Събота, 19 Септември 2020
08
март
 

От печата: Отново за „Пирогов”, детски зъбомобил, куриоз в Спешна помощ

Сряда, 08 Март 2017 | 15:08:25


„Вътрешен одит има в института за спешна медицинска помощ „Пирогов”, съобщи пред БНР проф

„Вътрешен одит има в института за спешна медицинска помощ „Пирогов”, съобщи пред БНР проф. Николай Габровски, новият заместник-директор по Лечебната дейност. Целта е да се провери какво е състоянието на всички звена и да се предприемат оздравителни мерки, поясни проф. Габровски”, пише  днес „Земя”.

„Дълговете, които има към момента болницата, са около 25 милиона, което е доста притеснително. Имаме сериозен проблем с обществените поръчки, които бяха планирани на предишен етап. Сега се оказа, че в едни много кратки изтичащи срокове ние ще трябва да се справим”, каза проф. Габровски.

Освен за дълговете, д-р Габровски алармира и за тревожната тенденция от напускането на ценни кадри през последните години”, допълва вестникът.

„От всички дългове, 15 милиона лева са за просрочените задължения към доставчици на медицински изделия, лекарства и медицински консумативи.

Досега имаше неравномерно разпределение и фокус върху някои звена, докато други бяха доста занемарени, изтъкна още Николай Габровски, като даде пример с повечето хирургични звена по отношение на апаратурата, заплатите и условията на труд”, четем още в ежедневника.

Няколко издания се спират и на друг „пироговски” сюжет. „Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева е уволнена от „Пирогов”, съобщи самата тя. Кателиева работи на основен трудов договор в Националната кардиологична болница, а в „Пирогов” - на допълнителен, и е отстранена без предизвестие”, пише „Сега”.

„Стандарт” се спира на проект, засягащ детските зъби. „Мобилен дентален кабинет, превърнат в "зъбомобил", ще обиколи над 30 града. Така детските зъболекари ще успеят за около месец да прегледат зъбите на над 10 000 деца на възраст от 6 до 9 години”, четем в изданието.

„Зъбомобилът тръгна от Перник с 200 прегледа на зъбите на деца от ОУ „Св. Иван Рилски”.

Освен профилактични прегледи кампанията цели да се направи и оценка на риска, защото според специалисти статистиката за състоянието на детските зъби е много тревожна”, допълва изданието и посочва: „Последните данни от профилактични прегледи на над 600 деца сочат, че 4-годишните имат средно по 3,8 кариеса, а 6-годишните -по 8,21, съобщи националният консултант по детска дентална медицина проф. Милена Пенева.”

В зъбомобила всяко прегледано дете ще получи подаръци и ще научи повече за здравето на своите зъби, уточнява публикацията.

„Монитор” пък разказва за куриозен случай на Спешна помощ, за щастие не успял да се превърне в лош инцидент. „Пациент скочи от линейка, подпали собствения си автомобил и пое на зигзаг. Реаномобилът го преследва в два квартала, а лекарите викнали полицаи, за да не направи катастрофа. Това разказаха за „Монитор” от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Трагикомичната ситуация се е разиграла късно следобед в понеделник, уточниха оттам”, четем във вестника.

„Нелепата ситуация започнала, когато пешеходци забелязали, че мъж шофира на зигзаг по улица „Христо Стилянов” (името на улицата е „Христо Силянов”, б.р.) в столичния комплекс „Надежда”. Гражданите тутакси се обадили на единния телефонен номер 112 и обяснили, че шофьорът вероятно е в прединфарктно състояние и едва удържа волана. Оттам веднага изпратили линейка. Междувременно 65-го-дишният мъж спрял автомобила. Линейката пристигнала за 8 минути. Спешните медици го преместили в линейката и започнали да го преглеждат”, разказва материалът.

„За радост той не беше получил нито инфаркт, нито инсулт, но беше със силен пристъп на Паркинсонова болест. От треперенето той не можеше да контролира ръцете си, не успяваше да задържи волана и да направи елементарни координирани движения, разказаха от Спешна помощ.

Пред медиците шофьорът обяснил, че от години страда от Паркинсонова болест, но не иска да се откаже от шофирането. Въпреки настояванията на лекарите той отказал да бъде закаран болница не пожелал да изпие и хапчетата, които му дали те”, продължава изданието.

След това мъжът внезапно скочил и побягнал към колата си, качил се и потеглил, а линейката тръгнала да го гони, като лекарите се обадили за полицейско подкрепление, тъй като имало реална опасност пациентът беглец да направи катастрофа или да премаже пешеходец на пътя. Успели да го настигнат чак в жк „Свобода”, става ясно още от публикацията.

„Подобни трагикомични случаи стават всеки ден. Заради такива инциденти болни хора чакат повече от необходимото линейка, казаха лекарите от спешния център”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zRKD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...