Четвъртък, 24 Януари 2019
11
окт
3
 

От печата: Пари за врачанската болница, екипи на МЗ за закъсали болници, донорство

Сряда, 11 Октомври 2017 | 09:52:42
3

„Още 300 000 лв. за болницата във Враца допълнителна финансова помощ под формата на капиталови средства ще отпусне здравното министерство. На болницата вече бяха изплатени около 100 000 лв. за спешност за два месеца, обясни здравният министър Ник

„Още 300 000 лв. за болницата във Враца допълнителна финансова помощ под формата на капиталови средства ще отпусне здравното министерство. На болницата вече бяха изплатени около 100 000 лв. за спешност за два месеца, обясни здравният министър Николай Петров”, пише днес „24 часа”.

„До 2 седмици лекарите да получат оставащата им заплата за август, а в края на месеца - и последното забавено възнаграждение, обеща заместничката му Лидия Нейчева след среща с ръководството и работещите в болницата. Те протестират от миналата седмица срещу фалита на здравното заведение.

Нейчева поиска и пълен списък на лекарствата и консумативите, необходими за нормалната работа на отделенията, като пое ангажимент те да бъдат получени до дни”, допълва вестникът.

„Труд” се спира на плановете на проф. Петров по отношение на всички болници с финансови проблеми. „Министерството на здравеопазването ще поеме управлението на болници, на които е принципал и които са в тежко финансово състояние. Към тях ще се подходи индивидуално - екип от юристи и финансисти на място ще се запознае със ситуацията и ще поеме ръчно управлението. Това съобщи във вторник здравният министър проф. Николай Петров”, четем в изданието.

„Където открием нарушения - обективни и субективни причини за натрупаните дългове, предприемаме конкретни мерки. Една от мерките е и смени в бордовете. Например директорът на болницата в Ловеч е сменен по няколко причини, една от които е, че лекарите не бяха получавали заплати от февруари, а март или април директорът увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за заплати въобще, а вдига заплатите с повече от 40-50%", обясни проф. Петров. По думите му процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента”, пише още всекидневникът и допълва: „Проф. Петров акцентира и върху необходимостта от намиране на решение за постигане на баланс между интересите на всички участници в системата - пациенти, лекари и бизнес.

По думите му вече има предложения на разчети относно проектобюджет 2018 за здравеопазване, които ще бъдат конкретно обсъдени с финансовия министър.”

„Монитор” фокусира поглед върху темата за донорството. „Броят на донорите у нас се увеличава. 78% от опечалените семейства, изгубили близък, са се съгласили органите му да бъдат трансплантирани на нуждаещи се. Само 22 на сто са отказали. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова и допълни, че над 1000 души чакат за орган, като най-много са тези за бъбрек”, информира публикацията.

„Статуетки „Звезди” ще бъдат връчени на всички близки на донори за тази година на специална церемония в Многопрофилната областна болница „Д-р Стоян Черкезов” във Велико Търново в четвъртък. Те се изработват по инициатива на Изпълнителна агенция по трансплантации като израз на най-дълбока благодарност към роднините на починалите, чиято кончина даде шанс за живот на много други”, добавя материалът.

Няколко издания днес се спират и на банкови услуги в помощ на здравни специалисти. „Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага кредит с атрактивна годишна лихва, специално разработен за лекари и стоматолози.

Кредитът може да бъде ползван за оборотни средства, за инвестиции като закупуването на специализирано оборудване, ремонт на кабинети или за повишаване на професионалната квалификация”, четем в „Телеграф”.

„Отпуснатите средства могат да бъдат без ограничение, а срокът е до 12 месеца при ползването на оборотни средства и до 15 години за инвестиции. Fibank предлага гъвкави схеми на погасяване на кредита. Кредитът се отпуска при изключително облекчена процедура, като не е необходимо да се предоставя бизнес план”, уточнява ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4ZKn

Гост 11.10.2017 12:41:41

какви капиталови разходи и инвестиции във фалираща болница ?

Гост 11.10.2017 12:43:50

спасява се с лични средства , не с пари на данъкоплатците !

лекар 11.10.2017 10:43:35

на закъсалите общински болници кои ще помога-те не са ли в репубрика българия


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...