Събота, 23 Януари 2021
11
юли
 

От печата: Лимит за боледуване ни налага здравната карта

Понеделник, 11 Юли 2016 | 15:08:25


Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за

Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени в болница за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени, категоричен е „Труд“. Според д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, цитиран от изданието, причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани, което означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК нямало да възстанови разходите за лечението му.

„Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилки и онкоболни“, заявява пред вестника и д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

В. „Монитор“ разказва за лекар, който цери няколко села два пъти седмично. „Без възможност да ползват здравни грижи са жителите на велинградското село Чолакова, каза кметът на селото Мехмед Чолаков. Стоматолог също няма, както и аптека. Хората поръчват по свои познати да им купят лекарства от Велинград, когато пътуват до там, а причината в селото да няма лекар е, че повечето от хората са здравнонеосигурени“, пише медията.

Марешки се отказа от битката за президент, съобщава „Стандарт“. Аптекарския бос щял прави Национално Освободително Движение "За Чиста и Свята Република“, с което тръгвал към парламента през 2018 г. „Причините са две. Първата е, че така ще мога да се концентрирам върху родолюбивото и патриотично дело - разбиване на картела в горивата. Картелът, който ежедневно ни ограбва и мародерства, не позволява на българския народ да живее добре, да има бъдеще за децата ни и за развитието на бизнеса. От друга страна, според него имената, които до този момент се спрягат, показват опита на партиите напълно да обезличат президентската институция", обяснява бизнесменът.

„Капитал дейли“ съобщава, че Наредбата за оценката на лечението от пациентите е отменена от ВАС на първа инстанция, заради липса на ясно правило кога касата ще прекратява договори с лекари и болници. „Тричленният състав на ВАС е съгласен с , че тъй като ще има глоби и отнемане на договор със здравната каса, ако има системна неудовлетвореност от тяхната работа за период от шест месеца, трябва изрично да е дефинирано понятието "неудовлетвореност" и да се изясни на какъв брой мнения на анкетирани пациенти отговоря“, пише изданието.

Изданието съобщава още, че според съда излагането на финансовите параметри на разходите по прилагане на наредбата, освен че е императивна законова разпоредба, е от изключително значение заради затрудненото финансово състояние на здравния сектор и НЗОК. Ето защо наредбата е трябвало да съдържа финансова обосновка на очакваните разходи, както и от кое перо от бюджета на здравната каса ще бъдат плащани анкетите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aA84


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да бъде нарушен ваксинационния план заради намалените доставки на „АстраЗенека“
23.01.2021 13:19:52

Министърът: Няма да бъде нарушен ваксинационния план заради намалените доставки на „АстраЗенека“

На брифинг днес министър Костадин Ангелов обяви, че се върви към постепенно разхлабване на ограни ...

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването
23.01.2021 11:42:24 Надежда Ненова

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването

Проблемът пред електронното здравеопазване у нас е липсата на сериозен идентификатор за електронн ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...