Събота, 19 Януари 2019
11
май
 

От печата: За медсестрите, за източването на Касата, за проблемите в Ловеч

Петък, 11 Май 2018 | 09:21:47


„За последните 20 години от България са си тръгнали близо 30 000 медицински сестри. В момента у нас работят едва 26 000, като само в извънболничната помощ недостигът им е с 11 хил., а в болничната близо три пъти повече. В световен

„За последните 20 години от България са си тръгнали близо 30 000 медицински сестри.

В момента у нас работят едва 26 000, като само в извънболничната помощ недостигът им е с 11 хил., а в болничната близо три пъти повече.

В световен мащаб очакванията са те да намалеят с 18 милиона до 2021 година.

Страната ни вече достигна критичния минимум и от акушерки. Недостигът е около 3000 - толкова, колкото и фелдшери. Нужна е дългосрочна стратегия и реформа в здравната ни система, категорични са хората в бели престилки”. Това четем днес в „24 часа”, който се спира на предстоящия протест на професионалистите по здравни грижи.

„Основното искане е да почне поетапно увеличение на заплатите. Настояват да станат 3 минимални - около 1500 лева.

„Това може да стане чрез правилно финансиране на клиничните пътеки или чрез смяна на финансовия модел на управление на здравната система. Структурите, които са под ръководството на МЗ - спешна помощ, психиатриите, социалните домове за деца, вече имат поетапно увеличение на заплатите си и това стана вследствие на протеста ни през октомври 2017 г.”, казва Василева”, допълва изданието, като посочва, че в много общински болници здравните работници получават почти минималното за страната, което не отговаря на висококвалифицирания им труд с високата професионална отговорност, която носят.

Според Василева трябва да се уеднаквят правилата, по които бордовете на всяка болница определят заплащането, защото сега има огромна вътрешна миграция цели екипи сменят работното си място в търсене на по-добри условия. Други пък избират Европа, защото дипломите им се признават, а там получават добра професионална реализация. Всичко това пречи на сформирането на екипи и на оказването на добра медицинска и здравна грижа, отбелязва още вестникът и посочва: „Утре професионалистите по здравни грижи излизат, за да бъдат чути не само от държавата, но и от пациентите и работодателите си”.

Всички печатни издания отразяват информацията по случая с източването на Касата, заради който бяха арестувани нейни служители. „С дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки фантоми задържаните със зрелищен арест в сряда в Пловдив служители на Здравната каса и техни съучастници са успели да присвоят 1,1 млн. лева от скъпо струващото безинтерфероново лечение на хепатит С. Това стана ясно на пресконференция вчера, в която участваха окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, неговият заместник и наблюдаващ прокурор по досъдебното производство Гавраил Гавраилов и шефът на местната полиция Атанас Илков”, пише „Стандарт”.

„Според обясненията им престъпната схема е започнала да действа преди година и половина. Тогава собственикът на верига аптеки Николай Атанасов, който е смятан за тартор на групата, заедно с шефа на дирекция "Договаряне и контрол по изпълнение на медицинска помощ, дентална помощ и аптеки" д-р Иван Деспотов сметнали, че е възможно да бъде източвана Здравната каса.

За целта решили да използват фалшиви документи, включващи лични данни на пациенти с хепатит С, регистрирани в Здравната каса, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства, чиято цена достига до 35 000 лева. Д-р Деспотов бил наясно, че заради слабости в софтуера на НЗОК контролът на изписаните лекарства се осъществява до 3 месеца след тяхното получаване. Така е било възможно един пациент да си получава лекарството веднъж напълно реално от съществуваща аптека и втори път фиктивно от аптеката фантом и това да не бъде засечено от властите”, разказва всекидневникът.

„Дума” се спира на проблемите в ловешката болница. „Инспекцията по труда в Ловеч е издала предписание на ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в града да изплати възнагражденията на работещите там за февруари и март, които, заедно с обезщетенията за пенсионираните възлизат на около 500 хил. лв., съобщи директорът на инспекцията Митко Митев. По думите му инспекцията се е самосезирала по случая”, информира публикацията.

„Влязохме на проверка, за да установим какви точно са задълженията към работниците. До този момент предписанията са били изпълняване в срокове и не се е налагало санкциониране на болницата”, обясни Митев.

Заради забавените заплати и неясното бъдеще на лечебното заведение вчера медиците излязоха на поредния си протест и отново блокираха за около 30 минути движението по една от основните улици в града. За днес, когато е празникът на Ловеч, те готвят протестно шествие”, пише още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UgRK


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...