!
Неделя, 08 Септември 2024
12
март
5
 

Ортопед от болница "Лозенец" спечели престижна награда за иновативен IT проект заедно с колеги от ВМА

Новият метод предлага съвременно технологично решение за персонализирана костна хирургия

Събота, 12 Март 2022 | 11:08:43
5

Ортопедът-травматолог д-р Владислав Райков от УМБАЛ „Лозенец“ и негови колеги от ВМА спечелиха  престижна награда в конкурса Digital&A1Awards, съобщиха от лечебното заведение. Иновативният IT проект бе един от четирите отли

Ортопедът-травматолог д-р Владислав Райков от УМБАЛ „Лозенец“ и негови колеги от ВМА спечелиха  престижна награда в конкурса Digital&A1Awards, съобщиха от лечебното заведение.

Иновативният IT проект бе един от четирите отличени сред 30 проекта в първия конкурс Digital&A1Awards на специална церемония в Центъра на съвременни изкуства „Топлоцентралата“.

Групата за компютърна асистирана радиология и ортопедична хирургия, в която участва д-р Владислав Райков, бе отличена по критерия „Въздействие и перспективи за развитие“. Холограмни модели, имплементирани с помощта на технологията HoloMedical Assistant (Holoma) осигуряват революционни промени в областта на персонализираната медицина и костната хирургия. Системата е разработена от българската софтуерна компания „Интерконсулт България - медицински решения“ и използва съчетание от смесена реалност и 3D холограми, като пренася предоперативния план в оперативната среда.

Технологичоното решение е изградено на базата на очилата на Microsoft за смесена реалност Hololens2 и чрез разработени от българските софтуерни инженери и лекари алгоритми, смесва холограмите на органите, получени от компютърния томограф върху реалната геометрия на целевия орган. По този начин се показва истинският проблем на пациента с точност до милиметри, а това намалява драстично рисковете от ятрогенни грешки и предоставя сигурност и комфорт и за двете страни – пациент и лекар.

Новият метод вече е внедрен в две болници у нас – УМБАЛ „Лозенец“ и ВМА, както и в една клиника в Швейцария.

На събитието присъстваха мениджъри от малки, средни и големи компании, IT директори и ключови представители от високотехнологичния сектор, а специален гост бе министърът на електронното управление Божидар Божанков, който заяви: „Споделям с всички участници желанието ни да правим живота на хората по-лесен с помощта на дигиталните технологии“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zg6q

Гост 13.03.2022 23:08:08

Вчера в някакво заведение във Варна украински бежанец се наплюскал и отказал да си плати, трябвало да ги храним. Днес гледам репортаж от украинско село по Нова, зад репортера се виждаха Порше Кайен, Кю седмица и някаква друга скъпа кола. Днес по Хемус украинските хвърчащи коли са само скъпи джипове от Лексус нагоре. Това ли са бедните и онеправдани украинци? Малко по-смирени бъдете.

Гост 14.03.2022 07:30:37

Никой не казал, че са бедни. Бедни са агресорите- руските главорези. И искат цял свят да е като тях!

Crocodile 13.03.2022 11:37:39

Вместо да пишете анонимно, включете се да помагате на бежанците от аукрайна и ги приемете дори вкъщи! Войната е много гадно нещо, но инивациите в родната ортопедия и колегата Райков не заслужават подобни постове! По-добре идете на психолог, защото явно имате нужда от помощ!

Гост 13.03.2022 11:12:50

Руски танк разстреля млада украинка, докато помага на болната си майка Другарю путин, това ли ви е "миротворческата операция"?

руSSки фашисти 12.03.2022 22:34:26

Седем души, включително дете, загинаха, след като руски сили стреляха по евакуационен конвой, опитващ се да извози цивилни граждани от украинското село Перемоха, съобщи Държавната служба за специални съобщения и защита на информацията на Украйна, цитирана от NBC, а по-късно и от АФП. Според съобщението на Агенцията конвоят от жени и деца е пътувал към село Гостролучча по договорен хуманитарен коридор и специален "зелен" маршрут, когато руските сили са започнали да стрелят по тях. "Резултатът от този брутален акт - седем загинали. Едно от тях е дете. Точният брой на ранените към момента не е известен", пише Службата. „След разстрела руснаците са принудили останалите жени и деца от колоната да се върнат в с. Перемоха и да не напускат селото"


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...