Четвъртък, 24 Септември 2020
16
май
 

От печата: Все повече българи се лекуват зад граница

Понеделник, 16 Май 2016 | 15:08:25


„И през 2015 г. се запазва тенденцията да расте броят на българските граждани, които се лекуват в чужбина.

„И през 2015 г. се запазва тенденцията да расте броят на българските граждани, които се лекуват в чужбина. Освен хората, които избират лечение навън за собствена сметка и за които няма статистика, все повече са и пациентите, чиито разходи за лечение извън страната се поемат от публични фондове - здравната каса или от бюджета на здравното министерство”, четем днес в „Сега”.

„477 души са се лекували в Европейския съюз по линия на здравната каса през 2015 г. През 2014 г. те са били с 53 по-малко, през 2013 г. - със 113 по-малко. През 2007 г. хората, за които НЗОК е платила, са общо едва 9. Става дума само за планово лечение, като в огромния брой от случаите то е платено изцяло от касата. НЗОК е длъжна да плаща за лечение, което е и в нейния пакет, но не може да се осигури у нас, например при по-сложни или тежки случаи поради липса на апаратура или специалисти”, пише изданието.

„Основно в ЕС се пътува най-вече за онкологични заболявания, за които няма терапия у нас, за сложни хирургични и ортопедични операции, за очни операции и за химиотерапия с нови медикаменти. НЗОК обаче не поема разходи за път, престой на близки, потребителски такси. Отделно касата плаща и за спешно лечение, когато то се наложи на наши граждани в евросъюза”, информира ежедневникът и допълва: „Затова и сумата, която касата плаща за лечение в ЕС, се е увеличила почти 30 пъти от 2009 до 2014 г. През 2009 г. разходите по това перо са били 2.2 млн. лв., а през 2014 г. - над 60 млн. лв. През 2015 г., въпреки по-големия брой лекувани българи, разходът на касата е едва 30 млн. лв., но това се дължи на факта, че НЗОК спря да плаща за част от лечението и трупа дългове към чуждите клиники.”

От „Монитор” пък научаваме от какво най-често се лекува българинът у нас. „Българинът иска най-често от своето джипи направление за кардиолог и ендокринолог. Това показва справка на Националната здравноосигурителна каса за две години назад и за първото тримесечие на 2016-а, изготвена по искане на "Монитор".

Тенденцията е напълно обяснима, след като у нас броят на хипертониците, които ползват лекарства с намаление по линия на касата, надхвърля 1,2 млн. души, коментира председателят на Българската лига по хипертония проф. д-р Светла Торбова. Има обаче и такива, които сами си купуват медикаментите. С техния брой се оказва, че всеки четвърти у нас е хипертоник, допълни водещият кардиолог. По думите на проф. Торбова в последните години зачестяват случаите на високо кръвно сред хората в млада и средна възраст за разлика от преди две десетилетия, когато се смяташе, че това е заболяване на хората предимно в пенсионна възраст”, пише изданието и уточнява: „Инфарктът пък покосява около 15 000 българи всяка година. 66 на сто от смъртните случаи са предизвикани от сърдечен удар, показват данни на Националното кардиологично дружество.

Кардиолозите посочват като основни причини за това нелекуваното високо кръвно налягане, обездвижването, затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушенето. Едва след тези фактори те споменат наследствеността.”

„Труд” информира, че днес ще се проведе среща между образователния министър Меглена Кунева и студенти по медицина. Тя е във връзка с отказаните им от държавата евростипендии. „Според новата промяна европейски стипендии ще получават само студентите, които се обучават в т.нар. приоритетни професионални направления. Те са само 32 на брой, като в тях не влиза медицината. Това предизвика недоволството на много от учещите, чиито специалности са неприоритетни”, припомня ежедневникът.

Друг материал във вестника информира, че община Пловдив прави нов опит за спасяване на МБАЛ "Свети Мина" от фалит с финансова инжекция от 1 млн. лв., която ще бъде гласувана на сесията на местния парламент във вторник.

„На 2 916 843 лв. възлизат към момента просрочените задължения на бившата Първа градска болница, а с общинския транш ще се покрият най-неотложните плащания към кредиторите и ще се предотврати неблагоприятния изход за лечебното заведение, пише в обосновката на предложението, внесено в ОбС от ресорния за здравеопазването зам.-кмет Розалин Петков. Успоредно с това от дълготрайните материални активи на МБАЛ "Свети Мина" ще бъде отписан родилният дом "Весела", чиято балансова стойност към 31 март 2016 г. възлиза на 423 436,88 лв. Родилният дом се предава на кмета на Пловдив за управление и разпореждане”, четем във вестника.

„24 часа” пък разказва за състоянието на друга пловдивска болница. „Оголени тухли по фасадата, запуснат двор, потънал в бурени и тръни, поникнала трева във фугите на паважната настилка, заключени помещения. Такова е състоянието на пловдивската белодробна болница, която от година е закрита. Някогашната специализирана лечебница срещу туберкулоза и заболявания на дихателните органи тъне в разруха, установи репортерска проверка. Апетитният имот на бул. "Цариградско шосе" е под ключ. Частна охранителна фирма е заприщила с желязна верига и катинар входната врата”, описва ситуацията публикацията.

От нея научаваме още, че единственият останал в сградата е временният управител на болницата д-р Георги Странджев, който обаче отказал да разговаря с журналистите.

„Както "24 часа" писа, в общинския съвет на Пловдив е депозирано предложение за сливане на закритата белодробна болница с общинската МБАЛ "Св. Пантелеймон", известна като Втора градска. Вносителят не е уточнил какво ще стане с имота на "Цариградско шосе" след евентуалното обединение.

"Управителят на "Св. Пантелеймон" доц. Петко Недев в момента пише концепция", каза кметът на Пловдив Иван Тотев. Един от вариантите бил сградата на белодробната болница да се ползва за следболнично лечение и да привлича пари по клинични пътеки. Така Втора градска щяла да разшири дейността си.

Лечебницата в кв. "Кючук Париж" се слави с най-доброто неврологично отделение в града. Заведението обаче за първи път излезе на загуба с 600 000 лв., защото касата не му платила надлимитните разходи.

Очакванията са "Св. Пантелеймон" да тръгне нагоре, след като придобие базата на белодробна болница. Тя обаче е в трагично състояние и ще изисква голяма инвестиция, за да започне да функционира отново като здравно заведение”, отбелязва „24 часа”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dWbe


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Гърция: Лекари протестират срещу недостига на персонал и легла в държавните болници
24.09.2020 13:36:15

Гърция: Лекари протестират срещу недостига на персонал и легла в държавните болници

В Гърция протестират лекари, учители и ученици, оргинизирана е демонстрация пред Министерството н ...

Продължават номинациите за „Лекар на годината 2020“
24.09.2020 12:57:15

Продължават номинациите за „Лекар на годината 2020“

По-малко от месец остава до церемонията „Лекар на годината 2020", която ще се проведе на 19 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...