Събота, 28 Март 2020
11
юли
 

От печата: Лимит за боледуване ни налага здравната карта

Понеделник, 11 Юли 2016 | 15:08:25


Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за

Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени в болница за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени, категоричен е „Труд“. Според д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, цитиран от изданието, причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани, което означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК нямало да възстанови разходите за лечението му.

„Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилки и онкоболни“, заявява пред вестника и д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

В. „Монитор“ разказва за лекар, който цери няколко села два пъти седмично. „Без възможност да ползват здравни грижи са жителите на велинградското село Чолакова, каза кметът на селото Мехмед Чолаков. Стоматолог също няма, както и аптека. Хората поръчват по свои познати да им купят лекарства от Велинград, когато пътуват до там, а причината в селото да няма лекар е, че повечето от хората са здравнонеосигурени“, пише медията.

Марешки се отказа от битката за президент, съобщава „Стандарт“. Аптекарския бос щял прави Национално Освободително Движение "За Чиста и Свята Република“, с което тръгвал към парламента през 2018 г. „Причините са две. Първата е, че така ще мога да се концентрирам върху родолюбивото и патриотично дело - разбиване на картела в горивата. Картелът, който ежедневно ни ограбва и мародерства, не позволява на българския народ да живее добре, да има бъдеще за децата ни и за развитието на бизнеса. От друга страна, според него имената, които до този момент се спрягат, показват опита на партиите напълно да обезличат президентската институция", обяснява бизнесменът.

„Капитал дейли“ съобщава, че Наредбата за оценката на лечението от пациентите е отменена от ВАС на първа инстанция, заради липса на ясно правило кога касата ще прекратява договори с лекари и болници. „Тричленният състав на ВАС е съгласен с , че тъй като ще има глоби и отнемане на договор със здравната каса, ако има системна неудовлетвореност от тяхната работа за период от шест месеца, трябва изрично да е дефинирано понятието "неудовлетвореност" и да се изясни на какъв брой мнения на анкетирани пациенти отговоря“, пише изданието.

Изданието съобщава още, че според съда излагането на финансовите параметри на разходите по прилагане на наредбата, освен че е императивна законова разпоредба, е от изключително значение заради затрудненото финансово състояние на здравния сектор и НЗОК. Ето защо наредбата е трябвало да съдържа финансова обосновка на очакваните разходи, както и от кое перо от бюджета на здравната каса ще бъдат плащани анкетите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kXA1


Всичко за коронавируса


Още новини
Четвърти починал от COVID-19 у нас
28.03.2020 08:25:47

Четвърти починал от COVID-19 у нас

313 са случаите на коронавирус в България, 37 за денонощието. За София вече са 200 заразените. То ...

28 дни задължителната карантина за лица с потвърден COVID-19
27.03.2020 21:19:51

28 дни задължителната карантина за лица с потвърден COVID-19

На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 &nda ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...