Сряда, 26 Септември 2018
19
ян
9
 

Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони

Петък, 19 Януари 2018 | 17:55:00


Финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони. Това бе договорено на среща между заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и УС на Националното сдружение на общинските болници, съобщиха от НСОРБ. Сред най-проблемните теми за общините е състоянието на общинските болници и предизвикателствата пред тях за 2018 г.

Заместник-министър Жени Начева изслуша членовете на управителния съвет, които споделиха най-сериозните въпроси, отнасящи се до изискванията в медицинските стандарти, заплащането на надлимитните дейности, остойностяването на клиничните пътеки, заплащането на труда на здравните специалисти, осигуряване на средства от държавата за лечението на на лицата, които не са здравноосигурени. Тя заяви, че в момента основният проблем за Министерството е, че няма действаща нормативна уредба. Очакванията са до края на януари да бъде изготвена Националната здравна карта, както и проекти на останалите нармативни документи, за да може до края на месец февруари да бъде подписан НРД.

Начева подчерта, че е направен анализ на стандартите, които се оказват че са с различната структура. Това създава проблеми, за да бъде ефективна и качествена системата на здравеопазването. Начева увери, че екипът на министерството е в готовност да обсъди всички идеи на общините за оптимизиране на разходите за болнично, домашно и лекарствено лечение.

В заключение тя подчерта, че целта на Министерството е в най-близко време да се нормализират финансовите плащания към общинските болници и те да могат да прогнозират обективно своите разходи. До края на месец януари ще бъде утвърдена методиката за субсидиране на лечените заведения и това ще обезпечи медицинската дейност на общинските болници в началото на годината, допълват от тяхното сдружение. 

В дискусията бяха обсъдени и други мерки за подобряване състоянието на общинското здравеопазване. Д-р Дарин Димитров, председател на Комисията по здравеопазване на НСОРБ и кмет на община Търговище, представи въпросите, които са били разглеждани на първото за годината заседание на Комисията. Първият от тях е свързан с нормативната уредба за дейността на детските ясли, детското и училищно здравеопазване. Членовете на сдружението представиха пред заместник-министъра на здравеопазването мерки и предложения за спешно осъвременяване и актуализация, които са свързани с реда за отчитане на броя на децата в детските ясли, актуализиране на финансовите стандарти за издръжката им в яслите, изготвяне на програма за обучение и квалификация на специалистите по здравни грижи в училищата и др.

Заместник-министър Начева увери кметовете, че МЗ работи за подобряване на комуникацията с МТСП, за да може още в първия етап на бюджетната прогноза да се търси подобряване на стандартите в училищното и детското здравеопазване. Тя се ангажира предложенията на НСОРБ да бъдат обсъдени и да се разгледат комплексно с МОН и МТСП.

Бъдещето на спешните центрове в общините и актуалното състояние на проекта за модернизация на системата за спешна медицинска помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. и последващо участие на общините в процеса на изпълнение бе също сред основните теми на срещата. По думите на Начева това е труден проект, който трябва да бъде обвързан с качествено нов стандарт в спешната помощ. Тя се обърна към кметовете да съдействат според компетенциите си при изграждането на Центровете за Спешна помощ на територията на общините. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
74*$

Гост 21.01.2018 18:10:29

Това дето го пишеш не е реформа ,а раздаване на нашите пари ,дето се вика на калпак.Пък и не съм съгласен разни излишни и неспособни да работят болници да им се дават пари само и само пенсионерите в тях да се правят на доктори.Общинските болницифри до една трябва да се закрият и да останат ДКЦ със Спешни центрове които при нужда да извозват пациентите до областната болница.Пък и половината от областните болници също трябва да се ликвидират.

Гост 21.01.2018 11:38:49

Държавата да поеме капиталовите разходи оборудването на болниците основните заплати и всичко останало като добър стопанин. Това е реформа иначе е дрън дрън ярина. Много добре го знаят. Иначе е в черно щото ще погребва здравеопазването

Гост 19.01.2018 21:53:42

Януари месец може да е техническа грешка на касата при написването на новината. Но спокойно те ще напишат уточнение, а Кронев и Огнянов ще изтрият следите.

Гост 20.01.2018 09:37:09

Е, друго си е като Ненчовска бришеше с Кръстева

Компетентен 19.01.2018 21:21:05

нещо като извънсъдебно споразумение :)

Гост 19.01.2018 21:14:24

Тази прилича на собственичка на погребална фирма и това не е далече от истината. Очаквам и Киро Тефтера да почне да се облича в черно...

Гост 21.01.2018 18:15:15

Виж питай за телефона й .Та да го имат роднините ти ,да я наемат да организира погребението ти .Другия месец ,към 2 февруари ,след здраво праскане отзад ще те рапорт фатално е ще умреш .Така че действай осигури си прилично погребение.

Гост 19.01.2018 21:10:15

Януари е един месец от годината. А останалите да хлопваме кепенците ли?

Патриот-майтапчия 19.01.2018 19:28:13

Че то края на януари е в края на другата седмица, другарко Начева!? А после?


Още новини
Нова донорска ситуация дава шанс за по-добър живот на двама души
26.09.2018 13:18:00

Нова донорска ситуация дава шанс за по-добър живот на двама души

Две бъбречни трансплантации са извършени днес в УБ „Лозенец“. За това съобщиха от Изп ...

Касата изплати лечението по АГ-пътеките на болницата в Карлово
26.09.2018 12:47:02

Касата изплати лечението по АГ-пътеките на болницата в Карлово

Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив изплати дължимите суми за месеците юли и август н ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...