Петък, 28 Февруари 2020
26
авг
 

От вестниците: Вътреболнични инфекции, пари за имунизационни справки, протест в Сапарева баня

Петък, 26 Август 2016 | 15:08:25


„17 870 е броят на регистрираните през 2015 г. инфекции, свързани с медицин

„17 870 е броят на регистрираните през 2015 г. инфекции, свързани с медицинското обслужване, известни още като вътреболнични, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, позовавайки се на данни от здравното министерство. Броят е малко по-нисък от регистрираните в предишни години над 18 000 случая”, пише днес „Сега”.

„Най-голям е броят на регистрираните инфекции на хирургичната рана и на пневмониите след интубация. "Прави впечатление голяма диспропорция на данните в отделните области на страната. Така например в област Монтана са регистрирани едва 13 вътреболнични инфекции, в Ловеч - 19, в Силистра 280, а в Габрово - 347. Голямата разлика се дължи не толкова на разлика в медицинското обслужване, колкото на разлика в начина на отчитане или по-скоро на неотчитане на всички случаи. Само така може да се обясни и това, че в област Перник за 2015 г. не е регистрирана нито една вътреболнична инфекция", отбелязват от центъра”, допълва публикацията.

И още: „В развитите страни се извършват множество подробни проучвания на вида и броя на вътреболничните инфекции. Според различни източници честотата на регистрираните инфекции варира в развитите страни между 3-4 до 10% от всички хоспитализирани пациенти, припомнят от ЦЗПЗ. При около 2 милиона хоспитализации в България годишно е реалистично вътреболничните инфекции да са между 60 000 и 200 000. "Отчитането официално на едва 17 870 инфекции означава, че или България е световен лидер в борбата с инфекциите, или просто те не се отчитат и регистрират", коментират от неправителствената организация.”

„Телеграф” сигнализира за поискани от лекар пари от дете за издаване на бележка за имунизации. „Семейни лекари от град Пещера вземали по 3 лв. за издаване на медицинска бележка на дете какви имунизации са му направени през годините.

Това алармира майка от родопското градче, според която имало и други ощетени от безкасовото плащане на "услугата". Родителките споделиха, че изпратили по-големите си деца да вземат заветния документ от джипито, но били принудени да платят 6 лв. за двете бележки”, разказва изданието.

„Една от възмутените майки се обадила на телефона в Националната здравноосигурителна каса и оттам и казали, че според Наредба №40, раздел 5 тези бележки били напълно безплатни. Потърпевшата твърди, че дори не е получила касов бон за платените медицински документи, но е силно огорчена от наглостта на общопрактикуващия лекар, който таксувал детето и му взел джобните, за да си получи парите за издадените бележки. От НЗОК посъветвали майката да подаде жалба срещу доктора, но тя отказала и се закани, че ще отпише децата си от пациентската листа на джипито, както и ще разгласи случая, за да няма други пострадали”, допълва вестникът.

„Дума” пък информира, че около 200 пациенти на специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня са протестирали заради недостиг на минерална вода. „Според тях това е причината процедурите в комплекса да не се правят пълноценно. Ползващите кабинетите и залите за процедури смятат, че 103-градусовата вода отива преобладаващо за гейзера, символ на курорта, който работи и през нощта заради туристите. Така им се осигурява атракция - водният стълб изригва на всеки 2 секунди на около 20 метра височина. По тази причина количеството вода към болницата е намаляло драстично. От санаториума обясниха, че в сряда през нощта гейзерът е бил пуснат, заради което не е имало вода за процедурите”, пише ежедневникът.

Според кмета на Сапарева баня Калин Гелев пък проблемът бил в течовете по водопровода за лечебното заведение: собственичката Искра Генкова-Капаноглу и управителят Станислав Павлов знаят, че дългогодишните тръби трябва да се подменят, но не са предприели нищо.

„Труд” съобщава за условна присъда, наложена на джебчийки, които обрали онкоболен. „Две сестри джебчийки се признаха за виновни и получиха условна присъда и пробация заради обир на 14 650 евро от онкоболен човек. Кражбата била извършена през юни 2010 г. в онкологичния диспансер във Враца, но доскоро Пенка и Елена Таневи се укриваха. Сестрите помагали на непълнолетната Евгения Василева, която е дъщеря на Пенка. Трите влезли в медицинското заведение и забелязали в един от кабинетите семейство, което било задрямало. Пенка и Елена останали в коридора да наблюдават да не мине някой, докато Евгения бързо влязла и взела чантата на Н. М., в която имало 14 650 евро. Парите били получени от мъжа В. М. за работа в Нигерия, откъдето той се завърнал поради заболяване и наскоро започнал лечение в онкологията. През март 2013 г. Евгения Василева била също осъдена. Цялата сума била върната на семейството, казаха вчера от прокуратурата”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V7ZJ


Още новини
Личните лекари ще издават болнични за карантина на идващи от Китай и Италия
27.02.2020 18:12:07

Личните лекари ще издават болнични за карантина на идващи от Китай и Италия

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) ...

Изследваните днес проби са отрицателни за коронавируса
27.02.2020 17:51:35

Изследваните днес проби са отрицателни за коронавируса

Днес в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...