Неделя, 21 Юли 2019
29
май
7
 

От печата: Здравната карта, премиерът за сектора, нови нормативни промени

Вторник, 29 Май 2018 | 09:17:17
7

„Проектът на Национална здравна карта (НЗК) ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет във вторник, обяви премиерът Бойко Борисов, докато откриваше новото отделение в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив”,

„Проектът на Национална здравна карта (НЗК) ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет във вторник, обяви премиерът Бойко Борисов, докато откриваше новото отделение в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив”, пише днес „24 часа”.

„Най-сетне са готови със здравната карта”, уточни министър-председателят. Той обясни, че ресорният министър Кирил Ананиев не е с него именно защото е зает с картата”, допълва изданието и припомня: „Проектът на здравна карта предизвика преди месец остри критики сред лекарите и кметовете на големите градове. Според Българския лекарски съюз проектът предвиждал без финансиране от здравната каса да останат около 6000 излишни болнични легла. От БЛС твърдят, че „в голямата си част документът не отразява становищата на комисиите за изготвяне на областните здравни карти, подходено е напълно механично, като в някои случаи са допуснати и очевидни недоразумения”.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев обяви, че несъгласията на съсловието ще бъдат взети предвид”.

На въпрос на „24 часа” готов ли е окончателният вариант на картата, от здравното министерство снощи отговориха, че екипът нанася поправки и уточнява цифри до последно, информира още изданието.

Още от думите на Борисов на тема здравеопазване четем в „Труд”. „Корупцията, ако има такава, я правят докторите или Здравната каса”, заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов”, пише вестникът.

„Министър-председателят отбеляза, че за тази година правителството е отделило 4,7 млрд. лева за здраве и при тези суми в сектора всички лекари и медицински сестри трябва получават заплатите си навреме, визирайки проблемите в лечебниците в Ловеч и Враца”, допълва изданието.

„Има болници и доктори, които си гледат работата, и други, като във Враца, сложили си частна болница в двора - скъпите пътеки в частната болница, а евтините - в държавната. Това не може да продължава, защото това са вашите пари, каза Борисов”, пише пък „Стандарт”.

И още: „Докторите говорят. Щом те са доволни, надявам се и пациентите да са доволни. Помните асансьорите какви бяха, постоянно закъсваха. Плюс реанимациите... 4,7 млрд. тази година са за здравеопазване. Разпоредил съм доктори, санитари и сестри да си получат заплатите. Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищват - и да си отидат на мястото, за където са, ако са корумпирани, коментира още министър-председателят. И обобщи: Как може при такова огромно финансиране да говорим, че няма пари за здравеопазване? Това е грехота!”

„Сега” пък информира за нормативни промени, предложени от ДАНС и премиера, които засягат всички организации в държавата. „ДАНС ще вкарва свои агенти на прикритие в министерства и други институции, както и във фирми и фондации, без изобщо да уведомява техните ръководства. Служители на агенцията ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. Ще могат да се вербуват и хора, които вече са на щат в съответните фирми или ведомства.

Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от ДАНС и премиера Бойко Борисов промени в правилника за прилагане на закона за агенцията, публикувани в портала за обществени консултации. Така полицейщината на днешните управляващи ще надмине тази на комунистическите тайни служби”, пише всекидневникът.

„В момента, за да може да се вкара служител на агенцията под прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество. Целта е да няма безконтролна намеса в работата на министерство или фирма, както и агенти на различни структури да не се разработват взаимно, без да знаят”, отбелязва публикацията и пояснява: „Сега ДАНС настоява за пълна конспирация, като се оправдава с „динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност”.

„Самият институт на прикриване на служители се прилага едва след като е налице доказана оперативна необходимост, а съгласно правилника такава оперативна необходимост е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на агенцията не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на служители на прикритие”, пише ДАНС. Според ДАНС това поставя въпрос за своевременност на организирането на прикритие на служителите й”, четем още в изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vK8h

Гост 29.05.2018 12:29:49

Тиквата е плод под прикритие на ряпа. Такива простотии да си ги мислиш както и да е , но да си премиер на европейска държава и да ги казващ на глас е обида за обществото което търпи пълни тъпанари прочели една книга да стоят начело и 'да управляват. Очаквам сега с тези писания ДАНС да ми изпрати една по-хубава медицинска сетра под прикритие и на която е разрешено по устав и ведомствен секс за целите на слухтенето и борбата с лекарите.

Не е полит-коректно:) 29.05.2018 13:08:39

Сега на мода са джендърите, а не сестричките от соца. И ако щете и можете, "борете" се с тях:)

Една 29.05.2018 10:29:52

Господин Премиер , Да не мислите , че " корумпираният директор " е дал разрешително за дейност на печелившата частна болница . Във Видин един директор " пусна " частна инвазивна кардиология в двора на Държавната болница и вие сега го връщате на бял кон . Аз си мисля , че сега се търсят директори , които не да стабилизират , а да доведат до крах областните болници и всеки , който се опитва да спре процеса е излишен в схемата .

Гост 29.05.2018 09:51:17

Бай Тошо е жив.

Гост 29.05.2018 12:34:50

Аз това поне от 5 години си го мисля, че комунетата от ГЕРб са изровили правешкия селяндур от гроба и със средствата на биониката и роботиката са сглобили някакъв хуманоид, който сега с целия речников фонд на оня кретен ни се представя за настоящия премиер.

Гост 29.05.2018 09:50:05

Бившата Държавна сигурност се завръща в най-чист вид.

Banditite stanaha Darjavata 29.05.2018 09:40:47

,, Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищват - и да си отидат на мястото, за където са-,,A te sa za Zatvor/Ako ne sa ot GERB ili da se otchitat redovno/Ovo je Reket !


Още новини
Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство
21.07.2019 10:20:16 Надежда Ненова

Доц. Мангъров: Медицината се основава на знания, на опит и е донякъде изкуство

Доц. д-р Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киро ...

 Експертите на УМБАЛ
20.07.2019 12:11:42

Експертите на УМБАЛ "Александровска" обучават 15 лекари от 7 държави

 Експертите на УМБАЛ "Александровска" пак обучават чужди специалисти в областта на невромуск ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...