!
Неделя, 08 Септември 2024
10
юни
4
 

Омбудсманът сезира здравния министър за проблеми с COVID сертификатите на над 100 000 българи

Четвъртък, 10 Юни 2021 | 12:42:46
4

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували&

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID - 19, но не могат да получат Цифрови COVID сертификати на ЕС, съобщиха от институцията. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR. 

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване в рамката на цифрови COVID сертификати на ЕС създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е Ковачева.

В препоръката си омбудсманът обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Във връзка с тези проблеми, омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Омбудсманът подчертава, че моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета.

Същевременно доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

„Към омбудсмана на Република България за съдействие се обърнаха граждани, във връзка с издаването на Цифрови COVID сертификати на ЕС. Посочват нарушени свои права и отбелязват, че към момента е регламентирано издаването на сертификат за преболедуване само в случаите, при които COVID-19 е установен с изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR). Същевременно, бързите антигенни тестове за SARS-CoV-2 в Република България са официално регламентирани като метод за доказване на случаи на COVID-19, съответно поставяне под изолация на пациентите с положителен резултат от бърз антигенен тест“, пише омбудсманът и настоява да бъде намерено решение.

„Със загриженост за правата на гражданите се обръщам към Вас с молба за разглеждане на поставените проблеми, като очаквам да бъдат обсъдени всички възможности и намерено решение, с което да се гарантират правата на всички граждани. Предвид големия брой жалби и наличието на данни за неравнопоставеност на преболедувалите COVID-19 граждани, намирам за уместно тези въпроси да бъдат задълбочено обсъдени в контекста на правомощието на Европейската комисия да приема делегирани актове“, посочва още Диана Ковачева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u7nF

Гост 10.06.2021 15:57:01

Стойчо и Кожухарова нали бяха срещу сертификатите. Боже какви недоразумения управляват здравеопазването.

Gost 10.06.2021 15:27:40

И как ще комуникира Стойчо на срещата на министрите на 14 юни. Той не владее дори един западен език.

Гост 10.06.2021 13:24:46

Тези тарикати,които не си направиха безплатен PSR, защото знаеха,че ги чака карантина се разхождаха напред-назад и разнасяха заразата. Не заслужават никакъв сертификат. Да си платят един тест за АТ и тогава.

Несправедливост 10.06.2021 14:09:06

Има много хора, които имат положителен тест за IgG, без да са усетили нищо. Защо и те не получат сертификат? Какво са виновни? А тези, които нямат антитела и не са възприемчиви към модерния вирОс?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...