Понеделник, 21 Януари 2019
17
ноем
 

Откриха първия семеен център за недоносени бебета

Петък, 17 Ноември 2017 | 15:47:50


В Световния ден на недоносените деца фондация „Нашите недоносени деца“ официално откри първия в България Семеен център „Малки чудеса“. Той е създаден благодарение на дарение. В центъра работят лекар, психолози, логопеди и консул

В Световния ден на недоносените деца фондация „Нашите недоносени деца“ официално откри първия в България Семеен център „Малки чудеса“. Той е създаден благодарение на дарение. В центъра работят лекар, психолози, логопеди и консултанти по кърмене.

Центърът е за деца като Самуил, който е роден в 7 месец. Детето освен, че е родено преждевременно, се и задушило при раждането и страда от детска церебрална парализа. „Не можеш да си щастлив, че детето се е родило, тъй като не знаеш дали е живо“, казва майка му  Мария Йорданова пред bTV. Бащата на Самуил Чавдар Йорданов, казва, че най-страшното е липсата на информация. Сега семейство Йорданови разчитат на първия Семеен център за недоносени бебета.

Преждевременно родените бебета са изложени на повече и специфични рискове, в сравнение с доносените бебета, казват от фондацията. Голяма част от усложненията, възникващи в следствие на тези рискове, могат да бъдат избегнати, или поне последствията от тях да бъдат намалени, ако тези рискове се проследяват внимателно и се реагира навреме. У нас обаче родителите рядко имат пълна и достъпна информация за това.

Услугите и специалистите на Семейния център подкрепят родителите в проследяването, превенцията, ранното откриване и ранната интервенция при състояния, характерни за недоносените деца, като: затруднения в говорното и двигателното развитие и координацията, нарушена памет и възможност за концентрация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, дисграфия, емоционални и психологически проблеми. Всички те могат да бъдат предотвратени или влиянието им върху детето да бъде драстично редуцирано, ако бъдат своевременно открити и се вземат мерки.

Стремежът на екипа е да осигури максимален обхват на дейността в подкрепа на децата и родителите. В центъра ще работят повече от 10 специалисти с квалификация за ранна психологическа, логопедична, двигателна и социална подкрепа на децата, включително чрез методи като арт-терапия, музикотерапия, ерготерапия. Ще бъдат разгърнати и редица услуги с основен фокус работа с родителите, обучаването им в някои специфики при отглеждането на недоносено, както и индивидуална и групова психологическа помощ за преодоляване на предизвикателствата, свързани с преждевременното раждане, родителството и партньорските взаимоотношения в семействата на недоносени деца. В дългосрочен план предвиждаме разширяване на дейността с включване на медицински услуги и рехабилитация, специално насочени към нуждите на недоносените деца.

По данни на фондацията 10% от новородените се раждат преждевременно; 30% от тези деца получават трайни увреждания, а 50% от недоносените деца се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални, поведенчески проблеми и проблеми в социалната интеграция. 70% от майките, родили твърде рано, страдат от посттравматичен стрес и 50% от тях не получават подкрепа за кърмене и достатъчна информация как да запазят лактацията си.

По думите на неонатолога д-р Радка Масларска вярата на близките е от основно значение за развитието на недоносените деца. „Един от акцентите в съвременната терапия по неонатология – майка и дете да бъдат заедно, семейството да бъде в контакт с децата“, каза пред bTV д-р Масларска.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nwgn


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...