Неделя, 20 Януари 2019
19
окт
 

От печата: Недостиг на спешни медици, алтернативен бюджет на НЗОК, дела за агресия срещу медици

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 09:49:02


Спешният център в Русе алармира вчера за сериозен недостиг на персонал, а днес повечето вестници отразяват проблема. „Половината от местата за лекари във филиала в Русе на Центъра за спешна медицинска помощ са вакантни. Това съобщи д-р Пенка Бахч

Спешният център в Русе алармира вчера за сериозен недостиг на персонал, а днес повечето вестници отразяват проблема. „Половината от местата за лекари във филиала в Русе на Центъра за спешна медицинска помощ са вакантни. Това съобщи д-р Пенка Бахчеванова, директор на центъра, който освен в Русе има още четири филиала в областта - в Бяла, Ветово, Две могили и Сливо поле”, пише „Монитор”.

„Само десет доктори на основен трудов договор обслужват областния център и близките села, а трябва да бъдат 20. Във филиала в Бяла недостигът е още по-голям. Там работят двама лекари, а са необходими шест, уточни д-р Бахчеванова. Тя каза, че се справят благодарение на това, че назначават на втори трудов договор лекари от болницата или с извънреден труд на постоянния персонал”, допълва изданието.

„На вчерашното заседание на областната комисия по здравеопазване в Русе бе съобщено, че в Центъра за спешна медицинска помощ има 12 незаети места за фелдшери. Недостигът на тези специалисти е в петте филиала. През 2016 г. е имало и девет вакантни места за шофьори на линейки, но те вече са заети”, четем още във вестника.

„Земя” съобщава за среща между управителя на касата проф. Камен Плочев и представители на БСП, свързана с бюджета на касата. „Народни представители от "БСП за България" се срещнаха с управителя на НЗОК проф. Плочев. По време на срещата той представи вижданията и параметрите на Бюджета на националната здравна система. От своя страна "БСП за България" представи бюджета, който в момента се обсъжда в Съвета по здравеопазване към НС на БСП т.нар. алтернативен бюджет. Установихме, че в някои от параметрите можем да работим заедно. Тази среща беше полезна, защото уточнихме нашите позиции, а ние ще поставим проблемите на различните нива в пленарна зала и при приемането на държавния бюджет, категорични са народните представители от левицата”, пише всекидневникът.

„Дума” пък разказва за среща на депутат от левицата с лекари в Ловеч. „БСП настоява за преоценка на стойността на клиничните пътеки в бюджета за следващата година. Това заяви на среща с лекари в Ловеч във вторник заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Георги Йорданов. Той припомни, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 г., в тях не е отчетен трудът на медицинските специалисти и БСП е категорично против лимитираното здравеопазване.

Според социалистите, ако не се промени системата на финансиране на държавните и общинските болници, много от тях са застрашени от закриване. "Те ще бъдат закрити не само поради намалено финансиране, а заради демотивация и напускане на кадрите. Ние не се грижим за кадрите", подчерта Георги Йорданов и допълни, че е необходимо бюджетът за извънболничната помощ да се фиксира на 12 процента, за което настояват и общопрактикуващите лекари”, четем в изданието.

„Телеграф” разговаря със зам.-главния прокурор Мария Шишкова за работата на прокуратурата във връзка с агресията срещу медици. От думите й става ясно, че вече във всяка от районните и окръжните прокуратури са проведени срещи с ръководителите на лечебните заведения и на районните управления и областните дирекции на МВР в съответния район, като са определени конкретни прокурори за връзка между институциите. „По всеки сигнал следва да се реагира незабавно. Създаденият механизъм дава възможност за съкращаване на периода между извършването и наказването на виновните, и то с влязла в сила присъда”, посочва Шишкова.

„По отношение на престъпленията, които са регистрирани при нас и за които се водят досъдебни производства от началото на 2017 г., те са 13. По тези 13 досъдебни производства има вече 6 осъдени лица. Три от тях са условно осъдени със съответен изпитателен срок. Ако в рамките на изпитателния срок бъде извършено престъпление, извършителят следва да изтърпи както новоналоженото му наказание, така и това, което е било отложено. Такива са и случаите, които са довели до определяне на ефективни наказания "лишаване от свобода" в периода 2014 - 2015 г. До момента има постановени 4 ефективни присъди. Те са на лица, които са имали и други осъждания. Общо образуваните досъдебни производства след промяната в законодателството през 2013 г. по повод на зачестилите случаи на посегателства над медицински специалисти са 60. По тях са осъдени 33 лица. От тях 23-ма на лишаване от свобода, 4-ма ефективно, а 19 условно с изпитателен срок, 4-ма са наказани с пробация и 4-ма са наказани с глоба”, информира зам.-главният прокурор.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C6Mr


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...