Понеделник, 21 Януари 2019
27
ян
 

От печата: Отчет на министъра в оставка, паралелен износ на лекарства, фалшива диплома на бивш болничен шеф

Петък, 27 Януари 2017 | 15:08:25


Очаквано, една от темите в днешния печат е отчетът за свършеното по време на мандата на Петър Москов. Вест

Очаквано, една от темите в днешния печат е отчетът за свършеното по време на мандата на Петър Москов. Вестниците избират различни акценти. „Промяна във философията, по-прозрачно и ефективно разходване на средствата в здравеопазването и нов стандарт в спешната помощ - тези постижения за 2 г. начело на здравното министерство отчете д-р Петър Москов ден преди да предаде поста на служебния министър“, четем в „24 часа“.

„Върнахме държавността във всеки един от секторите“, обяви той. Това станало чрез промяна на системата на здравеопазването от бизнес ориентиран модел към центриран към пациентите“, допълва изданието.

„Сега“ избира като акцент казаното от Москов по отношение на здравноосигурените. „Само за няколко години броят на здравно неосигурените е намалял с три четвърти. Според данните на НАП в момента без вноски са 517 753 души, или 7% от населението, похвали се здравният министър в оставка Петър Москов“, пише вестникът.

„През 2012 г. неосигурените бяха 2 млн., през 2014 г. - над 1 милион, след това дойде острото намаление след приемането на промените в Закона за здравното осигуряване“, обясни той“, допълва вестникът и коментира: „Поправките от 2015 г. оскъпиха връщането на здравни права. Преди това за връщане в системата трябваше да се платят липсващите осигуровки за 36 месеца назад, а в момента вече се възстановяват вноски за 60 месеца назад. Миналата година данните на финансовото министерство бяха за малко под 200 000 души, които са възстановили здравните си права в преходния период, т.е. при последната възможност за по-евтини вноски. Не е ясно доколко става дума за изчистване на списъците от хора, които отдавна живеят в чужбина и не ползват системата у нас, но се водят неосигурени. Смята се, че те са около 1.2 млн. души. НАП няма практика да дава редовно статистика за броя на неосигурените, нито пък анализ кои групи по какви причини не плащат вноски. Затова и не е ясно има ли и какво намаление на реално неосигурените хора у нас.“

Изданието пише още: „Москов обяви и напълно леви идеи за това какво би направил за системата в бъдеще. Според него трябва държавата да изплати дълговете на болниците си, след което да ги преобразува и те да престанат да бъдат търговски дружества. Освен това режийните им - ток, вода, консумативи, трябва да се плащат от собственика - държавата, а не със средствата, които превежда здравната каса за лечение, както е сега.“

„Телеграф“ пък се спира на казаното по отношение на е-здравеопазването. „Лични лекари вече раздават електронни рецепти и направления. Проектът е пуснат пилотно в няколко практики в София, Пещера, Глоджево, Разград, Хасково и Буковлък. Тестването е в края на юни тази година. След това ще се очакват обобщени данни от проекта и ако те са достатъчно показателни, той ще бъде постепенно внедрен в цялата страна. Това обяви в последния си управленски ден здравният министър в остава д-р Петър Москов“, пише вестникът.

Извън отчета на министъра в оставка, изданията се спират на различни теми. „Труд“ отразява вчерашното интервю на подуправителя на касата Иванка Кръстева. „Паралелен износ е най-вероятната причина за липсата на лекарства за диабет и епилепсия в аптеките. Това заяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

„Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ“, каза Кръстева пред БНТ“, пише вестникът и допълва: „Преди дни от НЗОК констатираха, че недостигът на инсулин и лекарства за епилепсия на българския пазар е заради паралелния износ, а не заради неизпълнени ангажименти от страна на фирмите вносителки. Здравният фонд е направил проверка за конкретни медикаменти на притежател на разрешението за употреба.“

Няколко вестника пък отразяват образуваното от прокуратурата производство срещу бившия шеф на дупнишката болница. „Бивш шеф на болница е обвинен за съставяне на фалшива диплома, съобщи прокуратурата.

Росен Тимчев, назначен преди година за временен управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница, е представил в Агенцията по вписванията копие от документ за завършено висше образование със специалност "Здравен мениджмънт". Проверка на министерството на образованието е установила, че дипломата е фалшива. Текстът "вярно с оригинала", подписът към него и този под снимката на дипломата са изписани от самия Тимчев, твърди прокуратурата“, четем в „Сега“.

„30-годишният Росен Тимчев е завършил връзки с обществеността в Журналистическия факултет на Софийския университет. Той е бивш лидер на ГЕРБ в Сапарева баня, за кратко е бил и част от структурите на ДСБ. Досега е бил съветник в комисията по здравеопазване в Народното събрание“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
duHc


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...