Сряда, 19 Юни 2019
20
юни
 

От печата: Делото срещу Москов, проблемите на хората с увреждания, цената на билет до САЩ

Сряда, 20 Юни 2018 | 09:22:29


Делото срещу бившия здравен министър очаквано привлича вниманието на днешната преса. „Премиерът Бойко Борисов и министри от втория му кабинет ще бъдат сред свидетелите по делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника

Делото срещу бившия здравен министър очаквано привлича вниманието на днешната преса. „Премиерът Бойко Борисов и министри от втория му кабинет ще бъдат сред свидетелите по делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима. Това вероятно ще стане през есента, когато процесът ще тръгне по същество”, пише „24 часа”.

„Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините „Пентаксим”, „Еувакс Б”, дарени от Турция, и „Тетадиф”, които пък ние даряваме на южната ни съседка. Във вторник приключи разпоредителното заседание по делото, а на 12 септември ще се обсъждат свидетелите. Адвокатът на Москов - Менко Менков, иска от 211 явни и 10 тайни свидетели 180 да бъдат заличени от списъка и делото да се гледа по съкратената процедура. Премиерът и министри бяха разпитвани и през зимата на 2017 г., когато започна разследването”, обобщава изданието.

„Не съжалявам за абсолютно нищо, което съм направил, защитили сме държавния и обществен интерес, и здравен, и финансов”, коментира Москов”, допълва вестникът.

Ежедневниците отразяват и поредицата от новини от вчерашния ден, засягащи хората с увреждания. „Очакваната вчера развръзка за хората с увреждания се отлага за пореден път. Омбудсманът Мая Манолова остана сама със своя законопроект за личната помощ - не го подкрепиха нито организациите на хора с увреждания, нито синдикати, работодатели и МФ. Мотивите са тези, които бяха изтъквани в последните дни - че проектът решава проблемите на малка част от хората с увреждания”, четем в „Сега”.

„На заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Манолова обяви, че за нейния проект са необходими 100 млн. лв. допълнително. Тя предлага всички 77 хиляди българи с право на чужда помощ да получат добавка за личен асистент, като за най-тежките случаи тя трябва да покрива 8 часа на ден, а за по-леките е 2 часа. Кой от колко има нужда, трябва да се прецени с индивидуална оценка. В момента хората с над 90% увреждане, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават около 94 лв. към пенсията си по линия на НОИ. Реалната помощ обаче - личните асистенти, е дефицитна. Според Мая Манолова по асистентски програми се подпомагат 14 000 души, а според справка на АСП за в. „Сега” за първите 4 месеца на годината бюджетът е платил 13.6 млн. лв. за обхващане на 18 587 лица в услугата средномесечно. Отделно се плащат интеграционни добавки за други нужди и целеви средства за протези и пр. Тази година за интеграция на хора с увреждания без добавките за децата има 268 млн. лв. Ясни разчети за какъв бюджет се говори, вчера не бяха дадени”, отчита изданието и отбелязва: „Предложенията на Мая Манолова касаят основно семейства на деца с тежки увреждания. Затова гласовете в съвета основно са били, че личният асистент е една от много социални услуги в сектора”.

Въпреки негативните становища в крайна сметка се реши работещите идеи на омбудсмана да бъдат пришити към другите законопроекти за хората с увреждания, които в момента се подготвят от работна група, посочва публикацията.

„Монитор” се спира на решението на ВАС, което също бе оповестено вчера. „Върховният административен съд (ВАС) отмени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, според които добавките на хора с увреждания се уеднаквяваха. Това означава, че отпадат месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход”, пише вестникът и уточнява: „Решението си петчленният състав на ВАС обоснова с това, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото водещият критерий според Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера й са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Унифицирането на размера на добавката щяло да създаде обективни пречки за осигуряване на социална интеграция на хората с увреждания и препятства упражняването на основните им права и свободи, гарантирани с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на конкретното лице с трайни увреждания и със степента на намалена работоспособност, или вида и степента на увреждането, категорични са съдиите”.

„Дума” акцентира върху пътуването на зам.-социален министър до САЩ във връзка с форум, засягащ хората с увреждания, и по-специално върху цената на билета за пътуването. „Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е летяла за командировка в Ню Йорк за 8300 лв., призна вчера тя в ефира на Би Ти Ви. Димитрова пътувала дотам в бизнес класа, а държавният експерт от отдел „Интеграция на хората с увреждания” в МТСП Надежда Харизанова, която пътувала с нея, била в икономичната класа срещу 2016 лв. Скандалът с командировката им до САЩ се развихри, след като майки на деца с увреждания протестираха срещу огромната сума за воаяжа. Според съобщения в медиите общата сума за командировката била 16 000 лв.”, пише вестникът.

„Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум, на който получи похвали от всички страни”, оправда се вчера Димитрова в телевизионно интервю. „Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента. Най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила. Това, което като реформа в момента сме стартирали, е да насочваме държавния ресурс към по-конкретни и видими резултати за хората, които подкрепяме”, обясни Димитрова”, разказва материалът.

„На въпрос какъв е резултатът от събитието, тя посочи, че двамата представители на МТСП са участвали в съпътстващо събитие, на което е представен „опитът и напредъкът на България по деинституционализацията на грижата за деца в България, особено с акцента за закриване на всички институции за деца с увреждания”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ug45


Още новини
НЗОК няма основаниe да отказва плащане за външни консултанти в болниците
19.06.2019 17:48:37 Надежда Ненова

НЗОК няма основаниe да отказва плащане за външни консултанти в болниците

От 1 юни влизат в сила новите цени на клиничните пътеки, които касая ...

Двойно са намалели болните от туберкулоза у нас за 10 години
19.06.2019 17:02:04

Двойно са намалели болните от туберкулоза у нас за 10 години

Заболеваемостта от туберкулоза е намаляла от 38 на 100 000 през 2008 г. до 18,4 на 100 000 през 2 ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...