Сряда, 23 Януари 2019
27
ноем
 

От печата: Лечение на чужденци у нас, раждания и аборти, хепатит А

Понеделник, 27 Ноември 2017 | 10:11:45


„На фона на обявените от Министерството на туризма десетки хиляди чужденци, посещаващи България за лечебен туризъм, данните на здравната каса сочат по-различна картина. Интересът към планово лечение у нас, покрито с публични средства, т.е. не от

„На фона на обявените от Министерството на туризма десетки хиляди чужденци, посещаващи България за лечебен туризъм, данните на здравната каса сочат по-различна картина. Интересът към планово лечение у нас, покрито с публични средства, т.е. не от джоба на пациента, е нулев от страна на гражданите на ЕС“, четем днес в „Сега“.

„През 2016 г. случаите на пациенти от държави - членки на ЕС, лекувани у нас с т.нар. формуляр S2, са едва четирима. Трима германци и белгиец са се възползвали от възможността, която дава европейското законодателство. Според евродирективата, ако дадена държава не плаща дадена терапия или ако достъпът е затруднен заради големи листи на чакащи, на пациента може да се осигури лечението в друга страна членка. Тъй като едва ли у нас има лечение, което да не се осигурява в Германия, вероятно немските граждани са дошли у нас заради дълги листи на чакащи там. Според евродирективата лечението се плаща по местните цени, т.е. германската здравна каса е платила на нашата НЗОК по българската тарифа“, продължава вестникът.

„През 2015 г. планово лечение по тази схема у нас са получили двама души - от Германия и от Великобритания. За тази година още няма регистриран нито един, но наскоро от пловдивската болница „Св. Георги“ се похвалиха, че британска гражданка е избрала да си смени тазобедрената става там, тъй като във Великобритания е трябвало да чака 6 месеца“, припомня изданието.

„Отделно гражданите на ЕС получават и спешно и неотложно лечение у нас при нужда. Тук отчетените пациенти са далеч повече - 2100 през 2015 г., 2954 през миналата година и 1571 за първите 7 месеца на 2017 г. Отново най-много са пациентите от Великобритания и Германия - вероятно повечето туристи. За тях отново плащат фондовете в страните, където те се осигуряват, и отново по наши цени“, пише още вестникът.

„24 часа“ се спира на абортите. „2621 аборта са направени в Пловдив и областта през 2016 г., половината от тях са спонтанни. Останалите са по желание или медицински причини, сочи отчет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)“, информира ежедневникът.

„Според специалистите нездравословното хранене, тютюнопушенето, алкохолът и вредните влияния от околната среда са основните причини за невъзможността плодът да се износи до 9-ия месец. Сред жените, които сами са поискали да прекъснат бременността си, най-много са в репродуктивна възраст - от 20 до 39 г., 29% от тях нямат потомство и въпреки това не са пожелали да задържат детето“, продължава публикацията.

„През 2016-а на бял свят в областта са се появили 6363 бебета, предходната година са били 6668. Мъртвородените за м.г. са 50. Няма обаче нито една починала родилка в лечебно заведение“, отбелязва материалът.

В „Телеграф“ пък четем: „Вдигна се възрастта, на която жените раждат за първи път, правят го на 27 години. Тенденцията сред българското население в цялата страна е за покачване на възрастта на жените, решили се да раждат. Ако през 2000 година жените средно са раждали за първи път, когато са били на около 23 години, то 16 години по-късно тази възраст се увеличава с 4 години. Най-новите данни са от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Характерно за пловдивчанки е, че не искат да имат второ и трето дете, като предприемат решителни мерки да прекъснат бременността си чрез аборт“, пише изданието.

„Най-много са тези дами, които вече имат две деца и не желаят да родят трето - 33,3%. Сухата статистика показва, че веднага след тях се нареждат жените, които вече имат едно живородено дете и не искат да раждат второ. 30,6% от тях са направили аборт по желание в болниците в Пловдив и региона през миналата година. Висок е процентът и на дамите, които никога не са раждали, но са направили аборт - 29%. Най-голям е броят на извършените аборти във възрастовата група 30-39 г. - 42,4%. Веднага след тях се нареждат дамите между 20 и 29 години - 42,3% от тях са направили аборти. Според АГ лекари това е тревожна тенденция, тъй като тези възрастови групи са с най-голяма плодовитост“, отчита материалът.

„Монитор“ пък се спира на проблема с хепатит А в община Раковски. „Община Раковски ще закупи дезинфектанти за семействата в ромската махала на града, откъдето е тръгнала болестта Хепатит А. Всяко домакинство в махалата само ще пръска в дома си, за да бъде спряно разпространението на заразата, съобщиха от РЗИ Пловдив.

Оттам уточниха, че тъй като на срещата по проблема, заради който родители от общината заявиха, че ще спират децата си от училище и детска градина, не са присъствали представители на ромския етнос, в махалата също ще бъде проведена разяснителна кампания. За да няма повече болни в бъдеще от община Раковски са поели ангажимент да събират сметта в зависимост от количеството генериран отпадък. Незаконните сметища ще бъдат изчистени, а предписаните от РЗИ Пловдив мерки в училищата и детските градини ще продължат. От община Раковски ще раздадат на ромите в махалата и здравно-просветни брошури, които са изготвени от РЗИ и в които се обяснява как да се предпазят хората от Хепатит А“, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j6eq


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...