Четвъртък, 24 Януари 2019
07
септ
 

От печата: Още за бърнаут, отново за агресията срещу медици, причини за затлъстяване

Четвъртък, 07 Септември 2017 | 09:52:32


При бърнаут има няколко симптома – човек се насочва към себе си, започва да счита, че не може да се справи, променя се собствената му оценка. Това коментира пред „Стандарт” във връзка с изнесените преди дни данни по темата ръководител

При бърнаут има няколко симптома – човек се насочва към себе си, започва да счита, че не може да се справи, променя се собствената му оценка. Това коментира пред „Стандарт” във връзка с изнесените преди дни данни по темата ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов.

„Става пасивен, безучастен, апатичен. Чувства умора, психическа неустойчивост, намален имунитет. Появяват се емоционалноповеденчески проблеми - става раздразнителен, агресивен. Има чувството, че се проваля безнадеждно, изпитва безпомощност и силна вина. Губи емпатията си, не разбира другите хора, не приема чуждото мнение, застава в защитна позиция към останалите”, описва още състоянието Томов.

Той отбелязва, че има някои рискови професии за бърнаут, предимно такива, в които се общува най-много с хора – в медицината, в облазованието, в журналистиката. Сред най-засегнатите професии той поставя и полицията и политиката.

„ Има изследвания, че 50 на сто от изгубените работни дни се дължат на стрес. Това за работодателите за 2016 г. са някъде около 80 млн. лв. загуби. Държавата е платила 446 млн. за болнични. Отсъствието от работа поради стрес продължава значително по-дълго. Но това е, което можем да измерим”, коментира той и отбелязва, че около 30 на сто от напусналите посочват, че изпадат в такова състояние. „Загубите са много сериозни, но засега внимание на този проблем отделят около 6 на сто от компаниите у нас и то предимно тези с чуждестранно участие”, отбелязва още Томов.

По думите му, това, което трябва да направи всяка фирма като печеливш подход, е да изследва факторите, които причиняват високия стрес. „Анализът на тези фактори ще покаже, че не са необходими много инвестиции, за да се въздейства върху тях и да се минимизират. Втората стъпка е разработване на програми за минимизиране на факторите. Третата стъпка е информиране на служителите и тренинги на преките ръководители, за да разпознават тези симптоми и да управляват поведението на хората и да комуникират с правилен стил. Това е една тенденция, която измества фокуса от организацията като цяло върху отделния човек - т. нар. управление на преживяванията. Освен пари, служителят иска да се чувства значим, способен, да казва мнението си, да бъде част от екип”, казва той.

Ежедневниците се спират и на протестната нота, изпратена вчера от УМБАЛ „Св. Георги” във връзка с агресията срещу медици. „Ръководството на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив и персоналът й изпратиха протестна нота до медиите във връзка с инцидента в спешното детско отделение, където баща нанесе побой на медицинска сестра.

Поводът бил, че тя му направила забележка да не пречи на прегледа на друг пациент. 25-годишният мъж я хванал за шията, забил юмрук в главата й и я изритал в корема”, припомня „24 часа”.

„Остро осъждаме насилието над медици. Категорично не толерираме агресията, особено срещу хора, които спасяват нашето бъдеще - децата” се посочва в нотата.

От здравното заведение твърдят, че в конкретния случай става въпрос за неоправдана жестокост след оказано абсолютно адекватно лечение на сина на бияча.

„За работещите в детското спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги” е спокойно не дежурството с малко пациенти, а когато не са имали конфликти с придружителите им.

Екипът дотолкова е свикнал с ежедневните обиди от страна на родители, че приема за опасна единствено ситуация с физически агресивно поведение. Докога тези, които ни нападат на работните ни места, ще се изживяват като „герои на деня”, питат медиците”, пише изданието.

„Земя” пък обръща поглед към увеличаващия се брой бълари с наднормено тегло. По този повод изданието публикува интервю с диетолога проф. Донка Байкова. „По мои наблюдения българите не сме дебели само от преяждане с храна, а и от неправилния режим на приемане на тази храна. Цял ден не ядем, а на вечеря ни пада пердето и всичко отива в депа, предимно под формата на мазнини. Причините за затлъстяването на българите се коренят в нездравословното хранене, обездвижването и липсата на навици за спортуване, наслагващи се стресови ситуации и липсата на обща здравна култура”, казва тя пред ежедневника. „Като се изключи наследственото предразположение, което е безспорно, предизвикателство пред световната медицина си остават борбата с неправилното хранене, липсата на двигателна активност и психо-социалният дистрес. Подобно на американците и западноевропейците основните фактори за надебеляването на българите са още лошото хранене и стресът. По данни на Националния статистически институт днес консумираме седем пъти повече мазнини, пет пъти повече захар, четири пъти повече алкохол и три пъти повече сол, отколкото преди 50 години”, допълва още проф. Байкова.

И продължава: „Съвременният човек е изцяло погълнат от високите технологии - работи седнал пред компютъра си, пазарува чрез него. Вместо да ходи пеша, използва превозно средство. Вместо да се изкачва по стъпалата, използва асансьор. Не на последно място е психо-социалният дистрес, който всъщност се превръща в основен фактор за повишаване на телесната маса.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B*a3


Още новини
167 млн. лв. дава Касата на болниците за януари
24.01.2019 13:17:22 Надежда Ненова

167 млн. лв. дава Касата на болниците за януари

167,302 млн. лв. дава НЗОК на болниците за месец януари 2019 г. Това реши Надзорния съвет на Каса ...

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...