Сряда, 23 Септември 2020
05
дек
 

От вестниците: Почти няма болници със спрени договори за нарушения

Понеделник, 05 Декември 2016 | 15:08:25


„Въпреки постоянните твърдения, че болниците източват здравната каса, спрените договори за отчитане

„Въпреки постоянните твърдения, че болниците източват здравната каса, спрените договори за отчитане на неизвършена дейност са почти нула, сочат данните на НЗОК. През 2015 г. прекратените контракти по отделни клинични пътеки са общо 103. За първите 6 месеца на тази година те са 56. Изцяло спрени са договорите на 3 болници. Основната причина обаче не е надписване на разходи и отчитане на неизвършени дейности, а липса на специалисти”, четем днес в „Сега”.

„През миналата година всичките 103 прекратени контракти по пътеки с общо 26 болници се дължат най-вече на липса на специалисти или на промяна в разрешителното за дейност - т.е. лечебното заведение или само се отказва от въпросната пътека, или кандидатства за друга, изискваща по-добра апаратура или пък по-квалифицирани специалисти.

През 2016 година има два отнети договора за нарушения - на болница в София и на болница във Враца. Те са за отчетена дейност, която не отговаря на изискванията, и то само по една пътека, с която лечебните заведения работят. Останалите анулирани договори отново са поради липса на специалисти или промяна в разрешителното за дейност. Три договора са прекратени не за друго, а защото самите болници са спрели работа”, допълва вестникът.

„От касата твърдят, че се опитват да наказват нарушенията, но болниците обжалват в съда почти всяка санкция - независимо дали става дума за глоба или за прекратяване на договор. В НЗОК нямат данни какъв е процентът на актовете, които падат в съда, но практиката е магистратите да решават в полза на лечебните заведения.

Касата и здравното министерство опитаха да решат въпроса по доста спорен начин - с промени в Закона за здравното осигуряване, предложени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за догодина. Те гласяха, че касата може да спира договори за нарушения дори и да тече обжалване в съда. Текстът очаквано беше отменен от депутатите, тъй като противоречи на редица други закони”, пише още изданието.

„Телеграф” пък информира за съдебно решение в Италия, засягащо столичния Медицински университет. „Италианските магистрати дадоха рамо на Медицинския университет в София. Областният административен съд на Лацио се произнесе в полза на искане, заведено от предишния ректор на МУ-София акад. Ваньо Митев. Местното министерство на образованието трябва и да възстанови разходите по делото на нашия ВУЗ.

Става дума за откриването на център за обучение на българското висше училище на територията на Швейцария и Италия”, пише вестникът и уточнява: „В съдебната зала българското медицинско училище се изправи срещу местното образователно министерство, министерствата на вътрешните и външните работи и Съюза на стоматолозите в Италия. Всички те обявиха, че са против МУ да открие център за обучение по медицина в швейцарския град Киасу на границата с Италия. В него италианците учат първите две години, докато карат предклинична подготовка. Когато вече трябва да започнат практиката си в болници, идват в България. Това става едва на третата година от следването им. Италианците обаче смятат, че по този начин източва студенти от техните университети, и са против работата на въпросния център.”

„Магистратите в Италия са постановили, че българският Медицински университет има право да отвори подобен център, защото той с нищо не ощетява италианските вузове. Тяхното тълкувание посочва, че българското висше училище просто е делокализирало работата си и в други държави, но не е заплаха за техния вътрешен прием и не ги конкурира. На финала магистратите настояват изгубилата страна (тоест трите министерства, цитирани в началото) да заплати на ищеца разноските по делото в размер на 2500 евро. Според настоящото ръководство на вуза приемът в Швейцария, където основно е изнесен центърът, ще се състои след внимателен анализ за това, какви са юридическите възможности центърът да работи без проблеми.”

Някои издания се спират и на отмяната на тест от лекарствена наредба. „Здравният министър в оставка Петър Москов оттегля предложението си пациентът да доплаща най-много до 60% от цената на най-евтиния препарат в съответната група за лекарствата, плащани частично от здравната каса. Това става ясно от предложение за промяна в правителствено постановление, пуснато за обществено обсъждане на сайта на МЗ”, четем в „24 часа”.

„Мотивът на министерството е, че "голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него". Това показал допълнителният анализ, който ведомството предприело след първото отлагане на влизането в сила на правилото. Според последния срок то трябваше да действа от януари 2017 г.”, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kb3n


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност
22.09.2020 17:06:22

Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност

Болницата в Момчилград спечели поредно дело срещу Здравната каса. МБАЛ „Д-р Сергей Ростовце ...

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието
22.09.2020 16:24:02

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието

Комплексният онкологичен център във Велико Търново приключи полугодието със загуба от 374 00 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...