!
Неделя, 08 Септември 2024
14
ноем
 

Проф. Петко Салчев:

Ограниченията на бюджетите за обществено здраве изискват креативни решения

Четвъртък, 14 Ноември 2019 | 16:49:50 Надежда Ненова


Европа е изправена пред голяма пропаст между нуждите на хората и реалните бюджети , които са мобилизирани за социална инфраструктура (т.е. социални услуги, образование, здравни услуги и жилища), които са ключови социални детерминанти на здравето. Публи

Европа е изправена пред голяма пропаст между нуждите на хората и реалните бюджети , които са мобилизирани за социална инфраструктура (т.е. социални услуги, образование, здравни услуги и жилища), които са ключови социални детерминанти на здравето. Публичните инвестиции са с 20% по ниски от преди десетилетие, което означава, че услуги като образование, здравеопазване и социална защита са намалили стандартите.

 Това казва проф. д-р Петко Салчев, директор на дирекция “Класификационни системи, стандарти и иновации” в НЦОЗА в презентацията си за конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“. По време на конференцията той заяви, че се отказал да говори по тази тема, за да може да каже какво се случва в Европа и колко е важно да поставим акцента върху общественото здраве и в България, но презентацията му беше изпратена до всички гости и участници в конференцията.

В ЕС през 2016 г. две трети от ранната смърт на хора под 75 години са можели да бъдат избегнати. Това е 1,2 милиона от 1,7 милиона смъртни случая. От тях 741 000 смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати чрез ефективни намеси в общественото здраве и първичната превенция, а 422 000 смъртни случаи чрез навременни и ефективни намеси в здравеопазването.

Продължаващата всеобхватност на неравенствата в здравеопазването в и между европейските страни означава , че са необходими нови подходи. Ограниченията на бюджетите за обществено здраве изискват креативни и нови начини за финансиране и предоставяне на услуги, които насърчават и защитават здравето и благополучието.

„Ние знаем, че съществуващите бюджети далеч не отговарят на настоящите и прогнозираните нужди; публичните ресурси са ограничени, преразпределението на ограничени съществуващи средства може да доведе до допълнително разделение (дисбаланс) в здравните системи. Междувременно разходите за дългосрочни грижи продължават да растат. Всички здравни и социални системи търсят нови начини за устойчиво задоволяване на потребностите и често цитират превенцията като по добра инвестиция от лечението. Такива ограничения върху бюджетите за обществено здраве изискват креативни и нови начини за финансиране и предоставяне на услуги за насърчаване и защита на здравето и благополучието“, казва проф. Салчев в презентацията си.

По думите му едно от основните предизвикателства пред финансирането пред здравния и социалния сектор е начинът да се направи възвръщаемостта на инвестициите в услуги за насърчаване на здравето да е ясна и привлекателна за инвеститорите.

„Два са основните финансови инструмента за социално въздействие: облигации за социално въздействие (SIB) и договаряне на социални резултати (SOC). SIB може да се разбира като заем, даден от инвеститор, при който погасяването е свързано с постигането на конкретни договорени здравни (или социални ) резултати. SOC помагат на участващите организации да приведат своите стимули за постигане на социални резултати , като същевременно спестяват публични разходи поради фокуса си върху превенцията и генерирането на възвръщаемост на инвестициите“, казва проф. Салчев.

Той подчертава, че целта на инвестиции за здраве е насочена към постигане на допълнителни ползи за здравето чрез дейности, които не са непременно пряко свързани със здравето. „Тази концепция е т.н. холистичен подход, който признава вътрешната зависимост между икономическите, социалните, здравните и факторите на околната среда. Инвестициите в здравната система (лечебните заведения) трябва да се разбират като инвестиции в здравето и трябва да добавят допълнителна социална и икономическа полза за обществото (или да се трансформират в инвестиция за здравето), пише още проф. Салчев.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t8dj


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...