!
Неделя, 08 Септември 2024
14
февр
 

Експерти предупреждават:

Опасността от разрастване на епидемията от холера в Сирия е напълно реалистична

Вторник, 14 Февруари 2023 | 10:25:26


СЗО е изпратила в Сирия над половин милион дезинфекциращи таблетки за вода с голям обем медицинско оборудване и лекарства, предадоха световните агенции. Според експерти по инфекциозни болести опасността от рязко увеличаване на случаите от холер

СЗО е изпратила в Сирия над половин милион дезинфекциращи таблетки за вода с голям обем медицинско оборудване и лекарства, предадоха световните агенции.

Според експерти по инфекциозни болести опасността от рязко увеличаване на случаите от холера и хепатит А в региона е напълно реалистична и единствено спешни мерки на цялата международна общност могат да предотвратят нова здравна и хуманитарна катастрофа.

На брифинг в Дамаск генералният директор на организацията д-р Тедрос Аданом Гебрейесус увери, че медицински екипи, подкрепяни от СЗО, вече работят на терен в най-засегнатите от катастрофалното земетресение райони на Сирия около градовете Алепо и Идлиб.

Повече от половината хора в Сирия зависят от несигурни алтернативни водоизточници, когато става въпрос за нуждите им от вода, отчитат от мисията на УНИЦЕФ в Дамаск.

Съществуващото ниво на инфекция с холера в Сирия увеличава шансовете за по-широко разпространение, категоричен бе проф. Илън Келман, експерт по медицина на бедствията и здравеопазване при кризи в Университетския колеж в Лондон, цитиран от телевизия Ал Джазира.

„В повечето случаи болестта трябва да е ендемична или вече налична, за да се разпространи след бедствие“, каза още проф. Келман.

„Холерата е налице в Сирия, поради което в момента има голямо безпокойство и може да премине границите на Турция, ако не се вземат подходящите хигиенни мерки. В непосредствена среда след бедствието рискът от вече налична болест незабавно се повишава. Това е както непосредствена заплаха, така и потенциален риск от бавно, пълзящо разпространение в бъдеще“, допълни той.

Само ден преди земетресението Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) публикува най-новия доклад за огнището на холера, установено в Сирия през август миналата година.

В документа се посочва, че оттогава до сега медиците са регистрирали близо 85 000 случая на инфекцията, причинена от замърсена вода, както и 101 смъртни случая. Само за седмицата, която завърши на 21 януари, са били установени нови 2750 случая на холера. Установено е, че 28,5% от случаите на холера в Сирия са в района на Идлиб, а 23% - в района на Алепо.

Експерти припомнят, че през лятото и есента на миналата година случаи на холера бяха регистрирани и в съседни на Сирия страни – Ливан и Ирак. Опасността от нов трансграничен пренос при сегашното разпространение на инфекцията е голяма, предупреждават те.

„Предварителните доклади показват значителни щети на водоснабдителните мрежи. Очакваме случаите на холера да се увеличат. Навсякъде в района на земетресението се съобщава за мътност и замърсяване, това прави водата неизползваема за питейни и битови нужди. Това крие много по-висок риск от инфекции, причинени от замърсена вода, и обостряне на вече разразили се епидемии“, подчертават от ОСНА.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mL@e


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...