Събота, 19 Януари 2019
22
ноем
 

От печата: Бюджет и заплащане на лекари, новият дом на ЕМА, агресия срещу медици

Сряда, 22 Ноември 2017 | 09:56:25


Въпреки допълнителните 200 млн. лв. за болнична помощ в бюджета за догодина, финансирането не е достатъчно. Това заявява в интервю за „Монитор” председателят на Акредитационния съвет на БЛС д-р Юлиан Йорданов. „Цените на клиничните пъ

Въпреки допълнителните 200 млн. лв. за болнична помощ в бюджета за догодина, финансирането не е достатъчно. Това заявява в интервю за „Монитор” председателят на Акредитационния съвет на БЛС д-р Юлиан Йорданов. „Цените на клиничните пътеки не са увеличавани от близо десет години. Редно е това да се направи, този въпрос постави на свое заседание управителният съвет на БЛС и на заседанието си с колегията в Кърджали през уикенда. Консумативите - парно, електричество, вода, се увеличават, а клиничните пътеки, които са основното финансиране на лечебните заведения, остават същите. Компенсацията идва от заплащането на медицинските специалисти и лекарите”, посочва той.

Заплащането е и първата причина, отбелязвана от младите лекари за напускане на страната, става ясно от думите на д-р Йорданов. Тя обаче не е най-важната, тъй като веднага след нея те посочват възможност за по-добра специализация и кариерно развитие зад граница. „Ако съберем последните две причини, в процентно съотношение те са водещи спрямо парите. Веднага след тях лекарите посочват проблемите в здравната система в България”, информира той и допълва: „Усилията на всички, които имат отношение към здравеопазването, трябва да бъдат насочени точно за решаване на тези проблеми. Едва след като бъдат решени, младите хора ще предпочитат да остават на специализация в своята страна. Тогава ще има и отлив на желаещи да заминават.”

Някои от печатните издания се спират на избора на нов дом за два европейски органа – ЕМА и Европейския банков орган. В „Капитал Daily” четем: „Ден след историческата победа на Григор Димитров на последния турнир на ATP в Лондон България претърпя очаквано поражение в избора на ново място за базираните в британската столица две агенции на Европейския съюз - Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО). Те трябва да напуснат Великобритания заради решението на страната да напусне ЕС и за тяхното приемане се разгоря битка между всички оставащи страни членки - в ЕАЛ например работят 900 високоплатени експерти, а агенцията ежедневно генерира поръчки за изследвания и анализи към университети, лаборатории и фармацевтични фирми. В крайна сметка лекарствената агенция отива Амстердам, а банковият орган в Париж”, пише вестникът и коментира: „София беше сред аутсайдерите още от самото начало - след дълго колебание България подаде молбата си да приюти ЕАЛ в последния момент, а оценките на самата медицинска агенция и Европейската комисия за предложеното от българската столица бяха, меко казано, обезкуражаващи. Ден преди самото гласуване в понеделник Ladbrokes, сайтът за онлайн залагания, даваше на София 50/1 шанс за победа. По време на самото гласуване София е получила само три точки в първия тур, т.е. България е гласувала сама за себе си.

Друга тема в днешната преса е нахлуването на психично болен мъж в Центъра по психично здравев Пловдив. „Психично болен мъж на 35 г. е нахълтал в понеделник с питбула си в поликлиниката на Центъра по психично здраве в Пловдив, където ударил с глава лекарка и блъснал медсестра. Двете медички не са пострадали сериозно и са на работа, но са изплашени. В шок са и колегите им”, четем в „24 часа”.

„Мъжът беше изключително агресивен. Водеше голямо и страшно куче. Започна да отваря вратите на всички кабинети, търсеше доктор, който не работи при нас. Крещеше, че щял да го убие. Насочи се към мен и заби глава в лицето ми. Медсестрата ми се притече на помощ, но и на нея налетя”, разказа началникът на приемно-диагностичния блок д-р Теодора Арабаджиева. Тя успяла все пак да изведе навън мъжа, а след броени часове полицията го издирила и го настанила в психиатрията”, разказва публикацията.

„Шефката на психиатрията д-р Мариана Господинова е получила уверение от Второ РУП в града, че охранителите ще могат да използват палки и други помощни средства при атака на агресивни пациенти”, информира изданието.

Няколко ежедневника пък отразяват решение за прекратяване на договор на лекар с РЗОК. „Личен лекар от Велинград остана без договор със Здравната каса заради отчетен преглед на починала пациентка. Въпреки че докторът се оправдал пред контролните органи, че ставало дума за техническа грешка, доводите му не били приети, тъй като проверка установила, че той и друг път вписвал прегледи на въпросната жена, която била мъртва. С решение от 2 ноември Административният съд в Пазарджик отхвърли жалбата на д-р Георги А. от групова практика „АПМПГП Медик-2000 Велинград” против заповед на Здравната каса в града, която оспорва първоначалното частично прекратяване на договора за оказване на първична извънболнична медицинска помощ. Съдът намира, че по делото е безспорно установено, че се касае за дейност, която е извършена и отчетена след датата, на която здравноосигуреното лице е починало - нарушение, извършено от общопрактикуващия лекар - съдружник в дружеството жалбоподател”, пише „Телеграф”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hxRw


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...