Събота, 19 Януари 2019
01
ноем
1
 

От печата: За новия министър, за свършеното от досегашния, за агресията срещу медици

Сряда, 01 Ноември 2017 | 10:10:58
1

„Кой ще е новият здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов, е загадка дори за повечето лидери в ГЕРБ. 48 часа след подадената оставка от проф. Николай Петров се знае единствено, че здравното министерство временно ще бъде поето от з

„Кой ще е новият здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов, е загадка дори за повечето лидери в ГЕРБ. 48 часа след подадената оставка от проф. Николай Петров се знае единствено, че здравното министерство временно ще бъде поето от зам.-министър Мирослав Нейков“, четем днес в „24 часа“.

„Слухове в здравните кръгове твърдяха, че анестезиологът има най-големи шансове да влезе в министерския кабинет. „Аз лично опразвам своя кабинет, тъй като не знам кой ще е министър и дали ще работя с него“, коментира откровено д-р Ненков пред „24 часа“ снощи, след като почти през целия ден бе ангажиран със служебните дела в министерството“, допълва изданието, като уточнява, че заместникът на проф. Николай Петров не е получавал покана за министерски пост.

Вестникът се спира и на ситуацията във ВМА с думите: „В понеделник правителствени източници регистрираха сериозна активност на различни лобита за това кой ще поеме контрола във Военномедицинска академия и почти никакъв интерес към поста здравен министър. Временен шеф на ВМА е проф. Венцислав Мутафчийски, който изпълнява длъжността от момента, в който Петров стана министър.

Военният министър Красимир Каракачанов, който ще обяви конкурса във ВМА, очаква поне 3-ма кандидати за началник на една от най-добрите български болници.“

„Стандарт“ пък пита болничен директор с какво ще бъде запомнена работата на проф. Петров като министър. „През тези 6 месеца той събра една огромна база данни от всички лечебни заведения, а до този момент нямаше такава. Тя показва, примерно, колко струва скенерът в „Пирогов“, на каква цена е бил купен, колко струва същата апаратура в Пловдив, Варна, Ловеч. Когато се съпоставят тези данни, започват да излизат неща, които не са лицеприятни за някого. Това е. Една от идеите, които проф. Петров искаше да реализира, е да се въведе пределна цена на медицинските изделия. Споделял е, че трябваше да има регистър за фонда за лечение на деца в чужбина, да се види къде се дават парите, как се използват, какво се случва след такова лечение, има ли ефект, няма ли. Защото това наливане на пари, без да се търси сметка какво се случва, мисля, че не е редно“, коментира пред изданието директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Ако трябва да обобщя, целта на проф. Петров беше да се направи един строг контрол на харченето на публичните средства. (…) Идеите му бяха наистина да се въведе ред в здравеопазването. Д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева от екипа му също се опитваха да се постигне точно това. След като „изгърмяха“ три болници, се видя, че буквално в двора им работят паралелни структури. Това също до този момент убягваше на предишните редовни министри“, отбелязва проф. Балтов и изразява предположение, че всичко това донякъде е допринесло за случилото се.

Проф. Балтов се спира и на агресията срещу медици, която се увеличава драстично през последните години. „Категорично не е нормално. Преди 20 години това нямаше как да се случи изобщо в България. Тогава на професията на лекарите и медицинските екипи се гледаше с респект. Като млад лекар в „Пирогов“ винаги съм се впечатлявал колко благодарни и доволни бяха пациентите след прегледа и терапията, която му е изписал лекарят. Сега някак си станахме едва ли не незначителни и дори пречим на хората. Пациенти се опитват да излеят върху нас целия си гняв, без ние да имаме някаква вина“, коментира той.

Темата за агресията е засегната и в „24 часа“. „За да може полицията да поеме охраната на „Пирогов“, се налага промяна в нормативната уредба. Това установила работна група между МВР и болницата, назначена от министър Валентин Радев.

Спешната болница да бъде охранявана от полиция, поиска шефът на здравното заведение проф. Асен Балтов, след като в петък наркозависимият Калоян Милев преби медицинска сестра, избяга от токсикологията на „Пирогов“ и се самоуби. За болницата отговаря и полицейски инспектор, но той няма охранителни функции. Болницата има договор с частна фирма, а МВР прави предписания и работи съвместно с нея. Така обаче се работи във всички лечебни заведения, които поемат спешни случаи в страната. Заради нападенията над медици бяха направени и съвместни екипи на прокуратурата и МВР, които работят приоритетно и денонощно при инциденти в лечебните заведения“, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A9n8

Гост 01.11.2017 12:20:49

А така Миро, знаеш вече къде са тоалетните в МЗ, облекчи се и си ходи


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...