Събота, 18 Август 2018
29
май
7
 

От печата: Здравната карта, премиерът за сектора, нови нормативни промени

Вторник, 29 Май 2018 | 09:17:17


„Проектът на Национална здравна карта (НЗК) ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет във вторник, обяви премиерът Бойко Борисов, докато откриваше новото отделение в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив”, пише днес „24 часа”.

„Най-сетне са готови със здравната карта”, уточни министър-председателят. Той обясни, че ресорният министър Кирил Ананиев не е с него именно защото е зает с картата”, допълва изданието и припомня: „Проектът на здравна карта предизвика преди месец остри критики сред лекарите и кметовете на големите градове. Според Българския лекарски съюз проектът предвиждал без финансиране от здравната каса да останат около 6000 излишни болнични легла. От БЛС твърдят, че „в голямата си част документът не отразява становищата на комисиите за изготвяне на областните здравни карти, подходено е напълно механично, като в някои случаи са допуснати и очевидни недоразумения”.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев обяви, че несъгласията на съсловието ще бъдат взети предвид”.

На въпрос на „24 часа” готов ли е окончателният вариант на картата, от здравното министерство снощи отговориха, че екипът нанася поправки и уточнява цифри до последно, информира още изданието.

Още от думите на Борисов на тема здравеопазване четем в „Труд”. „Корупцията, ако има такава, я правят докторите или Здравната каса”, заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов”, пише вестникът.

„Министър-председателят отбеляза, че за тази година правителството е отделило 4,7 млрд. лева за здраве и при тези суми в сектора всички лекари и медицински сестри трябва получават заплатите си навреме, визирайки проблемите в лечебниците в Ловеч и Враца”, допълва изданието.

„Има болници и доктори, които си гледат работата, и други, като във Враца, сложили си частна болница в двора - скъпите пътеки в частната болница, а евтините - в държавната. Това не може да продължава, защото това са вашите пари, каза Борисов”, пише пък „Стандарт”.

И още: „Докторите говорят. Щом те са доволни, надявам се и пациентите да са доволни. Помните асансьорите какви бяха, постоянно закъсваха. Плюс реанимациите... 4,7 млрд. тази година са за здравеопазване. Разпоредил съм доктори, санитари и сестри да си получат заплатите. Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищват - и да си отидат на мястото, за където са, ако са корумпирани, коментира още министър-председателят. И обобщи: Как може при такова огромно финансиране да говорим, че няма пари за здравеопазване? Това е грехота!”

„Сега” пък информира за нормативни промени, предложени от ДАНС и премиера, които засягат всички организации в държавата. „ДАНС ще вкарва свои агенти на прикритие в министерства и други институции, както и във фирми и фондации, без изобщо да уведомява техните ръководства. Служители на агенцията ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. Ще могат да се вербуват и хора, които вече са на щат в съответните фирми или ведомства.

Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от ДАНС и премиера Бойко Борисов промени в правилника за прилагане на закона за агенцията, публикувани в портала за обществени консултации. Така полицейщината на днешните управляващи ще надмине тази на комунистическите тайни служби”, пише всекидневникът.

„В момента, за да може да се вкара служител на агенцията под прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество. Целта е да няма безконтролна намеса в работата на министерство или фирма, както и агенти на различни структури да не се разработват взаимно, без да знаят”, отбелязва публикацията и пояснява: „Сега ДАНС настоява за пълна конспирация, като се оправдава с „динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност”.

„Самият институт на прикриване на служители се прилага едва след като е налице доказана оперативна необходимост, а съгласно правилника такава оперативна необходимост е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на агенцията не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на служители на прикритие”, пише ДАНС. Според ДАНС това поставя въпрос за своевременност на организирането на прикритие на служителите й”, четем още в изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
64BP

Гост 29.05.2018 12:29:49

Тиквата е плод под прикритие на ряпа. Такива простотии да си ги мислиш както и да е , но да си премиер на европейска държава и да ги казващ на глас е обида за обществото което търпи пълни тъпанари прочели една книга да стоят начело и 'да управляват. Очаквам сега с тези писания ДАНС да ми изпрати една по-хубава медицинска сетра под прикритие и на която е разрешено по устав и ведомствен секс за целите на слухтенето и борбата с лекарите.

Не е полит-коректно:) 29.05.2018 13:08:39

Сега на мода са джендърите, а не сестричките от соца. И ако щете и можете, "борете" се с тях:)

Една 29.05.2018 10:29:52

Господин Премиер , Да не мислите , че " корумпираният директор " е дал разрешително за дейност на печелившата частна болница . Във Видин един директор " пусна " частна инвазивна кардиология в двора на Държавната болница и вие сега го връщате на бял кон . Аз си мисля , че сега се търсят директори , които не да стабилизират , а да доведат до крах областните болници и всеки , който се опитва да спре процеса е излишен в схемата .

Гост 29.05.2018 09:51:17

Бай Тошо е жив.

Гост 29.05.2018 12:34:50

Аз това поне от 5 години си го мисля, че комунетата от ГЕРб са изровили правешкия селяндур от гроба и със средствата на биониката и роботиката са сглобили някакъв хуманоид, който сега с целия речников фонд на оня кретен ни се представя за настоящия премиер.

Гост 29.05.2018 09:50:05

Бившата Държавна сигурност се завръща в най-чист вид.

Banditite stanaha Darjavata 29.05.2018 09:40:47

,, Оттам нататък прокуратурата и службите да ги разнищват - и да си отидат на мястото, за където са-,,A te sa za Zatvor/Ako ne sa ot GERB ili da se otchitat redovno/Ovo je Reket !


Още новини
Хора без фармацевтично образование продават лекарства
17.08.2018 17:09:50

Хора без фармацевтично образование продават лекарства

Близо 400 проверки са извършили контролните органи на ИАЛ през миналата година. Това показват дан ...

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков
17.08.2018 16:18:28

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...