Вторник, 22 Септември 2020
11
ян
 

От печата: Пореден търг за болницата в Радунци, още за военния санаториум в Поморие, отново за недоносените деца

Сряда, 11 Януари 2017 | 15:08:25


„С началната цена от 480 хил. лв. е обявен шестият по ред търг на белодробната болница в мъглижкото с

„С началната цена от 480 хил. лв. е обявен шестият по ред търг на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. Търгът е обявен от съдебен изпълнител, а оферти за участие ще се приемат от 27 януари до 27 февруари в канцеларията на Казанлъшкия районен съд. Победителят ще бъде обявен на 28 февруари“, съобщава днес „Дума“.

„В началото на юни 2015 г. МЗ обяви в ликвидация лечебното заведение, което бе в окаяно състояние, не бе плащало ток и заплати с години, а ден по-рано бе спряно и електричеството му. Сградата на Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация е обявена за продажба на публичен търг за удовлетворяване вземанията на "ЕВН България Електроснабдяване" и присъединени взискатели. Дължимите данъци за имота са 6221 лв.“, припомня изданието.

„На първия търг, обявен за 11 август 2015 г., началната тръжна цена бе 1,667 млн. лв. На втория търг цената бе коригирана надолу, но отново нямаше купувач. На третия търг, който бе през януари 2016 г., цената е 1,2 млн. лв. за същите обекти. На четвъртия търг началната тръжна цена бе 960 хил. лв., на петия - 600 хил. лв., но купувачи пак нямаше“, отбелязва публикацията.

„24 часа“ пък се спира на проблемите около военния санаториум в Поморие. „4 варианта за бъдещето на военния санаториум "Св. Георги" в Поморие е предложил кметът Иван Алексиев в писмо до премиера Бойко Борисов. Болницата за долекуване и рехабилитация да бъде прехвърлена на общината, да остане в активите на ВМА, да премине към системата на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ към социалното министерство или към ИА „Военни клубове и военно почивно дело“, изрежда изданието и уточнява: „Само така според Алексиев щяло да се гарантира, че санаториумът ще продължи да работи по предназначение и няма опасност атрактивният имот да попадне в частни ръце. За да се спаси от приватизация, имотът трябва да влезе в забранителния списък за продажба на държавни имоти, настоява Алексиев.“

Ежедневниците отбелязват и новината за новата линейка за недоносени деца – първата такава у нас. Акцентът на „Монитор“ пада върху статистиката по отношение на недоносените деца у нас. „Всяко десето дете у нас се ражда недоносено, по света всяка година броят им е 15 млн., съобщи проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология. Причините за това са бременност в много ранна или много късна възраст, стрес, заболявания и различни фактори на околната среда, посочи проф. Слънчева“, пише изданието.

„Според статистиката на акушер-гинеколозите броят на родените недоносени деца се увеличава. От 4000 раждания в Университетската болница "Майчин дом" в София 700 са на такива деца, 107 са в шуменската болница през миналата година. Те са 10% от всички 1023 бебета, които са проплакали в нея, каза началникът на неонатологичното отделение д-р Светлана Стойкова“, допълва публикацията.

„Над 15% от бебетата в Бургаска област се раждат с тегло по-ниско от 2500 грама. Сред тях има и новородени с екстремно ниско тегло – 800 грама.

За 2016 г. в отделението по неонатология в УМБАЛ – Бургас, са родени 8 деца с тегло между 800 и 900 грама. Животът им е спасен без риск и последствия за нормалното им развитие. Всяка година броят им у нас не пада под 6000“, четем във вестника.

„Първата линейка у нас, предназначена за обслужване на недоносени бебета, вече е факт. Тя е дарена на столичния Център за спешна медицинска помощ от частна компания, производител на млека за кърмачета. Линейката ще се поддържа и обслужва от спешния център, но ще работи по заявка на болниците, в които има родилни отделения“, пише ежедневникът.

„Капитал Daily“ пък се спира на проучване за пушенето по света. „Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надхвърлят 1 трлн. долара годишно и пушенето ще убива с 30% повече хора през 2030 г. в сравнение със сега. Това показва проучване на Световната здравна организация (СЗО) и американския Национален институт за борба с рака, съобщава Reuters. Разходите значително надхвърлят глобалните приходи от данъците на тютюна, оценени от СЗО на около 269 млрд. долара през 2013-2014 г.“, четем в изданието.

„Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нарасне от около 6 млн. годишно на около 8 млн. през 2030 г. Над 80% от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи“, се посочва в проучването. Според него „тютюнопушенето предизвиква около 1 трлн. долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност“. Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са ги използвали ефективно“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YmkK


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност
22.09.2020 17:06:22

Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност

Болницата в Момчилград спечели поредно дело срещу Здравната каса. МБАЛ „Д-р Сергей Ростовце ...

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието
22.09.2020 16:24:02

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието

Комплексният онкологичен център във Велико Търново приключи полугодието със загуба от 374 00 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...