Неделя, 20 Януари 2019
29
март
 

От печата: Без пръстов отпечатък в болниците, болница запазва ръководството си, друга с допълнителни средства

Сряда, 29 Март 2017 | 15:08:25


Очаквано, новината за окончателната отмяна на системата за регистрация в болниците с пръстов отпечатък дне

Очаквано, новината за окончателната отмяна на системата за регистрация в болниците с пръстов отпечатък днес е във всички вестници. „Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовия отпечатък, който беше въведен при прием и изписване в болница. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са „дописали“ Закона за здравното осигуряване“ “, пише „Капитал Daily“.

„Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение. Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки“, допълва изданието и припомня: „С обнародването в Държавен вестник на съдебното решение електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения както в извънболничната, така и в болничната помощ.“

Някои издания отразяват резултатите от протеста на персонала в русенската болница във връзка с очаквана смяна на ръководството й. „Протестът на лекарите от русенската болница спаси шефа на лечебното заведение д-р Иван Стоянов.

Преди ден близо 100 души в бели престилки излязоха в подкрепа на настоящото ръководство на УМБАЛ-Pyce, което щеше да бъде сменено по искане на здравното министерство. След проведеното вчера извънредно общо събрание на акционерите на болницата обаче бе взето решение досегашният борд на директорите да продължи своята работа в същия състав“, пише „Телеграф“.

„До това решение се стигна, след като четирима от петимата предложени за влизане в новия борд си направиха отвод. В крайна сметка начело на болницата остава досегашният директор д-р Стоянов и неговият екип. Те бяха посрещнати от служителите на болницата с ръкопляскания след тричасовото общо събрание. Според персонала в лечебното заведение текат реформи, то е в стабилно финансово състояние и работи по редица европейски проекти“, допълва ежедневникът.

Вестниците пишат и за предстоящия конкурс за шеф на „Пирогов“, като отбелязват, че той ще се проведе по-рано от първоначално предвиденото. „С близо седмица по-рано е изтеглен конкурсът за избор на нов директор на „Пирогов“, става ясно от заповед на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Вместо на 25 април, както беше обявено първоначално, конкурсът ще се проведе на 19 април. Документите на кандидатите ще се приемат до 18 април“, четем в „Сега“, който уточнява, че в заповедта на министър Семерджиев за новата дата няма мотиви за изтеглянето на конкурса по-рано.

„В момента изпълняващ длъжността директор е проф. Асен Балтов, назначен на поста от Семерджиев на мястото на проф. Стоян Миланов. Той беше освободен заради дълговете на болницата. Смяната предизвика скандал и напускането на шефа на клиниката по детска травматология Атанас Кацаров, който обвини Балтов в опити за злоупотреби с ремонта на клиниката и в опит да я закрие“, припомня публикацията.

„24 часа“ пък информира за отпускане на средства на общинска болница. „Поредна финансова инжекция от 2 млн. лева подготвя пловдивската община за МБАЛ „Св. Мина“. Закъсалата болница дължи заплати на лекари и персонал, които се изплащат със закъснение и в непълен размер. Отделно има неразплатени сметки към доставчици на лекарства и консумативи“, съобщава материалът.

„Внесено е предложение местният парламент да одобри поредната финансова помощ“, поясни зам.-кметът Розалин Петков. Това ще стане на сесия в четвъртък. Градската управа е превела няколко транша за общо 2,5 млн. лева. Те обаче не успяха да вдигнат на крака МБАЛ „Св. Мина“, отбелязва изданието.

„Труд“ се спира на психичните ни проблеми. „Над 1 милион българи страдат от различни форми на депресивни разстройства. Това заяви пред „Труд“ психотерапевтът Красимира Попова по повод анализ на Евростат за проявите на заболяването през 2015 г. в страните от ЕС“, четем в ежедневника.

„Конкретният брой на българите, които страдат от депресия, е доста относителен, но цифрата от над 1 милион изобщо не е преувеличена“, категорична е Попова.

По думите й около 60-70% от българите са предразположени към развиване на депресивни разстройства. Основните причини за това са потиснат гняв, чувство за вина и страх. В момента съотношението между мъжете и жените, които страдат от психичното заболяване, е почти 50 на 50“, допълва вестникът.

„Българите сме доста травматични и емоционални и когато изразяваме яростта си по неправилен начин, ние или упражняваме насилие върху другите, или я поглъщаме в себе си. Повтарянето на тези действия води до развиване на депресивно състояние“, категорична е психотерапевтката“, пише още „Труд“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c3jM


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...