Вторник, 22 Януари 2019
16
окт
7
 

Общината:

Основната причина за краха на болницата в Поморие са лимитите

Понеделник, 16 Октомври 2017 | 15:52:59
7

„Основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а

„Основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а и от здравно неосигурените лица, които общинските болници са длъжни да приемат, за разлика от частните.“ Това се казва в прессъобщението на община Поморие по повод закриването на болницата в града.

„С този надлимитен разход, по задължение и по презумпция, са натоварени общинските болници. Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти, неравнопоставеността на общинските и частните заведения, са само части от големия общ проблем  - общинското и държавно здравеопазване“, допълват от общината.

Община Поморие е финансирала МБАЛ Поморие с близо 300 хил. лв. само през 2017 г. Поддържа сградния фонд и закупува нова апаратура, но лекарите напускат заради неизплатени заплати. Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна!

Днес МБАЛ Поморие затваря със задължения от 670 хил. лв., в това число са 80 хил. лв. неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 хил. лв. за заплати на персонала.

„МБАЛ Поморие не е фалирала. МБАЛ Поморие затваря защото няма персонал. Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие”, коментира кметът Иван Алексиев.

По-рано днес директорът на МБАЛ Поморие д-р Женя Караилиева потвърди проблема. „Това е един естествен процес за едно търговско дружество, в което приходите са по-малко от разходите. Това дружество е принудено да прекрати основната си дейност. Моделът на работа е такъв, че колкото повече работи една болница, толкова повече разходи генерира“, коментира тя пред БНР.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d6V@

Гост 16.10.2017 22:24:49

Поморийци да не вият сега, а на изборите да изринат настоящия герберо-депесарски коптор в общината.

Гост 16.10.2017 20:41:52

Директорката и категорична, че причината е по-ниските приходи от разходите. Мамка им на данакоплатците и държавата, че не дават приходи по-големи от разходите! А май и родата на кмета е на хранилка в болницата?

Хубава новина! 16.10.2017 19:01:18

Сега всичките пациенти да се юрнат към частните болници на властта Дева Мария и СБР-Несебър. Честито на печелившите!

Гост 16.10.2017 18:47:11

Това е по -скоро хубава отколкото лоша новина - медиите без да разберат ще станат позитивни .

БЛС-Въоръжено Крило 16.10.2017 16:33:55

'закупува нова апаратура, но лекарите напускат заради неизплатени заплати.' Каква класика в корупцията: за апаратура има комисионни , а за запалти естествено няма кой да ти брои комисионни. Така и простото население си мисли ,че с апаратура се прави здравеопазване ,а не като задържаш човешкия фактор наличен. Да не ми говорят за частните болници: НАЙ-ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ Е В ОБЩИНСКИТЕ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ с назначено някое говедо по политически причини 'от нашите' Там се купува 'апаратура' (с която няма кой да работи), там се купуват консумативи на склад много повече от това , което е нужно и залежават, там ремонти се правят от бажданака и оная фирма на нашата партия, там се назначават братовчедки в счетоводството, складда и т.н ,там автопарка е на родата и т.н и т.н При частните болници това не става.

Гост 16.10.2017 18:43:36

Това е класика ! - сега и едно саниране да и дръпнат АА хаха аха ............

Гост 16.10.2017 16:18:57

Интересно колко частни болници има в Поморие и с какво докараха болницата до фалит при идеалното и управление? Закона повелява да не се лекуват здравнонеусигурени, освен ако не цакат под масата. Доколкото разбирам има и печатна грешка, излиза, че общината е финансирала с 300 хиляди лева частните болници, щом има неравнопоставеност.


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...