Вторник, 11 Декември 2018
05
дек
3
 

От печата: Още за схемата с лекарствата, за мораториума, за сектора през погледа на Дянков

Вторник, 05 Декември 2017 | 09:53:53
3

Още подробности за организатора на незаконния износ на лекарства дава днес „24 часа”. „38-годишният сириец с български паспорт Амир Мохамед ал Хусаини е мозъкът на схемата за реекспорт на скъпи лекарства, разбита от ГДБОП и прокуратур

Още подробности за организатора на незаконния износ на лекарства дава днес „24 часа”. „38-годишният сириец с български паспорт Амир Мохамед ал Хусаини е мозъкът на схемата за реекспорт на скъпи лекарства, разбита от ГДБОП и прокуратурата в петък, научи „24 часа”. Той е бизнесмен и магистър-фармацевт, но от 2011 г. няма право да практикува професията си, за която е взел диплома в България.

Причината е, че през 2010 г. Амир Хусаини е арестуван като член на група за източване на ДДС. Повдигнати са му обвинения и в момента е подсъдим по дело в специализирания наказателен съд, показа наша проверка”, четем в изданието.

Вестникът информира, че една от аптеките, които разследващите са проверили по време на акцията, е в Сливница. „Тя е на фирмата „Чирита”, която има и склад в София и лиценз за търговия на едро с лекарства (...) В разрешителното на „Чирита” за търговия на едро от 2014 г. като ръководител на склада в жк „Хаджи Димитър” е вписан точно Амир Мохамед ал Хусаини. Това е едно от хранилищата, където скъпи лекарства за онкоболни са били препакетирани и подготвяни за продажба в Европа, където са в пъти по-скъпи”, посочва публикацията, като отбелязва: „Правят впечатление и огромните приходи, които скромната фирма „Чирита” е реализирала от продажби. За 2016 година сумата е 26 млн. лв., а за 2015 - 30 млн, лв.”

Вестникът информира още, че специализираната прокуратура ще повдигне обвинения до дни на заловената банда за незаконен износ на лекарства в чужбина от български болници. „Уличените в аферата ще бъдат подведени под наказателна отговорност за 3 престъпления - за участие в престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари, казаха за „24 часа” запознати.

Според първоначалната информация на ГДБОП са били задържани 7 души. Те обаче останали зад решетките само 24 ч и в събота били пуснати. Не е ясно колко ще станат клиенти на прокуратурата. Засега обвиненията се бавят, тъй като се чакат заключения по съдебни експертизи”, четем в ежедневника.

„Телеграф” пък разговаря по темата с председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, според когото това, което може да се направи по отношение на незаконния паралелен износ, е да се ограничи временно реекспортът на лекарства, когато те са по-малко от нужните за населението и това застрашава общественото здраве. „Паралелната търговия обаче не е проблем само за България. Някои държави в Европа се опитаха да въведат твърдо законодателство за реекспорт и европейската комисия все още води наказателни процедури срещу тях. Но те решиха, че е по-добре да си защитят гражданите и да им осигурят лекарства. Така че всъщност най-доброто, което може да се случи, е да има решение на европейско ниво. А българското председателство е шансът да повдигнем този въпрос”, коментира д-р Хасърджиев.

По думите му, другото, което трябва да се направи у нас, е да въведем не най-ниската цена в цяла Европа, както е сега, а средноаритметичната. „Това моментално ще откаже голяма част от търговците България да бъде тяхна дестинация”, смята председателят на НПО, според когото оскъпяването на медикаментите за пациентите в този случай и било със стотинки. „А тези стотинки са достатъчни да откажат търговец на едро да прави реекспорт. Защото крайната цена на потребителя се дължи най-вече на 20% ДДС. Заради него българинът има най-евтините лекарства в Европа, но и доплаща най-високата цена за тях. Многократно сме предлагали да се намали този данък, защото това ще намали директно разходите на пациента в аптеката”, припомня той.

Д-р Хасърджиев се спира и на мораториума за плащане на нови молекули, като заявява, че още тази седмица ще бъде сезиран президентът да наложи вето върху текстовете от Закона за бюджета, с които бе въведен мораториумът. „Още тази седмица ще го направим, защото това е единственият механизъм, на който можем да разчитаме”, казва той.

„Стандарт” пък отбелязва появата на първия финансов министър на Борисов Симеон Дянков в телевизионно студио вчера. „Бившият финансов министър Симеон Дянков гостува в студиото на Нова телевизия, където коментира повечето злободневни теми”, пише изданието и предлага акценти от интервюто. От него разбираме, че Дянков, който по време на министерстването си национализира около 1,5 млрд. лв. от резерва на здравната каса, смята, че ситуацията в сектора не е добра. „Вярно е, че в бюджет 2018 се дават много повече пари за здравеопазване. 2,5 млрд. лв. повече са дадени от 2007 г. насам за здравеопазване, с бюджет 2018 г. за преден път се заделиха допълнителни 400 млн. лв. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява. Аз се надявах, че министърът на здравеопазването като бивш финансист ще подобри ситуацията. За съжаление обаче подходът не е сменен”, казва бившият финансов министър. „Мораториумите са грешна политика. Това не трябваше да се случва сега. Трябва да се гледа клинична пътека по клинична пътека, за да се уточнят нещата. Такъв анализ съществува от 2008 г., трябва да се прегледа и по него да се ръководи дейността на новия здравен министър Кирил Ананиев”, цитира още изданието Дянков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uxqS

Гост 06.12.2017 00:42:11

Регистрацията на нови лекарства не значи, че та са уникални, както по отношение на клас, така и по отношение на ефикасност. В България има много малко хора, които го разбират, а и някои от тези, които го разбират, заради личните си интереси не го признават. За никой от новите медикаменти няма директни сравнения, а в най-добрия случай само мета-анализи, Това Хасърджиев вероятно го знае, защото е умен, но има интереси. Но другите смешници изобщо не го знаят.

Гост 05.12.2017 13:16:59

Амбрияжът Дянков защо не е в затвора за източване на държвния здравен фонд ? Ето затова здравната система ше фалира- защото този е на свобода и даже се явява по медии вместо да е с конфискация на имуществото и да въстановява окрдените от него 1.5 милиарда за да услужи на Тиквето за асфалта

Хм 05.12.2017 13:52:53

А каква беше ролята тогава на сегашните министър и зам.министър на здравеопазването по отношение на тези 1,5 милиарда?!


Още новини
Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари
11.12.2018 16:44:10

Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сери ...

Религиозните общности в България обещаха подкрепа за донорството на органи
11.12.2018 15:59:26

Религиозните общности в България обещаха подкрепа за донорството на органи

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към представителите на религиозните об ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...