Събота, 19 Септември 2020
29
март
 

От печата: Без пръстов отпечатък в болниците, болница запазва ръководството си, друга с допълнителни средства

Сряда, 29 Март 2017 | 15:08:25


Очаквано, новината за окончателната отмяна на системата за регистрация в болниците с пръстов отпечатък дне

Очаквано, новината за окончателната отмяна на системата за регистрация в болниците с пръстов отпечатък днес е във всички вестници. „Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовия отпечатък, който беше въведен при прием и изписване в болница. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са „дописали“ Закона за здравното осигуряване“ “, пише „Капитал Daily“.

„Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение. Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки“, допълва изданието и припомня: „С обнародването в Държавен вестник на съдебното решение електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения както в извънболничната, така и в болничната помощ.“

Някои издания отразяват резултатите от протеста на персонала в русенската болница във връзка с очаквана смяна на ръководството й. „Протестът на лекарите от русенската болница спаси шефа на лечебното заведение д-р Иван Стоянов.

Преди ден близо 100 души в бели престилки излязоха в подкрепа на настоящото ръководство на УМБАЛ-Pyce, което щеше да бъде сменено по искане на здравното министерство. След проведеното вчера извънредно общо събрание на акционерите на болницата обаче бе взето решение досегашният борд на директорите да продължи своята работа в същия състав“, пише „Телеграф“.

„До това решение се стигна, след като четирима от петимата предложени за влизане в новия борд си направиха отвод. В крайна сметка начело на болницата остава досегашният директор д-р Стоянов и неговият екип. Те бяха посрещнати от служителите на болницата с ръкопляскания след тричасовото общо събрание. Според персонала в лечебното заведение текат реформи, то е в стабилно финансово състояние и работи по редица европейски проекти“, допълва ежедневникът.

Вестниците пишат и за предстоящия конкурс за шеф на „Пирогов“, като отбелязват, че той ще се проведе по-рано от първоначално предвиденото. „С близо седмица по-рано е изтеглен конкурсът за избор на нов директор на „Пирогов“, става ясно от заповед на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Вместо на 25 април, както беше обявено първоначално, конкурсът ще се проведе на 19 април. Документите на кандидатите ще се приемат до 18 април“, четем в „Сега“, който уточнява, че в заповедта на министър Семерджиев за новата дата няма мотиви за изтеглянето на конкурса по-рано.

„В момента изпълняващ длъжността директор е проф. Асен Балтов, назначен на поста от Семерджиев на мястото на проф. Стоян Миланов. Той беше освободен заради дълговете на болницата. Смяната предизвика скандал и напускането на шефа на клиниката по детска травматология Атанас Кацаров, който обвини Балтов в опити за злоупотреби с ремонта на клиниката и в опит да я закрие“, припомня публикацията.

„24 часа“ пък информира за отпускане на средства на общинска болница. „Поредна финансова инжекция от 2 млн. лева подготвя пловдивската община за МБАЛ „Св. Мина“. Закъсалата болница дължи заплати на лекари и персонал, които се изплащат със закъснение и в непълен размер. Отделно има неразплатени сметки към доставчици на лекарства и консумативи“, съобщава материалът.

„Внесено е предложение местният парламент да одобри поредната финансова помощ“, поясни зам.-кметът Розалин Петков. Това ще стане на сесия в четвъртък. Градската управа е превела няколко транша за общо 2,5 млн. лева. Те обаче не успяха да вдигнат на крака МБАЛ „Св. Мина“, отбелязва изданието.

„Труд“ се спира на психичните ни проблеми. „Над 1 милион българи страдат от различни форми на депресивни разстройства. Това заяви пред „Труд“ психотерапевтът Красимира Попова по повод анализ на Евростат за проявите на заболяването през 2015 г. в страните от ЕС“, четем в ежедневника.

„Конкретният брой на българите, които страдат от депресия, е доста относителен, но цифрата от над 1 милион изобщо не е преувеличена“, категорична е Попова.

По думите й около 60-70% от българите са предразположени към развиване на депресивни разстройства. Основните причини за това са потиснат гняв, чувство за вина и страх. В момента съотношението между мъжете и жените, които страдат от психичното заболяване, е почти 50 на 50“, допълва вестникът.

„Българите сме доста травматични и емоционални и когато изразяваме яростта си по неправилен начин, ние или упражняваме насилие върху другите, или я поглъщаме в себе си. Повтарянето на тези действия води до развиване на депресивно състояние“, категорична е психотерапевтката“, пише още „Труд“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sDpz


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...