!
Неделя, 08 Септември 2024
29
дек
10
 

Онкомедикаментите и лекарствата за домашно лечение „гълтат“ най-много средства от бюджета

Нужен е международен контрол над качество на работа на лабораториите у нас

Петък, 29 Декември 2017 | 14:10:57
10

Онкомедикаментите и лекарствата за домашно лечение „гълтат“ най-много средства от бюджета за здраве, като основният разход е този в онкологията. Това извод става ясен от проведеното на 12 декември заседание на Надзорния съвет, разбираме от

Онкомедикаментите и лекарствата за домашно лечение „гълтат“ най-много средства от бюджета за здраве, като основният разход е този в онкологията. Това извод става ясен от проведеното на 12 декември заседание на Надзорния съвет, разбираме от стенограмата от срещата.
Бюджетът е в двата параметъра – онкология и домашно лечение“, заявява председателят на НС Жени Начева, изтъквайки, че  големият проблем е онкологията и че огромният ръст е именно там.

Според нея мерките в насока ограничаване на тази тенденция трябва да се прецизират, защото „водят до огромен преразход на средства без да има целесъобразност“. "Това значи, че няма причина, поради която само в една специалност да има такива ръстове“, заявява тя. „Такива темпове на увеличение на разходите няма в нито едно направление. Няма такива ръстове дори в болничната сфера“, допълва Начева. Затова тя изисква информация на какво се дължи това и какви мерки ще бъдат предприети в тази насока.

По думите й не само отстъпките от страна на индустрията биха могли да са решение на проблема. „Обръщам внимание на ниво комисии, експерти от касата и моля проф. Плочев също да разгледа работата на експертите и комисиите. Малко да сменят подхода на работа, да е ориентиран институционално, ангажиран“, обръща се тя към управителя на фонда проф. Плочев. Той от своя страна предлага в рамковия договор да залегне създаването на досие на онкоболния пациент с цел по-стриктен контрол.

По-рано по време на заседанието проф. Плочев изказва мнение, че за всяко лечение трябва да има мониторинг, тоест контрол дали то е ефективно или не. Той отбелязва, че най-много загуби има при лечението на хематологични и онкологични заболявания. „И при двете заболявания имаме динамика в развитието на туморните процеси, т.е. генетични промени, които генетични промени правят една скъпа терапия безсмислена. В България все още никоя лаборатория не прави контрол върху генетичните промени, които стават с този тумор, за да се насочат усилията не към скъпоструващи няколко медикамента, а към така наречената таргетна терапия, т.е. една терапия“, коментира той. По думите му има оплаквания, че „резултатите са некачествени, обърква се терапията и ние даваме пари не само за неща, които не вършат работа, това не е толкова страшно, уморяваме хора“.

Ето защо според проф. Плочев е нужен международен контрол върху качеството на работата на националните лаборатории, които са отговорни за контрола върху тези дейности. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hCt7

Гост 30.12.2017 09:06:51

A ти що не отидеш да се полекуваш на запад.Че да разбереш колко струва лекарският труд,а! Нагли безсрамници сте вие,дето с 30 лв мес. искате да се лекувате като германеца.койо плаща 300 евро.И искате лекар със заплата 800 лв да ви слугува все едно получава 8000.Няма да стане и ще ви убедим в това като не искате по лесния начин-по трудния.Но ще го проумеете.Още от догодина!

До Плочев 30.12.2017 01:17:55

Г-н Плочев, Това, което сте казал е пълна глупост и не отговаря на истината. В България се правят изследвания за съответни маркери, но тя се финансира от фирмите и именно таргетната терапия е най-скъпа. И именно въвеждането на много таргетни терапии доведе до ръста в разходите. Едно изследване в зависимост от вида е между 500 и хиляда лева, а последващата терапия стига десетки хиляди. Ако искате, мога да ви отделя един час да ви обясня тези принципи и треалности.

лекар 30.12.2017 14:14:31

Колега,напълно съм съгласен с вас!Казал сте това,което мислех да пиша за таргетната терапияОчевидно не е чувал за протоонкогени,сигнални пътища и пр.Изводът е че проф.Плочев е абсолютно некомпетентен за работата,която трябва да върши.Поредният кабинетен таен агент със зелени чорапи. Резултатът е налице.

Гост 30.12.2017 00:27:44

Пич, що не идеш да поработиш малко навън, да видиш какво означава лекарски труд изобщо? Потресаващото ти високомерие ще бъде бързо смачкано, защото никой няма да го търпи, а нелошата си заплата ще изкарваш с доста бачкане и мнооого любезно отношение към плебса. И между другото - посочи ми, моля те, в коя държава "късането на задници" от страна на лекари е по-голямо, отколкото в България?

Гост 29.12.2017 16:21:24

„И при двете заболявания имаме динамика в развитието на туморните процеси, т.е. генетични промени, които генетични промени правят една скъпа терапия безсмислена. В България все още никоя лаборатория не прави контрол върху генетичните промени, които стават с този тумор, за да се насочат усилията не към скъпоструващи няколко медикамента, а към така наречената таргетна терапия, т.е. една терапия“ ...На това му се казва професорски умствен "торлю гювеч"

Гост 29.12.2017 15:07:36

Бля Бля никой не разбра дали са виновни лекарствата или свръх хоспитализациите Най -добре да спрат да приемат и да лекуват така ш ще има икономии Даже ще излязат на плюс белким мирясат. Всички пари да си седнат в държавния бюджет КАКТО НЕ Е ПО ЗАКОН за да си ги одържавят. А зомбито зам. Министър да го духа.

гост 29.12.2017 15:30:27

Не бе, парите да ти ги дадат ,че така искаш .Да хвърлят пари а на среща само крадци мародери да лапат без да са нито лекували нито излекували някой.Ей така да ви ги дават ,безочетно ,кой колкото добара. Това е искреното желание всеки в системата наречена Бг здравеопазване.Куче да влаик.

Az 29.12.2017 17:05:24

Като от догодина ви скъсаме задниците от плащане ще видиш кой е лекуван и кой недолекуван и колко струва лекарският труд.

Гост 29.12.2017 23:43:14

Сега късате задници и с плащане и без плащане . Все тая , безотговорноста , безхаберието и ниския професионализъм на 90 % от съсловието не водят до реално лечение на пациентите . Големия проблем вече е не дали и колко ще се плаща от пациента за лечението , а да се намери въобще кадърен лекар да постави диагноза и да лекува професионално . Арогантност и формализъм , като се почне от общо практикуващите и се стигне до мишкуващите професори готови за хилядарка да обещаят чудесии на болните / примерно хирурзи - отварят някой с карцином с пълното съзнание че е неоперабилен , само и само да го излъжат него и близките да платят за надеждата че ще го оправят , е оправят ги добре , по бързо в гробищата . Такава наглост от лекарското съсловие и мързеливост не е истина . Пълни некадърници , а претенции за световно ниво .

Гост 29.12.2017 19:03:42

Дай боже да се размърда този Семашко!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...