. Причината е, че ръководството на лечебното заведение е увеличило малко заплатите им. Така целият екип на отделението, с изключение на един лекар, е взел компромисното решение да не напуска болницата, за да не остават хората без хирургия”, пише изданието.

„Възнагражденията на хирурзите трябваше да се увеличат с 400-500 лв. от 1 януари, но се оказа, че лечебното заведение не може да си го позволи”, припомня вестникът и уточнява, че до няколко седмици в МБАЛ-Добрич ще има извънредно Общо събрание на акционерите за нов директор.

Министерството на здравеопазването е информирано за кадровата криза в болницата. „Само за последния месец молби за напускане са подали 6 медицински сестри от различни отделения в болницата, част от които са в пенсионна възраст. Предстои да напуснат и двама лекари”, пише още вестникът.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mxDB

ИАЛ 30.03.2018 00:51:34

от нас си тръгна с шут

запознат 30.03.2018 00:46:39

Лекето и той бил в ИАМО, интригант и комплексиран тип, да им е честито

ИАМО 23.03.2018 13:38:14

Баба злата в панделата

Гост 23.03.2018 09:47:45

А подуправителката на НЗОК, кога ще бъде разследвана, за незаконното и назначаване, за конфликта и на интереси, за това, че тя вече е уволнила незаконно главния секретар на НЗОК и за редица други злоупотреби със служебното си положение?

!!! 23.03.2018 15:18:12

Като се има предвид, че НЗОК е така да се нарече първообраз на ИАМО - в основата на създаването на "медицинската полиция" са предимно бивши касови служители, воглаве с директора ѝ - може да си представим от къде произлиза този "предварителен съгласувателен ред при извършването на проверки". Та, прокуратурата би следвало да насочи вниманието си и към първообраза но този тип административно-наказателната дейност, където може би "катаджийските заигравки" са още по-фрапиращи !


Още новини
Нов случай на нападение над медицинска сестра
18.08.2018 11:05:48

Нов случай на нападение над медицинска сестра

Медицинска сестра от Спешното отделение в областната болница във Велико Търново е била нападната ...

Научни доказателства за намален риск: Токсикология на системи
18.08.2018 10:12:49

Научни доказателства за намален риск: Токсикология на системи

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Пушенето прич ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...